IICCMER cere înlăturarea monumentului dedicat „eroilor” fostei Securități

L. G. | 16.09.2022

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului își exprimă „consternarea și regretul în legătură cu încercarea de eroizare a foștilor lucrători ai Securității”.

Pe aceeași temă

„Solicităm îndepărtarea monumentului dedicat «eroilor» fostei Securități, care a fost ridicat în Cimitirul Eroilor din Pitești și delimitarea Instituțiilor Statului de această manifestare cu caracter totalitar”, se arată în comunicatul de presă al Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

„Ridicarea unui monument funerar în onoarea foștilor ofițeri de Securitate și amplasarea sa în incinta Cimitirului Eroilor din Pitești este un act revoltător, de o crasă impietate la adresa adevăraților eroi ai României. Pitești este orașul în care a funcționat una dintre cele mai cumplite închisori comuniste, locul în care s-au pus în practică o serie de procedee de dezumanizare și exterminare a celor pe care regimul îi considera dușmanii săi. Cele mai multe decese ale «luptătorilor frontului nevăzut» din Departamentul Securității Statului au avut loc în timpul confruntărilor cu adevărații eroi ai României, ofițerii, profesorii, muncitorii, țăranii, preoții și studenții, care s-au împotrivit cu arma în mână comunismului, impus în România de Armata Roșie și Partidul Comunist Român. Securitatea nu a fost un serviciu de informații ci «brațul armat al partidului», cu care acesta îi ucidea pe cei care se opuneau comunismului. Ulterior, deși și-a drapat abuzurile în discursuri sforăitoare legate de «interesele naționale» și «suveranitate», în perioada în care țara a fost condusă de Nicolae Ceaușescu, Securitatea a rămas un instrument de represiune și de intimidare a tuturor celor care au dorit să fie liberi și demni. Toate activitățile desfășurate de Securitate în anii ’70-’80 au avut drept scop apărarea și întărirea național comunismului românesc, protejarea familiei Ceaușescu și a altor demnitari ai regimului, precum și furtul de informații și tehnologie în beneficiul regimului Ceaușescu și al «lagărului comunist», de care Securitatea a rămas profund atașată pe tot parcursul existenței sale”, se arată în comunicat IICCMER.

,,Uman vorbind, pot să înțeleg că este vorba despre sensibilități personale ale foștilor colegi și că toți cei decedați au dreptul la oficierea serviciului religios, însă, pentru buna informare a publicului și în onoarea și memoria celor care au suferit în închisorile Securității (în special în cea de la Pitești), unde a fost lichidată elita României, trebuie subliniat faptul că inclusiv activitatea de informații internă sau externă a Securității a avut o puternică amprentă represivă.

Dacă prin înscrisurile de pe acest monument nu s-ar fi încercat reabilitarea implicită a Securității, ci doar evocarea privată a unor decedați, IICCMER nu s-ar fi simțit obligat să ia poziție față de acest demers absolut inadmisibil. Așa-zisul «front nevăzut» este o expresie calchiată din limba rusă, folosită de propaganda sovietică. În realitate, reprezintă doar unul dintre modurile de apărare și întărire a statului totalitar și represiv"- a declarat președintele executiv IICCMER, prof. univ. dr. Daniel Șandru.

 O profanare a memoriei adevăraților eroi

,,Fundația Culturală Memoria, filiala Argeș, își exprimă consternarea privind actul de transformare în eroi a foștilor lucrători ai securității, care, în realitatea, nu au fost nimic altceva decât autorii suferințelor și chinurilor îndurate de adevărații eroi ai României, eroi care s-au opus instaurării dictaturii comuniste de către ocupantul străin, bolșevic. Considerăm că acest act constituie o profanare a memoriei adevăraților eroi și, în consecință, ne alăturăm inițiativei IICCMER prin care solicităm delimitarea tuturor instituțiilor statului față de acest act și înlăturarea monumentului”, a declarat și prof. univ. dr. ing. Ilie Popa, președinte al Fundației Culturale Memoria - filiala Argeș.

„Experimentul Piteşti”

„Experimentul Pitești” a reprezentat un experiment de reeducare ce consta în distrugerea psihică a individului. Această „operațiune” a început în 1949, la închisoarea de la Pitești. Securitatea a pus la cale un plan pentru lichidarea rezistenței morale a deținuților politici, după modelul lui Anton Makarenko. Experimentul a încetat în anul 1952.

Acest plan presupunea reeducarea tuturor opozanților politici în spiritul comunist, prin ștergerea vechii identități a fiecăruia și înlocuirea ei cu una nouă, tipic bolșevică. Deținutul nu trebuia să se „vindece” după eliberare, urmând a-și însuși un comportament comunist. Planul va fi posibil doar cu ajutorul torturii neîntrerupte și a sistemului torționar, când cel ce tortura stătea în aceeași celulă cu victima, până la îndeplinirea obiectivului propus. Suferința continuă făcea ca deținutul să își piardă personalitatea și demnitatea umană, ajungând la slăbiciune interioară, fapt ce favoriza implementarea în psihicul deținutului a unei conştiinţe sociale tipic comunistă.

Astfel, tortura deţinuţilor era un mijloc, și nu un scop. Prin denunțare, datorită torturii neîntrerupte, cei chinuiți ofereau și numele altor așa-ziși „colaboratori” ai fostelor partide, mai ales ai Gărzii de Fier. Astfel, cei denunțați erau arestați la rândul lor de către Securitate și trimiși la Pitești, pentru reeducare. O parte din deținuți, deveneau din victime „călăi” (torționari).

Monument ridicat de asociația foștilor securiști condusă de col.(r) Dumitru Șovar

Un monument dedicat „eroilor” fostei Securităţi a fost dezvelit, miercuri, la Cimitirul Eroilor din Piteşti, oraşul în care s-au petrecut cele mai mari abuzuri ale Poliţiei Politice din regimul comunist, scrie reporter24.info.

Monumentul este „închinat militarilor care au activat pe «frontul nevăzut» în activitatea de apărare a valorilor fundamentale ale României”, notează argespress.ro, care susține că „ei sunt nu numai eroii de pe «frontul nevăzut», dar și eroii «tăcuți», ei au folosit arma informației pentru a opri și contracara amenințările la adresa națiunii române”.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii (ACMRR-SRI), condusă de fostul ofiţer de securitate şi şef al SRI Argeş, col.(r) Dumitru Șovar.

„Serviciile de informații au cerut multe jertfe generațiilor care au precedat și vor mai cere încă. Ele însă nu au putut oferi și nu vor oferi niciodată vreo favoare a recunoștinței celor sortiți să poarte povara acestor grele misiuni.  E lung șirul celor care au sacrificat zeci de ani, de zile și de nopți și au depus un imens capital de străduință pentru a aduce cu un pas mai departe soarta acestor instituții”, a transmis acesta, potrivit sursei citate.

Au fost de față cadre militare în rezervă ale SRI, SIE și ale Direcției de Informații Militare din mai multe județe ale țării, reprezentanți ai asociațiilor de rezerviști ai MApN, MAI, precum și membri ai Asociației „Cultul Eroilor Regina Maria”, scrie jurnaluldearges.ro.

După intonarea Imnului de Stat și după o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoți, a fost dezvelită troița-monument, creată, cu binecuvântarea ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, de extraordinarul meșter popular Ion Rodoș, din Nucșoara, la inițiativa colonelului în rezervă Dumitru Șovar, președinte al Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere (ACMRR) din Argeș, mai notează publicația.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/hKQXQtdiH-w" title="Pitești - Dezvelirea monumentului comemorativ al militarilor de pe "frontul nevăzut"" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22