Impas in negocierile tarilor din Eurogrup cu Grecia: Atena considera absurda prima propunere care i s-a facut

P.c. | 17.02.2015

Pe aceeași temă

Dupa incheierea fara succes a primelor negocieri ale tarilor din zona euro cu Grecia, a fost lansat un ultimatum, Grecia trebuind sa semneze o extindere a programului de asistenta financiara pana la sfarsitul saptamanii. Grecia a respins o prima propunere legata de aplicarea conditiilor din actualul plan de salvare, considerand-o absurda, relateaza Hotnews.


O noua reuniune va avea loc vineri, daca Grecia va cere o extindere a programului de asistenta. Pierre Moscovici, comisarul european pentru Afaceri economice, a declarat ca "nu exista alternativa la prelungirea programului. Vom continua dialogul in aceasta saptamana, a spus el, cerand guvernului grec sa nu se ramana intr-un "blocaj ideologic".

 

Este "foarte clar ca urmatorul pas trebuie sa vina de la autoritatile grecesti (...) si avand in vedere calendarul putem folosi aceasta saptamana, dar asta este aproape tot", a spus, intr-o conferinta de presa, seful Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem.
 

Atena a respins inca de la inceputul reuniunii Eurogrup, la Bruxelles, o prima propunere considerata "absurda" si "inacceptabila", apreciind ca "in aceste circumstante nu se poate ajunge la un acord astazi", potrivit unei surse guvernamentale grecesti. Propunerea avea in vedere aplicarea conditiilor din actualul plan de salvare financiara.
 

CITITI SI: Alexis Tsipras: Grecia nu este intimidata de amenintarile UE

 

Ministrul grec al Finantelor, Yanis Varoufakis, a avertizat ca guvernul de la Atena nu "blufeaza" si ca "liniile rosii" sunt nenegociabile, in momentul in care incepe la Bruxelles o reuniune cu omologii sai din Zona Euro, care ar putea fi decisiva pentru viitorul economic al tarii sale. 
 

Intr-un editorial publicat de New York Times, ministrul scrie ca anumiti comentatori, din cauza trecutului sau de economist specializat in teoria jocului, cred ca "blufeaza" cu partenerii europeni ai Greciei. "Daca exista un lucru de care acest trecut m-a convins, acela este ca ar fi o nebunie sa vezi discutiile (actuale ca un joc) in care castigi sau pierzi blufand sau apeland la subterfugii tactice", spune acesta.
 

Dimpotriva, el se declara "convins ca nu avem decat o singura optiune: sa prezentam cinstit faptele privind economia sociala a Greciei, propunerile noastre pentru a reveni la crestere, sa explicam de ce ele sunt in interesul Europei si sa anuntam liniile rosii dincolo de care lagoca si datoria noastra ne impiedica sa mergem". Aceste linii rosii "nu vor fi depasite. Daca nu, ele nu ar fi intr-adevar rosii, ar fi doar un bluf", a subliniat el.

 

CITITI SI: In timp ce negocierile cu UE stagneaza,Grecia cauta sprijin la Moscova

 

Aceasta este, potrivit ministrului, "marea diferenta" fata de guvernele precedente. "Noi ne vom lupta cu marile interese si nu ne vom lasa tratati ca o colonie de datornici care are ce merita", a continuat acesta.


Atena nu vrea decat un program "umanitar" pentru grecii cei mai afectati de criza. Prin urmare, spune Varoufakis, noul guvern al stangii radicale condus de Alexis Tsipras cere "cateva luni de stabilitate financiara care ne vor permite sa lansam reforme capabile sa readuca crestere si sa puna capat imposibilitatii de a plati ce datoram".
 

Varoufakis a negat ca Guvernul grec ar avea o agenda de stanga declarand ca nu fac decat "sa priveasca in ochii celor carora le este foame (...), sa observe clasa medie sau sa tina cont de interesele tuturor celor care muncesc din greu in fiecare oras si sat din uniunea noastra monetara. (...) Europa nu isi va recastiga sufletul decat atunci cand va recastiga increderea poporului tinand cont de interesele acestuia in primul rand", concluzioneaza Yanis Varoufakis.

 

Referinte:

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22