Imperiul lui Ioan Niculae se clatină – InterAgro SRL și InterAgro SA, în insolvență

Iulian Popescu | 05.02.2016

Tribunalul Teleorman a admis cererea mai multor creditori de declarare a insolvenței pentru două companii importante din spatele imperiului condus de Ioan Niculae. Aceasta, după ce alte câteva firme în care milionarul deținea pachetul majoritar au intrat deja în insolvență.

Pe aceeași temă

 

Compania InterAgro SRL controlează cea mai mare partea a afacerilor din agricultură şi industrie ale omului de afaceri şi rulează anual peste 1 miliard de lei, în timp ce compania InterAgro SA este considerată "nucleul central al grupului InterAgro", scrie economica.net.

 

InterAgro SRL Zimnicea a intrat în insolvenţă, din 2 februarie, după ce Tribunalul Teleorman a admis o cerere în acest sens a mai multor creditori.

 

”Admite cererile creditorilor Piraeus Bank România SA, Axia Nova Property Holdings, Socep SA Constanța, E.ON Energie România SA, T.M.U.C.B. SA și SC Watch&Catch Security SRL, împotriva debitoarei SC Interagro SA. În temeiul art.72 alin.6 din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență deschide procedura generală împotriva debitorului SC Interagro SA”, se arată în decizia instanței din data de 1 februarie prin care s-a declarat insolvența InterAgro SA.

 

Procurorii DNA au dispus, în decembrie, instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile ale societăților Interagro SA și Intervitt SRL, ambele aparținând omului de afaceri Ioan Niculae, până la concurența sumei de aproximativ 11,4 milioane lei.

 

DNA preciza că, în urma verificărilor, a rezultat că SC Interagro SA are imobile în valoare totală de peste 8,7 milioane lei, echivalent a aproximativ 2.000.000 euro (valoare de impunere), constând în 43 de terenuri, cu o suprafață de peste 100 de hectare, și locuințe (apartamente). Printre acestea se numără două ferme, un complex hotelier și pășunea unui munte din localitatea Bușteni (Prahova).

 

În ceea ce privește SC Intervitt SRL, urmează a se aplica sechestru, până la concurența sumei de 11,4 milioane lei asupra părților sociale, respectiv asupra diviziei de vinificație a grupului Interagro din Zimnicea, preciza DNA.

 

Sechestrul a fost instituit în dosarul privind fapte de corupție săvârșite de Ioan Niculae, patronul grupului SC Interagro SA, de Gheorghe Bunea Stancu, la data faptelor președinte al Consiliului Județean Brăila, și de către alte persoane, în legătură cu intervenții pentru promovarea unei HG prin care să fie acordate facilități fiscale privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice.

 

Cel mai bogat român, până de curând

 

Între anii 2012 – 2014, Ioan Niculae a fost cel mai bogat român în fiecare dintre edițiile Forbes 500 Miliardari, iar până în 2015 a fost singurul român care figura pe lista miliardarilor lumii, editată de ediția americană a publicației Forbes.

 

De anul trecut, însă, problemele se țin lanț de milionar. În aprilie 2015, el a fost condamnat la doi ani și şase luni de închisoare în doarul "mită la PSD", pentru danii dați ilegal cu scopul susţinerea candidatului PSD la prezidențialele din 2009, Mircea Geoană.

 

Potrivit înţelegerii, sumele de bani trebuiau să fie date indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, au susţinut procurorii anticorupţie, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare finanţarea partidelor politic.

 

În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae numirea unor persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz şi SNGN Romgaz SA).

 

Liberare pe bază de cărți ratată

 

Acum, Niculae speră la o liberare condiționată pe care și-a pregătit-o cu mare grijă, publicând de după gratii mai multe „lucrări științifice”. La una dintre ultimele ședințe de judecată a eliberării, avocații săi au anunțat că milionarul renunță la beneficiul celor 150 de zile obținute ca urmare a scrierii celor cinci cărți.

 

A luat decizia numai după ce a izbucnit scandalul public privind scriitorii din pușcării și, mai ales, după ce reprezentantul DNA a solicitat o amânare pentru clarificări privind caracterul științific al lucrărilor scrise de Niculae.

 

"Mai bine mă condamnați pe viață", a izbucnit Ioan Niculae, în momentul în care instanța a anunțat amânarea cauzei.

 

„Gaze naturale ieftine”, la final

 

Niculae s-a bucurat mult timp de favorurile tuturor guvernelor care s-au perindat, dar aceste ajutoare au devenit subiect de dosar. Dosarul „gaze ieftine”, cu un prejudiciu de aproximativ 62 de milioane de euro și instrumentat de DIICOT, se apropie de final și i-ar putea aduce o nouă condamnare, mult mai lungă, milionarului.

 

În acest caz este urmărit penal și Adriean Videanu, acuzat că ar fi semnat trei memorandumuri prin intermediul cărora ar fi favorizat grupul de firme condus de Ioan Niculae. Practic, susţin procurorii, respectivele ordine ar fi obligat Romgaz să funcţioneze în interesul unor societăţi private, prin livrarea de gaz la preţuri preferenţiale.

 

Varujan Vosganian, și el fost ministru al Economiei (înaintea lui Adriean Videanu), ar fi trebuit să ajungă și el în boxa acuzațiilor însă el nu poate fi urmărit penal pentru că parlamentarii n-au fost de acord cu ridicarea imunităţii.

 

Anunțul finalizării dosarului a fost făcut de procurorul-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, la Digi24.

Întrebat ce se va întâmpla când Varujan Vosganian își va încheia mandatul de senator, Horodniceanu a răspuns: „Vom vedea”. „Asta depinde de procurorul de caz, dacă sunt suficiente probatorii, Varujan Vosganian totuși nu este cercetat în acest dosar în acest moment, pentru că nu a putut fi începută urmărirea penală (din cauza împotrivirii Parlamentului – n.red.). Vom vedea care va mai fi oportunitatea la acel moment față de dumnealui și dacă faptele ca și prescripție subzistă – ca și prescripție sau nu”, a mai spus Horodniceanula Digi24. 

 

Insolvențe în lanț

 

La începutul anului, firma de pază a lui Ioan Niculae, WATCH&CATCH SECURITY SRL Bucureşti, a cerut insolvenţa echipei de fotbal Astra Giurgiu, finanțată tot de milionar. Firma de pază este în insolvenţă din iulie 2015, cu datorii totale de 33,67 milioane lei, din care 20,98 milioane lei la bugetele de stat.

 

Power Plant SRL Făgăraş, una dintre firmele prin care grupul InterAgro intenţiona să investească 72 de milioane de euro în centrale electrice de cogenerare, a intrat și ea în insolvenţă, la cerere, în ianuarie, potrivit Bursa.

 

Pentru a nu i se confisca averea în dosarele care se înmulțesc, Niculae a început în 2012 să și-o pună la adăpost trecând-o pe numele fiicei și amantei. Manevrele au fost interceptate de procurorii DIICOT și i-au adus noi acuzații miliardarului, de sustragere de sub sechestru și spălare de bani.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22