Pe aceeași temă
Inalta Curte de Casatie si Justitie a inceput astazi judecarea dosarului 'Bica 1', in care fosta sefa DIICOT, Alina Bica, este acuzata, alaturi de alte persoane, ca ar fi acordat despagubiri supraevaluate omului de afaceri Stelian Gheorghe, relateaza Hotnews.
Alina Bica s-a declarat optimista la sosirea la instanta. Doi dintre inculpati au cerut amanarea invocand lipsa apararii si au obtinut un nou termen pentru 4 mai, cand se va citi rechizitoriul, in timp ce in 20 mai se va trece la audierea inculpatilor. La termenul de astazi instanta a discutat legalitatea masurilor preventive dispuse in cauza.
Context
In decembrie 2014, fosta sefa a DIICOT Alina Bica a fost trimisa in judecata de procurorii DNA pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fapta savarsita ca secretar de stat si reprezentanta Ministerului Justitiei in cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor.
CITITI SI: Alina Bica, la iesirea din penitenciar: Sunt o femeie de succes in continuare
In acelasi dosar mai sunt anchetate si alte persoane care faceau parte din componenta comisiei: Crinuta Dumitrean, presedinte ANRP, Dragos Bogdan si Lacramioara Alexandru, toti in stare de arest preventiv, Sergiu Diacomatu, vicepresedinte ANRP, Catalin Teodorescu, actualmente deputat, Oana Vasilescu, jurist, sef birou in MJ, toti sub control judiciar, si Remus Baciu, condamnat definitiv la 5 ani pentru coruptie in alta cauza.
Evaluatorul Emil Nutiu a fost arestat preventiv iar omul de afaceri Stelian Gheorghe, a fost pus sub control judiciar, pentru complicitate.
'In 15 martie 2011, inculpatii Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan si Alexandru, in calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu (...), au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Emil Nutiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilita la 377.282.300 lei. Aceasta reprezinta o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu aceasta suma in dauna bugetului de stat si a facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale de catre Gheorghe Stelian si alte persoane', sustin procurorii.
Ministerul Finantelor Publice s-a constituit ca parte civila, solicitand obligarea inculpatilor si a partilor responsabile civilmente la plata echivalentului sumei de aproximativ 62 milioane euro.