Îl va ajuta Dăncilă pe Dragnea să restructureze Guvernul pentru ca Nicolicea să fie numit rapid?

Laurentiu Gheorghe | 18.04.2019

Ce variante are la dispoziție Dragnea pentru a urgenta numirile noilor miniștri. Toate depind însă de voința premierului Dăncilă care ar putea prelungi procedura până după alegerile europarlamentare.

Pe aceeași temă

Premierul Viorica Dăncilă s-a opus în CEx-ul dorinței lui Liviu Dragnea de a se face direct o restructurare a Guvernului pentru a evita previzibilul refuz al președintelui Iohannis de a-l accepta pe Eugen Nicolicea pe postul de ministru al Justiției.

Propunerea lui Dăncilă de remaniere a Guvernului, în loc de restructurare, a fost susținută și de membri ai CEx-ului care nu fac parte din cercul de apropiați ai lui Dragnea: Paul Stănescu, Dumitru Buzatu și Ecaterina Andronescu. Cei trei s-au făcut remarcați și prin absența criticilor la adresa lui Toader.

Remanierea nu a fost pe placul lui Liviu Dragnea, mai ales că a fost percepută ca un afront din partea premierului. De altfel, după terminarea ședinței, șeful PSD și premierul au ieșit separat la declarații oficiale și nu împreună cum ar fi fost normal.

Prima care a ieșit, premierul Dăncilă a spus că a propus varianta remanierii guvernamentale și speră ca președintele Iohannis să semneze rapid decretele de numire a noilor miniștri.

"Eu consider că este bine să mergem pe varianta remanierii și voi avea o discuție cu domnul președinte. Imediat ce ajung la Guvern, voi avea o discuție telefonică cu președintele și îi voi spune de remaniere", a anunțat Dăncilă la finalul ședinței CEX .

Liviu Dragnea, vizibil iritat de soluția aleasă de Dăncilă a răspuns sec întrebării jurnaliștilor de ce nu s-a mers pe varianta restructurării: „Premierul a vrut să vadă dacă Iohannis acceptă”.

Trebuie subliniat că dacă Dragnea vrea restructurarea Guvernului, trebuie să apeleze la Dăncilă care să trimită propunerea Parlamentului. Astfel s-ar declanșa planul B, gândit de strategii social-democraților.

Până joi dimineață, premierul Dăncilă trimisese la Cotroceni revocarea lui Tudorel Toader la pachet cu noua propunere - Eugen Nicolicea la ministerul Justiției. Toader a declarat că se va hotărî până la finalul programului de la minister dacă va demisiona sau nu.

Dacă Toader va alege să nu-și dea demisia, decretul de revocare a sa din funcție rămâne la latitudinea președintelui Iohannis care poate trena întregul proces mult peste cât și-ar dori Dragnea.

Planul B vehiculat de sursele social-democrate constă în convingerea Vioricăi Dăncilă să declanșeze restructurarea Guvernului, procedură prin care se acordă un vot de încredere în Parlament, Președintele Iohannis fiind obligat să semneze decretele de numire a noului ministru al Justiției.

Liviu Dragnea a menționat după ședința CEx-ului că va aștepta până vineri ca președintele Iohannis să semneze decretele de numire a noilor miniștri, termen extrem de scurt pentru o asemenea operațiune.

În caz contrar, se va trece la planul B, în patru pași, pentru a avea un nou Guvern până la Paște:

  1. Luni premierul Dăncilă transmite Parlamentului propunerea de restructurare a guvernului

  2. Marți se întrunesc liderii coaliției de guvernare care aprobă propunerea

  3. Miercuri are loc audierea miniștrilor în comisiile parlamentare de specialitate

  4. Joi sunt convocați parlamentarii pentru a vota Guvernul restructurat.

Problematică este majoritatea fragilă a PSD-ALDE din Camera Deputaților. Pentru a trece fără probleme trebuie asigurate voturile UDMR, care de fiecare a negociat foarte dur, ceea ce poate să îl pună în dificultate pe liderul PSD.

În caz contrar, mai ales dacă Tudorel Toader va alege să nu demisioneze de bunăvoie, Iohannis ar putea amâna o decizie până la startul campaniei electorale, când ar putea anunţa că-l respinge pe Nicolicea, tocmai pentru a întreţine războiul cu PSD, cu scopul de a mobiliza electoratul la referendum.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22