Pe aceeași temă
Inalta Curte de Casatie si Justitie arata, in motivarea deciziei prin care Elena Udrea a fost arestata preventiv pentru 30 de zile in dosarul "Gala Bute", ca fostul ministru al Turismului a facut presiuni asupra subordonatilor sai pentru incheierea contractului necesar organizarii acestui eveniment desi acestia i-au spus ca incheierea contractului implica o incalcare a prevederilor legale, relateaza Agerpres.
Functionarii din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului erau obligati de Elena Udrea sa participe la sedinte lungi, desfasurate uneori pana noaptea tarziu, pentru a gasi modalitati de incheiere a contractelor pentru Gala Bute.
Elena Udrea la Gala Bute
"Reprezentantul Ministerului Public considera ca, in urma declaratiilor persoanelor audiate in cauza, este cert ca inculpata (Elena Udrea - n.r.), desi nu a semnat, a intocmit documente proprii cu privire la adoptarea actelor normative care au creat contextul savarsirii infractiunii. De asemenea, arata ca a determinat ceilalti functionari sa incheie contractul intr-o asemenea modalitate, fiind declaratiile martorului Marasoiu si ale martorului Lungu Stefan care vorbesc despre sedintele lungi pana in noapte, in care inculpata le impunea functionarilor sa identifice si sa incheie contracte, desi acestia ii aduceau la cunostinta prevederile care impiedica acest lucru. Arata ca unele persoane plangeau la aceste sedinte, fiind declaratia martorului Marasoiu in acest sens, care si-a dat demisia din cauza presiunilor care s-au facut asupra sa", se arata in motivare.
Procurorul a mai precizat ca sistemul era centralizat, toate deciziile erau luate de catre Elena Udrea, chiar daca ea isi delegase dreptul de semnatura, figurand doar pe foarte putine acte. Toate contractele incheiate in minister duceau la plata unui comision, iar beneficiarul era Elena Udrea sau persoanele din jurul sau care au intermediat mita ori finantarea cheltuielilor PDL-ului in timpul campaniei electorale, mentioneaza sursa citata.
Circuitul banilor
Procurorii DNA arata ca banii luați ca mită ajungeau la Elena Udrea, la persoane pe care fostul ministru le indica sau erau utilizati pentru achitarea diverse cheltuieli ale PDL, în special ale Organizaţiei Bucureşti al cărui preşedinte era, conform stiripesurse.ro
Banii erau încasați de persoanele cele mai apropiate de Udrea, respectiv de consilierul său personal, Tudor Breazu, de prietena sa cea mai bună, Ana Maria Topoliceanu, de Gheorghe Nastasia, omul de încredere al Elenei Udrea căruia i-a delegat toate atribuţiile ministeriale.
Cu excepţia lui Tudor Breazu, toţi aceştia au arătat că sumele de bani îi erau destinate Elenei Udrea."Declaraţiile celor mai sus menţionaţi se coroborează cu înscrisurile care au urmărit traseul pentru o parte din bani din care rezultă că banii au ajuns, fie nemijlocit la inculpată, fie în patrimoniul altor persoane, dar la cererea şi în interesul inculpatei Udrea Elena Gabriela, fiind folosiţi pentru a achita cheltuieli ale Partidului Democrat Liberal, şi în special ale Organizaţiei Bucureşti a cărei preşedintă era aceasta, fie în patrimoniul lui Rudel Obreja pentru a acoperi creditul bancar acordat de la BRD tot la insistenţa şi cu contribuţia inculpatei", se spune în motivare.