Hotnews: Parlamentul modifica Legea Educatiei, destructurand OUG privind plagiatele

Vlad Toma | 27.04.2016

Comisia de invatamant a Senatului a adus noi modificari ordonantei de guvern 4/2016 privind plagiatele, dupa ce Camera Deputatilor schimbase deja cateva puncte esentiale ale acestei legi. Noile reglementari urmeaza a fi votate in plen martea viitoare.

Pe aceeași temă

 

Deputatii au propus ca reglementarile care vizeaza procedura de acordare a titlurilor doctorale sa fie eliminate, odata cu informatiile despre selectarea comisiilor de sustinere a tezei si cu obligativitatea ca viitorul doctor sa isi sustina lucrarea in sedinta publica, anunta Hotnews.

 

Comisia de invatamant din Senat a modificat de asemenea OUG legata de plagiate in privinta universitatilor care au dreptul de a organiza scoli doctorale. Pe baza actualei legislatii, Ministerul Educatiei poate, daca nu sunt respectate standardele de etica profesionala de catre scolile doctorale, sa retraga calitatea de conducator de doctorate, sa retraga titlului de doctor si acreditarea scolii doctorale. In urma modificarilor, ministerul va putea doar sa retraga acreditarea scolii doctorale, astfel incat institutia nu va mai putea organiza concurs de admitere pentru o noua sesiune de doctorat.

 

Modificarile aduse de senatori si deputati paseaza intreaga responsabilitate in privinta plagiatelor scolile doctorale, acestea fiind cele care vor acorda calitatea de conducator de doctorate si vor analiza sesizarile in cazul lucrarilor plagiate, CNATDCU avand apoi misiunea de a aviza verdictul.

 

Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, anuntase deja unele modificari legate de extinderea autonomiei universitare, ele fiind insa extrem de criticate in acea perioada. Ministrul a declarat recent ca ministerul pe care il conduce a sustinut in comisie varianta OUG propusa de Guvern, specificand insa ca nu a vazut noile modificari aduse acesteia.


Comisia de invatamant a Senatului a modificat regulamentul legat de organizarea scolilor doctorale de catre universitati. Pana acum, fiecare scoala doctorala era evaluata individual, pentru fiecare domeniu in parte in vederea acreditarii, fiind luate in considerare performantele scolii doctorale si capacitatea institutionala a IOSUD din care face parte, de acum inainte ar urma sa fie evaluate institutional in vederea acreditarii in ceea ce priveste infrastructura laboratoarelor, echipa de cercetare si performantele conducatorilor de doctorat.


Evaluarea scolilor doctorale era facuta de ARACIS sau o alta agentie de asigurare a calitatii, in baza rapoartelor CNCS referitor la calitatea cercetarii si a rapoartelor CNATDCU privind calitatea resurselor umane. Daca modificarile vor fi votate in plenul Senatului, evaluarea intregii IOSUD se va face de catre ARACIS sau alta agentie de asigurare a calitatii, nemaifiind necesare rapoartele de calitate de la CNCS si CNATDCU.

 

Se modifica si metoda de acordare a calitatii de conducator de doctorat. Potrivit Legii Educatiei Nationale, aceasta calitate se acorda prin ordinul ministrului educatiei, la propunerea CNATDCU de acordare a atestatului de abilitare. Comisia de invatamant din Senat a stabilit ca atestatul de abilitare sa fie acordat prin hotararea Senatului universitar institutiei organizatoare a studiilor universitare, in conformitate cu standarde propuse de CNATDCU.


La Art. 168, comisia de invatamant din Senat scoate complet din lege prevederile privind procedura de sustinere a doctoratelor, prin sesiune publica si cu comisie din care fac parte si referenti din afara institutiei. Modificarile stabilesc ca, la nivelul fiecarei institutii organizatoare de studii universitare de doctorat, Senatul universitar va aproba constituirea unor comisii, cu rol stiintific, care sa verifice respectarea procedurilor si standardelor de calitate si etica profesionala pentru fiecare teza de doctorat. Aceste comisii vor analiza daca standardele si procedurile au fost respectate si vor elabora un raport pe care il vor trimite Senatului universitar.

 

Cititi integral pe Hotnews.ro

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22