Pe aceeași temă
UPDATE: Tulcea a anunțat și ea închiderea tuturor școlilor, luni.
Parțial, în câteva localități doar, vor fi suspendate și cursurile din județele Olt și Dâmbovița.
Florin Lixandru, inspector şcolar general Bucureşti, a declarat la Realitatea TV că "având în vedere condiţiile meteo din Bucureşti, în urma consultării cu Prefectul Municipiului şi Ministerul Educaţiei s-a decis suspendarea cursurilor în ziua de luni".
Conform acestuia măsura se aplică tuturor unităţilor de învăţământ (grădiniţe, şcoli, licee, facultăţi), atât publice, cât şi private.
"În funcţie de modul în care vor evolua condiţiile meteo, se va reveni mâine şi vom hotărî dacă reluăm cursurile marţi", a continuat acesta.
Prefectul judeţului Ialomiţa, Gigi Petre, a anunţat la Realitatea TV că, luni, şcolile ar putea fi închise, urmând ca decizie în acest sens să fie luată în scurt timp. De asemenea, cursurile vor fi suspendate luni în Bucureşti, conform Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Circulația pe drumurile naționale și calea ferată
Duminică la orele prânzului, 14 drumuri şi Autostrada A2 sunt închise, sunt probleme cu alimentarea energiei electrice, din cauza viscolului, trenurile au întârzieri de câteva ore.
Întârzieri de până la 150 de minute pe calea ferată. Trenurile nu pleacă din gara Constanţa până la ora 13.00. Şi în Gara de Nord din Capitală, unele trenuri au întârzieri chiar şi de peste o oră.
Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, circulaţia rutieră este întreruptă pe Autostrada Soarelui, pe sectorul cuprins între Bucureşti şi Fetești
De asemenea, nu se circulă pe mai multe tronsoane de drumuri naţionale:
în judeţul Buzău: DN2 Buzău – Urziceni, DN2C Costești – Slobozia, DN2B Buzău – Brăila (Șoseaua Spătarului), DN22 Râmnicu Sărat – limita cu județul Brăila;
în județul Giurgiu: DN5B Giurgiu – Ghimpați;
în județul Călărași: DN41 Oltenița – Daia (pe sectorul Chirnogi – Căscioarele);
în județul Vrancea: DN23B Măicănești – Ciorăști, DN2N Bogza – Dumbrăveni.
Din cauza căderilor de pietre, traficul rutier este întrerupt pe DN57 Cozla - Șvinița, în județul Caraș-Severin.
Din pricina viscolului, în județul Argeș, pe DN73 a fost instituită restricție de tonaj (7,5 tone) între municipiul Câmpulung și limita cu județul Brașov.
Potrivit informațiilor primite de la Serviciul de Poliție Transporturi Maritime, sunt suspendate manevrele în porturile de la Marea Neagră (vânt puternic).
De asemenea, Secția Regională de Poliție Transporturi Constanța a informat că, până la ora 13.00, nu vor pleca trenuri din gara Constanța.
De asemenea, trebuie luată în calcul şi posibilitatea întreruperii circulaţiei pe unele drumuri, iar în acest caz din autovehicul nu trebuie să lipsească haine groase, pături, alimente, apă şi unul sau mai multe telefoane mobile cu adaptor la priza auto. În cazul în care traficul rutier se va întrerupe din cauza zăpezii, sfătuim conducătorii auto să oprească autovehiculele în afara părţii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină.
Codul portocaliu
În intervalul 17 ianuarie, orele 12 - 18.00 se vor semnala intensificări ale vântului, ninsori moderate cantitativ şi viscol
În a doua parte a zilei de duminică, 17 ianuarie în estul şi în centrul Munteniei, în Dobrogea şi în sudul şi centrul Moldovei, precum şi în zona Carpaţilor de Curbură va continua să ningă moderat cantitativ, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 55...65 km/h, viscolind ninsoarea.
În judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Tulcea, Constanţa, Vrancea şi Galaţi, temporar viscolul va fi puternic, viteza vântului la rafală va depăşi 70...80 km/h, reducând vizibilitatea sub 50 m.
Intervențiile autorităților
Peste 6.000 de polițiști, pompieri și jandarmi intervin la această oră în județele afectate de fenomenele meteorologice periculoase, dar în prezent nu există situații critice din punctul de vedere al siguranței cetățenilor, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
În cursul nopții și în această dimineață au avut loc mai multe intervenții medicale cu sprijinul ISU, al Poliției și al Jandarmeriei, dar și pentru deblocarea celor rămași înzăpeziți.
De asemenea, MAI anunță că structurile sale operative au participat în cadrul Comandamentului de iarnă organizat în această dimineață la Ministerul Transporturilor.
"La nivelul Centrului Operațional de Comandă al MAI, începând cu ora 6,00, se fac evaluări din 3 în 3 ore referitor la misiunile specifice MAI privind intervențiile pentru ajutorarea populației. În urmă cu puțin timp s-a încheiat o astfel de ședință operativă condusă de ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, la aceasta participând secretarul de stat Raed Arafat și secretarul de stat, chestor general Ioan Buda, precum și șefii structurilor operative cu atribuții în gestionarea intervențiilor", precizează comunicatul MAI.
Misiunile angajaților ministerului vizează asigurarea tronsoanelor de drumuri care nu mai prezintă siguranță pentru circulație și asigurarea misiunilor de intervenție medicală de urgență. Misiunile desfășurate la nivelul județelor afectate sunt coordonate de către Comitetele Județene pentru Situații de Urgență, arată comunicatul amintit.
132 de mașini distruse de copacii căzuți, în Capitală
Bilanţul pagubelor făcute de viscol a ajuns la 132 de maşini variate şi aproape 200 de copaci căzuţi.
Biroul de Presă al Municipalității mai anunță și că ambulanțele sunt însoțite de echipaje de deszăpezire.
La Primăria Capitalei s-a întrunit din nou, în această dimineaţă, Comandamentul de Iarnă. În momentul de faţă se intervine pe bulevardele principale pentru a degaja primul strat de zăpadă.
"Până în jurul orei 11.00 când, potrivit meteorlogilor, se va înregistra vârful de viscol, se va interveni doar în zonele de urgenţă majoră: în jurul perimetrelor unităţilor medicale, pasajelor, podurilor şi drumurilor în pantă. După 12.00, când vremea se va ameliora, se va interveni din noi în forţp pentru a degaja străzile din tot Bucureştiul", a spus Alex Ichim, purtător de cuvânt Primăria Capitalei, la Realitatea TV.