Pe aceeași temă
Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă la Mediaș, în județul Sibiu, că orice venit trebuie impozitat și că nu i se pare normal ca IT-iștii să fie scutiți de plata impozitului pe venit, relatează Mediafax.
„Mie nu mi se pare normal ca IT-iștii să fie scutiți de plata impozitului pe venit. IT-iștii câștigă cel mai bine în România. A fost o perioadă în care să stimulezi, ca oamenii să se ducă spre zona de IT, acuma nu mi se pare normal, vă spun sincer. De ce? Păi un angajat dintr-o forjă sau un șofer de TIR care muncesc în condiții extrem de grele trebuie să plătească impozit pe venit și altul care încasează venituri semnificative, venituri dintr-o muncă mai mult intelectuală, mentală fără discuție, de ce să nu plătească impozit? Neutralitatea fiscală e un principiu fundamental. Orice venit trebuie impozitat”, a spus Orban.
Potrivit acestuia, nu pot fi create „facilități fiscale care îmbracă forma unor privilegii”.
Ludovice, te rog nu-l înlocui pe Dragnea
Traian Băsescu a avut prima reacție, sâmbătă seară, față de declarația liderului PNL referitoare la IT-iști și scutirile de impozit de care aceștia beneficiază, cerându-i lui Ludovic Orban să nu devină „încă un Dragnea, care le ştia pe toate”.
Într-o reacție pe Facebook, fostul președinte Traian Băsescu îi amintește lui Orban că „datorită importanţei acestei categorii de specialişti, veniturile lor n-au fost impozitate nici în perioada de criză economică”.
„Ludovice, dacă te pui cu taxele pe ei, fetele şi băieţii aceştia au câte un scaun şi un calculator pe care într-o noapte le iau sub braţ şi au plecat în alte zări pentru că, partea esenţială, creierul, este la purtător.
Ludovice, ţara nu mai suportă încă un Dragnea care le ştia pe toate atât de bine încât, prin Legea Redevenţelor şi prin celebra OUG 114, a reuşit să alunge investitorii şi a blocat începerea investiţiilor pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Nu vrei tu să laşi industria IT în pace şi să promiţi că abrogi cele două acte normative care lovesc cumplit economia românească?
Ludovice, nu te lăsa ameţit de aburii victoriei la europarlamentare că rişti să-ţi pierzi permisul de conducere”, a scris Băsescu pe Facebook.
****
Scutirea IT-iștilor a fost introdusă în 2004, de către Guvernul Adrian Năstase, într-o perioadă în care România își propusese să dezvolte acel sector. Atunci, aveam puțin peste 12.000 de programatori, iar firmele de IT rulau circa un sfert de miliard de dolari. Astăzi, avem de zece ori mai mulți, iar afacerile sectorului trec de 6 miliarde de euro, potrivit rapoartelor ANIS (Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii). Vezi în text și reacția ministrului Petrescu la propunerea lui Orban.
Productivitatea angajaților din IT a crescut de la 19.000 de dolari/angajat în anul 2000, la peste 55.000 de euro/angajat (estimare ANIS) în 2020. În 2017, industria se baza pe 100.000 de angajați, care rulau afaceri de circa 4 miliarde de euro.
Exporturile din servicii IT&C în afara țării s-au ridicat la 3 miliarde de euro.
Ca număr, dacă în UE ponderea angajaților din IT în total angajați e de circa 3.7%, la noi e de 2%, potrivit informațiilor din industrie.
Ca pondere în PIB, IT-ul e la puțin peste 6%, ambiția lor fiind de a ajunge la 10%.
O imensă prostie
Și deputatul USR, Cătălin Drulă, care este și președintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaților catalogat propunerea lui Orban ca fiind „imensă prostie” care ar avea efecte economice negative.
"Eliminarea facilităților fiscale pentru ITiști ar fi o imensă prostie cu efect economic net negativ:
Ar muta în buzunarul statului niște bani care altfel rămân în economia privată. ITiștii cheltuiesc acei bani (pe care i-ar lua statul) pe servicii și bunuri susținând alte industrii. Statul pe de altă parte face ce-ați văzut în reportajele Recorder despre PNDL.
Ar lovi în competitivitatea unei industrii unde costul principal este cel cu forța de muncă. Asta înseamnă mai puține centre de dezvoltare deschise în România, relocări, locuri de muncă lipsă.
Ar însemna mai multă emigrare decât acum ("brain drain"). Locurile de muncă din Vest devin și mai atractive prin comparație.
Efectul net ar fi mai puțini bani pentru bugetul de stat (deci exact invers decât cel urmărit) și mai puțini bani în economia privată.
De ce am vrea să luăm tesla și să ne lovim în felul ăsta?", a scris, pe Facebook, președintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaților, deputatul USR Cătălin Drulă.