Pe aceeași temă
O notă internă realizată de Administrația Națională a Penitenciarelor menționează, între alte probleme constatate la Rahova, și situația deținutului Dan Voiculescu, care a reușit performanța ca, în paralel cu timpul alocat scrierii de cărți, să acumuleze și ore de muncă pretinzând că a prestat diferite activități.
Nota internă a ajuns, potrivit surselor HotNews.ro, și la DNA, care s-a autosesizat pe 12 ianuarie, după izbucnirea scandalului "scriitorilor din închisori".
Potrivit surselor citate, Voiculescu a primit acest tip de beneficii în aceeași zi - și ore de studiu, și ore de muncă, fapt fără precedent în penitenciarele din România.
Mai mult, ar fi fost pontat și pentru ore de muncă pe care în realitate nu le-a executat niciodată. Toate aceste informații sunt consemnate într-o notă internă a ANP din 29 decembrie 2015.
Această ridica o serie de probleme angajatorului, care în acest caz este penitenciarul Rahova. Potrivit Codului Muncii, o persoană nu poate fi dublu pontată, nici nu poate munci mai mult de 8 ore pe zi, mai scrie Hotnews.
Cum se calculează munca din închisoare:
a) in cazul in care se presteaza o munca remunerata, se considera 5 zile executate pentru 4 zile de munca;
b) in cazul in care se presteaza o munca neremunerata, se considera 4 zile executate pentru 3 zile de munca;
c) in cazul in care munca este prestata pe timpul noptii, se considera 3 zile executate pentru doua nopti de munca;
d) in cazul participarii la cursurile de scolarizare pentru formele de invatamant general obligatoriu, se considera 30 de zile executate pentru absolvirea unui an scolar;
e) in cazul participarii la cursurile de calificare ori recalificare profesionala, se considera 20 de zile executate pentru absolvirea unui curs de calificare ori recalificare profesionala;
f) in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate.
Hotnews a realizat, la inceputul acestui an, pe baza datelor de la Ministerul Justiției, un bilanț al „lucrărilor științifice” scrise în pușcărie: aproape 200 de infractori au publicat peste 400 de carti, in ultimii trei ani. Pentru fiecare carte încadrată ca lucrare științifică pe care un deținut o scrie în timpul executării condamnăriii se scad din pedeapsă 30 de zile. Dan Voiculescu se numara printre cei mai prolifici autori, el scriind 10 carti:
Omenirea, incotro?
Dezvoltarea economica durabila
A patra cale
Efecte de antrenare a investitiilor straine in economia romaneasca 1990-2014
Economia romaneasca
Investitii straine directe - vector al dezvoltarii economice
Managementul riscului in accesarea si gestionarea fondurilor europene
Clasa de mijloc - teoria si practica antreprenoriala
Consideratii asupra teoriei lui Maslow - Participare la conferinte nationale si internationale
Teoria valorii - Participare la conferinte nationale si internationale
HotNews.ro a anuntat intr-un articol publicat la inceputul lunii ianuarie ca exista suspiciuni de plagiat in cazul cartilor scrise de Voiculescu in inchisoare, aparand de asemenea semne de intrebare in privinta modului in care acesta ar fi putut sa consulte in penitenciar cartile mentionate in bibliografie, o mare parte dintre acestea neexistand in biblioteca inchisorii.
Tot la inceputul lunii ianuarie, DNA a deschis un dosar penal în care efectueaza verificari privind favorizarea faptuitorului in cazul carţilor scrise de catre deţinuţi. Verificarile ii vizeaza pe profesori universitari care au fost implicati in coordonarea acestor lucrari, pe editorii care le-au publicat si pe functionari ai ANP.