Pe aceeași temă
Viorel Hrebenciuc a fost arestat pentru 30 de zile, decizia fiind luata de un complet de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Decizia este executorie, dar poate fi contestata cu recurs, anunta Realitatea TV. Sedinta a fost una secreta, la ea participand doar avocatii si partile implicate. Viorel Hrebenciuc a fost retinut pentru 24 de ore marti dupa-amiaza, de catre procurorii DNA Brasov, intr-un dosar conexat din cel al retrocedarilor ilegale si cel in care este acuzat de trafic de influenta exercitat asupra lui Dan Sova, conform ziare.com
Conform comunicatului DNA, acuzatiile ce i se aduc sunt de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta, instigare la folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, spalare de bani, cumparare de influenta, precum si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite.
Hrebenciuc a fost incatusat la DNA Brasov si transportat la Bucuresti cu duba, fiind escortat de politisti si procurori.
Fostul vicepresedinte al Camerei Deputatilor a fost retinut pentru ca "a perseverat in activitatea infractionala" chiar si dupa ce i s-au adus la cunostinta acuzatiile in primul dosar, spun procurorii DNA.
Viorel Hrebenciuc este acuzat ca impreuna cu deputatul PSD Ioan Adam, a carui sotie este judecator, ar fi pus la cale retrocedarea ilegala a unor terenuri catre persoane care nu aveau dreptul. De asemenea, el ar fi facut presiuni asupra conducerii Romsilva ca anumite hotarari judecatoresti sa nu fie puse in aplicare, prin intermediul senatorului PSD Ilie Sarbu, socrul premierului Victor Ponta, si el urmarit penal in acest dosar.
CITITI SI: DOSARUL RETROCEDARILOR : Viorel HREBENCIUC, audiat la DNA Brasov: Sunt pregatit sa fiu RETINUT
Totodata, Hrebenciuc i-a cerut senatorului PSD Dan Sova sa il convinga pe ministrul Justitiei,Robert Cazanciuc (PSD), sa modifice legea care incrimina un lider de partid pentru anumite infractiuni si sa promoveze legea Amnistiei si Gratierii, pentru a fi exonerat de raspundere. La schimb, Hrebenciuc i-a promis lui Sova ca ii va oferi intreaga sustinere pentru a ajunge presedinte PSD dupa ce Victor Ponta va ajunge presedinte al Romaniei, ca rezultat al alegerilor din 16 noiembrie.
Si fiul lui Hrebenciuc, Andrei, a fost arestat preventiv in aceeasi cauza, el fiind acuzat ca prin intermediul unor firme din Romania sau off-shore-uri din Cipru ar fi intermediat cumpararea unor terenuri, urmand ca diferenta de bani sa fie impartita intre mai multi.
Contestatia depusa de Andrei Hrebenciuc la masura arestarii preventive va fi judecata, miercuri, de un complet de la instanta suprema.
DNA il acuza pe Viorel Hrebenciuc ca ar fi avut interesul de a interveni la autoritatile locale din judetul Bacau, dar si la cele centrale, in privinta retrocedarilor ilegale a peste 43.000 de hectare de padure. Partea lui Hrebenciuc, in acest caz, ar fi fost de 12.000 de hectare.
Direcţia Naţională Anticorupţie cere aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea deputaţilor Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, informeaza Mediafax.
Procurorii DNA îl acuză pe deputatul PSD Viorel Hrebenciuc de faptul că, din aprilie 2013 şi până în prezent, împreună cu deputatul Adam Ioan, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu, a constituit şi coordonat un grup, care a fost sprijinit ulterior şi de alte persoane, "ce urmărea să obţină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafaţă de 43.227 ha dobândit prin hotărârea judecătorească nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna".
În aprilie 2013, la iniţiativa deputatului PSD Ioan Adam, Sturdza Paltin Gheorghe, care obţinuse prin decizia Tribunalului Covasna reconstituirea dreptului de proprietate pentru 43.227 de hectare teren forestier şi 50 de hectare de teren agricol în judeţul Bacău, a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare a acestui teren cu Dan Costin Bengescu. Tot atunci a fost încheiat şi un contract de mandat, prin care cumpărătorul Bengescu se angaja să facă toate demersurile necesare în vederea punerii în posesie şi obţinerii titlului de proprietate.
"Preţul tranzacţiei a fost de 2.500 euro/hectar, de aproximativ 3 ori mai mic decât valoarea de piaţă, întrucât contractul masca în cuprinsul său şi cumpărarea de influenţă de la autorităţile din judeţul Bacău", au arătat procurorii.
Anchetatorii susţin că Bengescu l-ar fi "cointeresat" pe deputatul Viorel Hrebenciuc, "care avea rolul de a-şi folosi influenţa politică la nivelul instituţiilor şi autorităţilor publice din judeţul Bacău şi a celor de la nivel central, pentru urgentarea atingerii obiectivelor stabilite în antecontract, în schimbul a 12.000 de hectare din suprafaţa reconstituită".
Tot în aprilie 2013, Hrebenciuc şi Bengescu le-ar fi promis lui Adam şi Gheorghe Sturdza că-i va determina pe funcţionarii publici care trebuiau să îl pună în posesie şi să elibereze titlul de proprietate pentru terenul forestier de 43.227 de hectare, printre care Comisia Judeţeană de Fond Funciar Bacău, Direcţia Silvică Bacău, Comisiile locale de Fond Funciar Asău, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacău, ITRSV Suceava şi Romsilva, să urgenteze îndeplinirea actelor sau să nu se formuleze plângeri în instanţă împotriva deciziilor Comisiei judeţene de fond funciar Bacău. Hrebenciuc şi Bengescu ar fi acceptat să primească de la cei doi, în schimbul intervenţiilor, bani sau alte foloase.
CITESTE SI: DNA cere incuviintarea ARESTARII PREVENTIVE a deputatilor Ioan ADAM si Viorel HREBENCIUC
Potrivit DNA, Viorel Hrebenciuc este suspectat de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, iar Ioan Adam de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, constituire a unui grup infracţional organizat şi trei infracţiuni de cumpărare de influenţă.