Hotnews: Plagiat in cazul lucrarii de doctorat a chestorului-sef de politie Dumitru Parvu

Paul Cristescu | 06.10.2015

Emilia Sercan arata intr-un articol publicat pe Hotnews ca exista suspiciuni grave de plagiat in cazul tezei de doctorat a lui Dumitru Parvu, chestor-sef de politie, adjunct al sefului Inspectoratului General al Politiei Romane.

Pe aceeași temă

 

Parvu si-a sustinut teza in 2007, la Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza” sub coordonarea profesorului universitar Gabriel Oprea.

 

Hotnews anunta de asemenea ca Parvu nu a raspuns solicitarilor de a-si exprima un punct de vedere cu privire la teza de doctorat.
 

Dumitru Parvu este chestor-sef de politie si adjunct al sefului Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), fiind practic numarul doi in Politie la nivelul intregii tari.
 

Dumitru Parvu se bucura de doua decoratii primite de la doi sefi de stat, Traian Basescu si Klaus Iohannis. Prima districtie este Ordinul Barbatie si Credinta in grad de Cavaler, cu insemn pentru militari, fiind acordata de presedintele Traian Basescu prin Decretul 1.239 din 20 decembrie 2010, la propunerea ministrului de Interne Traian Igas. Cea de-a doua, a fost primita chiar anul acesta si este vorba tot de Ordinul Barbatie si Credinta, in grad de Ofiter, cu insemn pentru civili. 
 

Aceasta a doua distinctie a fost decernata de presedintele Klaus Iohannis la propunerea ministrului de Interne Gabriel Oprea prin Decretul nr. 271/din 09.02.2015, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Romane, in semn de „apreciere pentru rezultatele remarcabile obtinute in activitatea profesionala”. Tot anul trecut, in luna martie, Dumitru Parvu a fost inaintat in grad de fostul presedinte Traian Basescu, devenind chestor-sef de politie, al doilea cel mai inalt grad din politie (echivalentul gradului de general cu trei stele). Inaintarea in grad s-a facut la propunerea ministrului de Interne Gabriel Oprea. 
 

Dumitru Parvu a devenit doctorand la Academia de Politie in 2004, pe cand era sef al IJP Ilfov, iar coordonatorul sau, Gabriel Oprea, detinea si functia administrativa de ministru delegat pentru Administratie Publica in cadrul Ministerului de Interne, si pe cea politica de presedinte al organizatiei judetene PSD Ilfov. 

 

CITITI SI: Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti: Teza de doctorat a lui Gabriel Oprea este un plagiat

 

Teza de doctorat a chestorului-sef de politie Dumitru Parvu se numeste “Modalitati de gestionare a crizelor in domeniul ordinii publice care pot afecta securitatea nationala” si a fost sustinuta in 2007 la Scoala Doctorala a Facultatii de Drept din cadrul Acamediei de Politie „Alexandru Ioan Cuza”. Lucrarea are 317 pagini, dar doar 262 reprezinta continutul propriu-zis, restul fiind anexe. 
 

Cea mai mare parte a tezei de doctorat a lui Dumitru Parvu este copiata din cartea „Securitatea si apararea nationala a Romaniei”, semnata de Tudor Cearapin, aparuta in 2002 la Editura Fundatiei Revista Jandarmeriei. Structura lucrarii se bazeaza pe acest volum, pe care Parvu il completeaza cu multe alte lucrari semnate de ofiteri care au detinut functii importante in structurile de conducere ale Ministerului de Interne.  
 

Dumitru Parvu incepe sa copieze chiar din introducerea tezei. Astfel, pagina sase este preluata cuvant cu cuvant din comunicarea publica facuta de colonelul (r) Gheorghe Harabor, fost sef al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Constanta, in cadrul simpozionului “Globalizare si identitate nationala”, care a avut loc in mai 2006, intitulata “Impactul globalizarii asupra mentinerii ordinii publice”.   


Paginile 7 si 8 din Introducere sunt copiate ad litteram din proiectul Strategiei Militare a Romaniei si din  cartea “Crizele si conflitele contemporane”, semnata de comisarul sef de politie dr. Marian Valentin Grigoroiu si aparuta in 2006 la Editura Ministerului Administratiei si Internelor, din Bucuresti. La pagina 7, in dreptul unui singur paragraf, Dumitru Parvu face trimitere la cartea lui Marian Valentin Grigoroiu, printr-o nota de subsol, insa mentioneaza pagina 175. In realitate el plagiaza de la paginile 144 – 145, evident fara a utiliza ghilimele.  
 

Mai departe, Introducerea este incheiata cu paginile 10 si 11 copiate din „Carta Alba a Guvernului” din 1999. 
 

Primul capitol al tezei de doctorat a adjunctului sefului IGPR, „Democratia constitutionala publica si securitatea nationala”, este copiat din cartea „Siguranta nationala si Ordinea publica, 1859 – 2000” semnata de Costica Voicu (fost sef al IGPR si fost rector al Academiei de Politie), Anghel Andrescu (fost sef al SPP, al Jandarmeriei si secretar de stat in MAI) si Octavian Burciu, aparuta in 2000 la Editura Tipar Artprint din Bucuresti. Nu mai putin de opt pagini din aceasta lucrare, de la pagina 12 la 20 sunt copiate de Dumitru Parvu fara a utiliza ghilimelele macar intr-un singur loc.  
 

CITITI SI: Hotnews: Teza de doctorat a lui Stanisoara, coordonata de Gabriel Oprea, suspectata a fi un plagiat integral

 

Urmatoarele pagini, de la 20 la 25 sunt plagiate din cartea „Securitatea si apararea nationala a Romaniei”, semnata de Tudor Cearapin, aparuta in 2002 la Editura Fundatiei Revista Jandarmeriei. Parvu face trimitere catre cartea lui Cearapin intr-un singur paragraf din cele cinci pagini, paragraf care nu este insa marcat cu ghilimele, cum de altfel nu sunt marcate nici cele cinci pagini copiate in bloc. 
 

De la pagina 26 la pagina 37, este plagiat ad litteram si fara utilizarea ghilimelelor continutul lucrarii „Ordinea publica – componenta a securitatii nationale”, semnata de generalul de brigada (r) Constantin Sfichi, general Gheorghe Apostol si generalul Anghel Andreescu, aparuta la Editura Ministerului de Interne in 1996. 
 

Prima pagina a Capitolului II, intitulat „Starea de normalitate si crizele de inceput de mileniu”, este copiata fara utilizarea ghilimelelor tot din lucrarea  „Securiatea si apararea nationala a Romaniei”, semnata de Tudor Cearapin. 
 

Pagina 41 este plagiata integral din cartea „Terorismul. Analiza psihologica”, scrisa de Anghel Andreescu si Dan Nita si aparuta in 1999 la Editura Timpolis din Timisoara. Tot din cartea lui Tudor Cearapin sunt copiate fara a utiliza ghilimele si paginile 42 si 43 din teza lui Dumitru Parvu. 
 

Incepand cu pagina 44 si pana la 62, continutul este copiat cuvant cu cuvant, fara a fi marcate prin semnele recunoscute la nivel international in cazul citarii – ghilimelele-, din lucrarea “Crizele si conflitele contemporane”, semnata de comisarul sef de politie dr. Marian Valentin Grigoroiu si aparuta in 2006 la Editura Ministerului Administratiei si Internelor Bucuresti. 
 

Paginile copiate din Grigoroiu sunt intercalate cu unele preluate din Cearapin. Astfel, continutul paginilor 62, 63 si partial 64 provin din lucrarea lui Cearapin, iar incepand cu 64 si pana la 72, urmeaza continut preluat din Grigoroiu. Nici aceste pagini nu sunt marcate prin ghilimele.  
 

Inceputul Capitolul III al tezei de doctorat a lui Dumitru Parvu, intitulat „Rolul Ministerului Administratiei si Internelor in asigurarea ordinii publice si prevenirea situatiilor de criza cu impact asupra securitatii nationale”, mai exact paginile 73 – 75, sunt plagiat tot din lucrarea lui Tudor Cearapin fara a fi fost marcate prin ghilimele. 


Capitolul IV, „Principalii factori de risc pentru ordinea publica si securitatea nationala”, incepe cu plagierea mai multor pagini din cartea „Terorismul international”, scrisa de generalul de divizie (r) Gheorghe Carp, aparuta in 2005 la Editura Ministerului de Interne. Paginile urmatoare sunt formate din pasaje intercalate din mai multe lucrari. De exemplu, pagina 105 este formata din preluari din cartile lui Tudor Cearapin, Anghel Andreescu si Dan Nita. Dumitru Parvu continua seria paginilor plagiate din lucrare lui Tudor Cearapin cu paginile 105 -117. Nici aceste pagini nu sunt marcate conform standaredelor internationale de citare.
 

CITITI articolul integral pe Hotnews.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22