Pe aceeași temă
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a pronunțat miercuri sentinţa în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în care sunt judecaţi Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, Tudor Chiuariu şi Ioan Adam.
Viorel Hrebenciuc a fost, în schimb, achitat pentru spălare de bani și constituirea de grup infracțional organizat, adică exact infracțiunile pentru care procurorii DNA ceruseră 12 ani de închisoare, transmit stiripesurse.ro și Digi 24.
Decizia nu este definitivă.
În acelaşi dosar, fostul deputat Ioan Adam, acuzat de instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare.
De asemenea, Andrei Hrebenciuc a primit 2 ani de închisoare cu suspendare.
Procurorii ceruseră la termenul anterior pedeapsa maximă pentru Viorel Hrebenciuc - 12 ani de închisoare.
"Va rog să aveţi în vedere gravitatea deosebită a faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor şi să aveţi în vedere şi calitatea persoanelor, care au avut atribuţii în domeniul legislativ, foşti miniştrii, oameni de afaceri. Vorbim de o valoare foarte mare a prejudiciului de 300 milioane euro. Corupţia este o ameninţare majoră la adresa societăţii, iar inculpaţii au încercat să corupă pentru a-şi atinge scopul", a spus procurorul la termenul din februarie.
Procurorul a amintit că, pe latura civilă, Alina Suciu, juristă de la Romsilva, îi cere fostului director Adam Crăciunescu daune morale de 500.000 de euro.
Reprezentantul DNA a mai cerut judecătorilor confiscarea sumei de 20.000 de euro de la judecătorul Lorand Andras Ordog, reprezentând mita primită de acesta de la fostul deputat Ioan Adam.
Procurorul a spus că judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna a dat dovadă de "viclenie", prin modul în care a luat decizia de retrocedare, în schimbul mitei primite de la Ioan Adam, şi prin ascendentul moral pe care l-a avut asupra unui alt judecător din completul de judecată.
El a arătat că reconstituirea dreptului de proprietate asupra celor peste 43.000 de hectare s-a făcut fără o expertiză topografică, expertiză care ar fi arătat că 18.000 de hectare din acea suprafaţă erau deja retrocedate către alte persoane.
Ca probe în sprijinul acuzaţiilor, procurorul a amintit că există un denunţ depus de Ioan Adam, însemnări din agenda personală a lui Paltin Sturdza (beneficiarul retrocedării), dar şi numeroase înregistrări ambientale şi chiar o înregistrare dată pe legea de siguranţă naţională.
"În legătură cu retrocedarea terenului de 43.000 hectare, în principal au funcţionat două grupări, din cea de-a doua făcând parte şi Viorel Hrebenciuc. De fapt, a doua grupare nu a făcut decât sa înlocuiască membrii ineficienţi din prima grupare (...) Primul interesat de terenuri este Constantin Bengescu, care l-a contactat pe Ioan Adam în vederea aranjării unei întâlniri în anul 2012 cu Paltin Sturdza. Bengescu le-a spus celor doi că are relaţii la minister şi că poate rezolva. La una din întâlniri a participat şi deputatul Gabriel Vlase, care le-a dat garanţii că îi va ajuta cu punerea în posesie. Gabriel Vlase urma să primească o sumă printr-o firmă de topometrie. Bengescu susţinea într-o convorbire cu Paltin Sturdza că va da sume de bani şi unor funcţionari însărcinaţi cu punerea în posesie. Ioan Adam l-a convins apoi pe Paltin Surdza că trebuie să apeleze şi la alţi inculpaţi, pentru punerea în posesie. Inculpaţii Varga şi Călugăr s-au angajat să intervină la funcţionari din Bacău. Aceştia au apelat şi la Tudor Chiuariu, deputat de Bacău la avea vreme. Chiuariu a încheiat un contract de reprezentare juridică între societatea sa şi Paltin Sturdza, pentru un onorariu exorbitant de 2,5 milioane euro. Contractul prevedea efectuarea de demersuri pentru titlurile de proprietate a terenurilor. Acest contract de asistenţă juridică ascunde preţul influenţei pe lângă funcţionarii cu atribuţii de retrocedare. Asistenţa juridică era doar un paravan pentru traficul de influenţă (...) Chiuariu a convocat la o întâlnire funcţionari implicaţi în procesul de retrocedare. 'Au venit ca la mafie, şi-au închis telefoanele. Poţi să ai tupeu ca funcţionar să spui că nu vii?', se arată într-o convorbire ambientală înregistrată între membrii grupării. Fostul prefect de Bacău a declarat ca Tudor Chiuariu i-a cerut o întâlnire privată în legătură cu retrocedarea pădurilor", a mai spus procurorul.
În același dosar a fost condamnat și fostul deputat Ioan Adam, tot la doi ani de închisoare, transmite Digi 24.
Dosarul este legat de retrocedarea ilegală a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în care sunt implicaţi, alături de Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, Andrei Hrebenciuc, fiul fostului deputat PSD, fostul senator și ministru al Justiției Tudor Chiuariu şi fostul şef al Romsilva Adam Crăciunescu.
În ianuarie 2015, fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, fostul senator Tudor Chiuariu şi alte 13 persoane au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, în dosarul retrocedării ilegale a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău.
În acest dosar au fost judecaţi şi Gheorghe Paltin-Sturdza, beneficiarul pădurilor din judeţul Bacău, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, fostul şef al Romsilva Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Braşov, soţia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Matasel, Rodica Gabriela Zaharia şi Iulian Durlan.
Retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure s-ar fi făcut în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani, conform DNA. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme offshore pentru a ascunde provenienţa banilor.
Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reuşit să între în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.