Iași: Catedrala unde sunt moaștele Cuvioasei, luată cu asalt. Printre ei, protestatari din București

Redactia | 14.10.2020

Credincioșii veniți din toată țara pentru a se închina la racla Sfintei Parascheva au fost lăsaţi să intre în curtea Mitropoliei de la Iaşi. Acolo sunt și lideri ai protestatarilor din Capitală.

Pe aceeași temă

Zeci de persoane fără măști au fost evacuate miercuri din curtea Catedralei Mitropolitane, unde este expusă racla cu moaștele Sfintei Parascheva, pentru că nu aveau buletin de Iași, transmite Ziarul de Iași.

Nemulțumiții evacuați de jandarmi, mulți dintre ei fără măști de protecție, protestează pentru că nu sunt lăsați să ajungă la racla cu moaște. Ei s-au certat cu jandarmii până când au fost lăsaţi să se aşeze la rând. Majoritatea nu sunt din Iaşi, aproape niciunul nu poartă mască, au steaguri, icoane, iar o parte dintre ei, haine preoteşti. Merg în grup compact, nu respectă nici distanţarea fizică, nici vreo normă de protecţie sanitară, potrivit publicației citate.

Unii dintre ei poartă pancarte cu sloganuri de protest.

Nu toţi credincioşii au reuşit să intre în curtea Mitropoliei. Unii dintre protestatari s-au manifestat agresiv faţă de jurnaliştii prezenţi în zonă, dar şi faţă de alţi credincioşi.

"Am avut aseara discuţii cu jandarmii. Astăzi, asa cum am promis şi cum trebui, toţi românii se vor închina la moaşte", a spus unul dintre protestatari.

Ofiţerii îmbrăcaţi în civil patrulează în jurul Mitropoliei. Jandarmii îi fotografiază pe credincioşii fără măşti.

Jandarmii și polițiștii au împânzit zona Mitropoliei IAȘI. Mai mulți protestatri din țară au anunțat că ajung acolo. Doar 500 de credincioși pot participa la slujba ținută pentru Sfânta Parascheva. Racla cu sfintele moaște a fost scoasă afară. Credincioşii striga ca vor la racla sfintei. Oamenii spun rugaciuni, i-au apostrofat pe jandarmi pentru că nu sunt lăsaţi sa ajunga la racla, aşa cum o făceau in fiecare an.

Cei prezenţi au strigat printre altele "O să daţi socoteală cu toţii", "Duceţi-vă la diavol" şi "Jos dictatura".

***

Un sobor de preoţi slujitori ai Catedralei Mitropolitane, condus de Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, au oficiat rugăciuni şi au participat la primele ore ale dimineţii de miercuri la procesiunea de scoatere a raclei cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, potrivit Agerpres.

Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa a aproximativ 100 de persoane din Iaşi aflate în curtea mitropolitană la distanţă, aşa cum cer normele de distanţare fizică în timpul pandemiei. Credincioșii se pot închina la raclă doar dacă dovedesc, cu buletinul, că locuiesc în Iași.

După procesiunea făcută în jurul catedralei Mitropolitane, racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost depusă în baldachinul special amenajat în curtea mitropolitană spre închinare.

Din cauza numărului mare de cazuri de infectări cu COVID-19, anul acesta, la sărbătoarea religioasă organizată pe 14 octombrie pentru a sărbători hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, nu mai au voie să vină persoane din alte localităţi.

Slujba Liturgică din această zi, care va începe la ora 9,30, va fi oficiată de un sobor de preoţi pe un podium special amenajat pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Spre deosebire de anii trecuţi, soborul de ierarhi, preoţi şi diaconi va fi unul restrâns. La ceremonialul religios nu vor mai participa şi ierarhi din străinătate sau din alte zone din ţară, ci doar din Moldova.

În faţa podiumului vor sta pe scaune special amplasate la distanţă de doi metri aproximativ 50 de invitaţi ai Mitropoliei Moldovei: reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai instituţiilor deconcentrate, precum şi personalităţi din medicină, cultură şi educaţie.

Pentru alte 500 de persoane au fost amplasate scaune pe pietonalul Ştefan cel Mare, acestea fiind aşezate astfel încât să se respecte distanţa fizică.

Slujba liturgică va putea fi urmărită şi din Piaţa Unirii şi în Piaţa Palatului Culturii, unde sunt amplasate câte 250 de scaune, precum şi ecrane video şi sisteme de sonorizare.

Tot din cauza pandemiei, municipalitatea nu va mai oferi anul acesta tradiţionala masă cu sarmale, colăcei, fructe şi vin.

Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită în popor Sfânta Vineri, este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei. Ea a fost canonizată în şedinţa din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR. Atunci s-a stabilit şi ca în data de 14 octombrie să fie organizat hramul acesteia.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22