Pe aceeași temă
Însă, spune Năstase, nu și surprins de decizia ITF, însă va face apel la un for independent.
''Am primit decizia dată asupra cazului meu de completul intern de soluționare al Federației Internaționale de Tenis cu dezamăgire, dar nu cu surprindere. Completul care a emis decizia a dovedit insistența acestei Federații de a trata cazul meu într-o manieră cu totul specială și lipsită de imparțialitate, la fel cum întreaga echipă a României a fost tratata în timpul barajului Fed Cup de la Constanța. Din nefericire pentru mine, decizia se îndepărtează cu mult de standardele aplicate în toate precedentele existente, în care Federația Internațională a aplicat sancțiuni mult mai mici pentru încălcări mult mai grave (cazuri de dopaj, cazuri în care jucători au amenințat cu moartea sau chiar au agresat fizic arbitrii)'', afirmă Năstase, conform Agerpres.
Fostul mare tenisman concluzionează ''că a fost imposibil pentru completul din cadrul Federației Internaționale să trateze acest caz într-un mod nepărtinitor, ceea ce ar fi presupus exercițiul de a ignora interesele pe care Federația Marii Britanii le are în legătură cu soluționarea acestuia''.
Năstase amintește că barajul pentru Grupa Mondială II a Fed Cup, dintre echipele României și Marii Britanii, a avut un supervizor din partea ITF de naționalitate britanică, iar investigația inițiată împotriva sa la plângerea Federației Britanice a fost soluționat la Londra, de către un complet al cărui reprezentant este și el de naționalitate britanică.
''În cadrul meciului dintre Sorana Cîrstea și Johanna Konta, nu a contat că jucătoarea britanică a săvârșit peste 40 de încălcări ale regulamentului, ci au contat doar reacțiile pe care le-am avut pentru că mi-am pierdut cumpătul după ce arbitrii mi-au ignorat plângerile regulamentare față de aceste aspecte. Acum, la soluționarea investigației împotriva mea, au fost analizate doar reacțiile mele, scoase din contextul în care ele au avut loc, fără să fie luate în considerare nici aspectele care au provocat și amplificat modul în care am reacționat, nici intenția mea înțeleasă greșit în legătură cu anumite afirmații, dar nici încercările mele repetate de a îndrepta consecințele cauzate. De aceea, mă simt nevoit să îmi caut mai departe dreptatea în fața unor foruri independente și imparțiale, care să îmi asigure un tratament just și echitabil'', a subliniat Ilie Năstase.
Ilie Năstase a fost suspendat din orice calitate oficială până în anul 2021 de către Federația Internațională de Tenis (ITF), a anunțat vineri BBC.
Ilie Năstase (71 de ani), căpitan nejucător al echipei de Fed Cup a României, fusese deja suspendat provizoriu de ITF pentru că le-ar fi insultat pe jucătoarea Johanna Konta și pe Anne Keothavong, căpitanul echipei Marii Britanii, precum și pe un arbitru și un ziarist, la meciul de la Mamaia (22 aprilie).
Năstase nu va fi acreditat la evenimentele ITF până în anul 2019. Turneele de Mare Șlem nu sunt incluse în această sancțiune, deoarece ele sunt în afara jurisdicției ITF.
Năstase a fost de asemenea amendat cu 10.000 de dolari.
ITF l-a găsit vinovat pe Năstase de încălcarea a cinci articole ale regulamentului Fed Cup. Năstase și Federația Română de Tenis pot face apel la un tribunal independent în termen de 21 de zile.
Năstase este acuzat că, într-o conferință de presă susținută înaintea meciului de la Mamaia, a avut cuvinte ''sexiste'' și ''rasiste'' în legătură cu faptul că Serena Williams este însărcinată. ''Vom vedea ce culoare va avea copilul. Poate ciocolată cu lapte?!'', l-au auzit jurnaliștii spunând pe Năstase.
Ulterior, Ilie Năstase și-a cerut scuze într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook pentru ieșirile pe care le-a avut la meciul cu Marea Britanie și față de Serena Williams, însă a considerat că reacțiile presei au fost exagerate.