HOTNEWS: Reactii ale unor ECONOMISTI la solicitarile FMI de reducere a deficitului la 0,9% din PIB in 2015: O solicitare NEREALISTA

P.c. | 05.12.2014

Pe aceeași temă

Informatia prezentata de ministrul delegat pentru Buget, Darius Vilcov, care spunea ca exista o solicitarea a FMI si a Comisiei Europene de a reduce deficitul bugetar pentru anul viitor la 0,9% din PIB este considerata nerealista de unii economisti-sefi ai bancilor locale, relateaza Hotnews.

 

ING Bank: O solicitare stranie

 

" O asemenea solicitare pare stranie in conditiile in care parea ca pozitiile de debut erau: un deficit de 1.4% din PIB, pozitia creditorilor internationali, si un deficit de aproximativ 2% din PIB, pozitia autoritatilor. O reducere mai pronuntata a deficitului bugetar pare greu de inteles in conditiile in care, in cadrul taxelor actuale, nivelul sugerat de autoritati de aproximativ 2% din PIB s-ar realiza cel mai probabil prin reducerea in continuare a investitiilor publice", au transmis vineri si oficialii ING Bank.  

 

O indepartare de FMI nu ar trebui sa aibe o reactie puternica si de durata in pietele leului avand in vedere tabloul curent al indicatorilor economici, cadrul generos de la nivel global cat si efectele ultimului acord, mai spun acestia. "In cazul unei ruperi a acordului ne-am astepta la evolutii  negative, insa temporare in pietele leului. In plus, o rupere a seriei de acorduri ce a durat aproape 5 ani si din care a mai ramas mai putin de 1 an, este posibil sa sugereze ca exista diferente de viziune fiscala foarte pronuntate, diferente ce este posibil sa se acutizeze in lipsa creditorilor internationali si ce s-ar putea muta in decizii periculoase de politica fiscala in viitor. Pentru moment insa nu observam asemenea decizii la orizont", au mai sus oficialii bancii olandeze.

 

Radu Craciun, BCR : Mi se pare o solicitare nerealista, e mai degraba o strategie de negociere


"Mi se pare o solicitare ne realista si o vad mai degraba ca parte a unei strategii de negociere menita sa aduca deficitul agreat cat mai aproape de nivelul la care Romania s angajat initial, de 1,4%. O ajustare fiscala excesiva poate avea un impact negativ serios asupra cresterii economice. Ceea ce nu scuza insa deciziile bugetare luate intempestiv de guverne mai mult sau mai putin recente, fara o evaluare serioasa a consecintelor. 

 

Deficitul pe 2015 va fi si o consecinta a deciziilor luate pana acum nu doar de acum inainte. Pe de alta parte, se discuta prea mult despre deficitul bugetar si prea putin despre calitatea cheltuielilor bugetare si efectul de antrenare pe care il au sau nu in economie", spune pentru HotNews.ro economistul sef al celei mai mari banci locale- Radu Craciun, BCR. 

 

Romania poate sa aiba si deficite de peste 2,5%, dar cu o singura conditie: ca banii sa se duca in proiecte de dezvoltare ale tarii nu in cresteri nesustenabile de salariia si de pensii. Prin prisma precedentelor existente, avem insa destula credibilitate pentru a ni se accepta un astfel de deficit?", ne-a spus vineri Radu Craciun.


El spune ca nu credea ca o intrerupere a discutiilor va avea un impact important asupra pietelor, chiar daca prin intreruperea relatiei cu FMI profilul de risc al tarii va creste. "Lichiditatea excesiva care se gaseste la nivel global precum si foamea de randamente a investitorilor confruntati cu dobanzi foarte mici pe majoritate pietelor ii va face pe acestia sa continue sa achizitioneze active romanesti. Riscul este ca o astfel de situatie de circumstanta sa induca o relaxare in ce priveste rigoarea politicilor economice, ceea ar duce tara intr-o situatie de vulnerabilitate similara celei din 2008, an in care Romania nu s-a mai aflat, nici atunci, in corsetul constrangerilor FMI", a mai precizat Radu Craciun.

 

Bancherii londonezi refuza sa comenteze, pana cand nu vor dispune de un comunicat oficial al Fondului. "Nu am vazut nicaieri o opinie oficiala a FMI si CE in legatura cu subiectul. Pana cand nu avem asa ceva, nu vreau sa comentez", a transmis vineri HotNews un bancher din City-ul londonez, specializat pe piata din Romania.

 

CITITI SI: FMI impune Guvernului o reducere a DEFICITUL bugetar la 0,9% din PIB, in 2015. Ministrul BUGETULUI: Masura va INGENUNCHIA economia ROMANIEI

 

Economist anonim al unei banci din top 10: Ar fi trist ca FMI sa isi construiasca proiectul cu care a venit la discutii

 

"As spune ca ar fi trist ca FMI sa isi construiasca proiectul cu care a venit la discutii si sa impuna o tinta pornind de la executia bugetara de anul acesta care este departe de a fi un model pentru cineva. Executia a fost criticata de toti analistii in primul rand pentru ca a neglijat (sa nu spun ignorat) investitiile.

 

Din articolele indicate am inteles si ca ar fi vorba de o reducere a decalajului dintre deficitul bugetar cash si cel ESA, in principal insemnand o reducere a arieratelor (care din cate stiu erau « in grafic » in ultima vreme) ceea cear fi si bine si corect.Probabil ca initial pietele vor avea o reactie negativa dar « dupa ce se va asterne praful » si vor fi examinate cauzele intreruperii discutiilor impactul nu va fi asa mare. Evenimentul ar putea fi insa speculat politic.As zice totusi sa nu ne grabim si sa asteptam niste declaratii mai asezate din partea participantilor la discutii", a transmis HotNewa economistul sef al unei banci din top 10 care a preferat sa nu fie citat.

 

Fondul Monetar International intentioneaza sa impuna Guvernului Romaniei sa reduca deficitul bugetar pentru anul viitor la 0,9% din PIB. Ministrului Bugetului, Darius Vlacov, a declarat ca solicitarea FMI in acest sens ar fi inacceptabila si ca partea romana va intrerupere discutiile daca nu este agreat un deficit de 1,4%. Valcov, a mai declarat pentru B1 TV ca o astfel de masura ar implica ingenuncherea economiei romanesti, relateaza Hotnews.

 

Intrebat daca este luata in calcul ruperea acordului cu FMI in cazul in care nu se vor intelege asupra deficitului, Valcov a evitat sa dea un raspuns clar. "Cred ca orice om aflat in situatia mea s-ar lupta ca acest deficit sa nu scada sub 1,4% si sa mergem spre un merge spre un 1,9% sau chiar mai mult pentru a acoperi cheltuielile bugetare (...) Sub nicio forma nu vom lua in calcul sa ingenunchierea Romaniei. Nu luam in calcul scaderea acestui deficit", a spus Valcov intrebat daca ia in calcul ruperea acordului cu FMI.

 

"In niciun caz nu vom pleca la negocieri sub acest deficit de 1,4%. Sper ca informatia de aseara pe care unii dintre specialistii FMI si CE au introdus-o in discutie sa ramana doar la nivel de discutie. Vom discuta pe partea de venituri, de cheltuieli, de investitii, pornind de la nivelul de 1,4%. Eu cred ca discutia la nivel de discutii va fi altfel si vor intelege ca nu putem sa lasam de la noi 0,5% (...)Eu cred ca putem sa inchidem acest buget fara cresteri de taxe si impozite la 1,4%", a mai spus Valcov la Realitatea TV.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22