ÎCCJ înființează 9 completuri specializate deși recunoaște că S. penală e specializată în corupție

Redactia | 10.01.2020

ÎCCJ a decis înființarea a 9 completuri specializate, de 3 judecători, pentru judecarea faptelor de corupție, deși recunoaște că toţi judecătorii Secţiei penale sunt specializați în judecarea corupției.

Pe aceeași temă

Decizia a fost luată de noul colegiu de conducere al Curții Supreme în decembrie trecut.

Faptul că toți judecătorii Secției penale a Curții Supreme sunt specializați în judecarea faptelor de corupție, detaliu consemnat în documentul emis după ședința colegiului din decembrie, este ceea ce a susținut permanent și fosta președintă a Curții Supreme, Cristina Tarcea, declarată inamic al fostei puteri PSD-ALDE și în special a fostului președinte al PSD, Liviu Dragnea, acum în închisoare.

Cu toate acestea, Curtea Constituțională a decis că completurile de trei au fost nelegal constituite.

Mai mult, CCR a stabilit în iulie trecut că CSM și colegiul de conducere al Curții Supreme ar trebui să elaboreze un set de reguli care să garanteze specializarea completurilor de trei judecători de la Curtea Supremă care judecă dosare de corupție din moment ce legea ”a instituit completuri specializate”, ceea ce înseamnă că ”judecătorii sunt și trebuie să fie specializați”.

Fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, se prevalează, pentru a cere eliberarea din penitenciar exact de faptul că nu ar fi fost condamnat de un complet specializat după criterii astfel interpretate, deși chiar colegiul de conducere al Curții Supreme recunoaște că toți judecătorii Secției penale sunt specializați în judecarea faptelor de corupție.

Colegiul de conducere al Curții Supreme e constituit din noul președinte al Curții, Alina Corbu, cei doi vicepreședinți și alți 7 judecători printre care și șefi de secții.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22