ICCJ a respins plangerea depusa de Udrea impotriva cautiunii de 5 milioane de lei

Iulian Popescu | 04.11.2015

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins miercuri plângerea depusă de fostul ministru Elena Udrea împotriva controlului judiciar pe cauţiune dispus de DNA.

Pe aceeași temă

Udrea s-a prezentat marţi la DNA pentru a clarifica problema bunurilor pe care le poate aduce garanţie, pentru că, susține ea, nu are bani să achite cauţiunea de 5 milioane de lei stabilită în cel de-al treilea dosar, Hidroelectrica.

 

Ea are la dispoziţie cinci zile pentru a depune garanţii şi fonduri pentru plata cauţiunii de 5 milioane de lei, au declarat, marţi, surse judiciare, potrivit Agerpres.

 

***

 

Procurorii DNA au dispus vinerea trecută măsura controlului judiciar pe cauţiune în cazul Elenei Udrea în dosarul în care Parlamentul a încuviinţat începerea urmăririi penale şi reţinerea acesteia, nu însă şi arestarea preventivă, fiind stabilită suma de cinci milioane lei. 

 

"Luând cunoștință de rezultatele supunerii la vot, de către plenul Camerei Deputaților, la 28 octombrie, a cererilor transmise de DNA (cerere de încuviințare a urmării penale, de reținere și de arestare preventivă), procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune (5.000.000 lei) față de inculpata Elena Udrea, în prezent deputat în Parlamentul României, care a îndeplinit, succesiv, în perioada decembrie 2008 — februarie 2012, funcțiile de ministru al Turismului, ministru interimar al Mediului și ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului. (...) Inculpatei Udrea i se atrage atenția că nedepunerea cauțiunii atrage înlocuirea măsurii cu alta mai gravă", se arată într-un comunicat al DNA postat vineri seara pe site-ul DNA.

 

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Elena Udrea trebuie să respecte următoarele obligații: să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemată; să informeze cu privire la schimbarea locuinței; să se prezinte la organul de poliție desemnat, conform programului de supraveghere sau ori de câte ori este chemată; să nu părăsească municipiul București, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului; să nu se apropie de ceilalți participanți la comiterea infracțiunii și martori și să nu comunice cu aceștia, direct sau indirect, pe nicio cale.

 

''Inculpatei Udrea i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive", mai precizează DNA.

 

Elena Udrea, menționează sursa citată, va depune o cauțiune în valoare de 5 milioane lei, care va fi consemnată pe numele acesteia la dispoziția DNA prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective, în favoarea Direcției Naționale Anticorupție.

 

Măsura dispusă de procuror poate fi atacată, însă, într-o decizie, ÎCCJ arăta că prevederile legale nu instituie și posibilitatea de contestare a cuantumului cauțiunii, fixarea cauțiunii fiind atributul suveran al organului judiciar competent.

***

Miercuri, plenul Camerei Deputaților au acceptat cererea privind urmărirea penală a Elenei Udrea.

 

În cazul încuviințării reținerii acesteia au fost dezbateri în cadrul comisiei de numărare de mai bine de o oră, după ce s-a constatat că au fost introduse în urne mai multe bile decât deputații prezenți.

 

În cele din urmă, s-a anunțat că încuviințarea reținerii a adoptată de plenul Camerei Deputaților cu 123 de voturi "pentru" și 119 "împotrivă", iar pentru solicitarea privind arestarea preventivă s-au înregistrat 115 voturi "pentru" și 105 "împotrivă", nefiind întrunit numărul de voturi necesar — 122—pentru adoptarea hotărârii în acest caz.

 

CITIȚI ȘI: Parlamentul avizeaza urmarirea penala si retinerea Elenei Udrea, nu si arestarea sa

 

În plenul Camerei, Udrea le-a transmis parlamentarilor că le va veni și lor rândul și vor "exploda" acuzații la adresa lor, indiferent cât "de parteneri cu sistemul" se consideră.

 

Cererile DNA pentru urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă au fost făcute în cazul unui nou dosar privind perioade când Elena Udrea era ministru, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: luare de mită în formă continuată, trafic de influență în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția ori încheierea de tranzacții financiare utilizând informațiile în virtutea funcției, spălare de bani în formă continuată, fals în declarații de avere în formă continuată (cu referire la declarațiile de avere din perioada 2009 — 2012).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22