Pe aceeași temă
România riscă sancţiuni din partea Comisiei Europene şi ar putea fi obligată, să renunţe la măsură, dacă se va dovedi că, aceasta nu respectă legislaţia comunitară.
Pentru firme, asta va însemna, bani aruncaţi pe fereastră, într-un sistem, care nu va mai fi folosit niciodată.
Experţii în fiscalitate spun, conform Digi24, că înainte de schimbarea sistemului de plata al TVA, Guvernul ar fi trebuit să consulte Comisia Europeană. Motivul: măsura luată de executiv de la Bucureşti ar putea să contravină regulilor europene. Semne de întrebare ridică şi graba cu care se face implementarea măsurii. Un studiu al Comisiei Europene arată că este nevoie de aproape 4 ani pentru a pune pe picioare un astfel de sistem, în vreme ce la noi va dura doar 3 luni.
”Nu există niciun alt stat membru care să aplice în mod generalizat şi obligatoriu plata defalcată a TVA aşa cum o va face România de la 1 ianuarie. Există riscul ca mediul de afaceri să investească resurse și, ulterior, să fie ininţiată o precedură de infringement care să ducă la abrogarea acestei Ordonanţe. Cine va rămâne cu nota de plată?”, spune Daniel Anghel, lider pentru taxe al PwC.
Suntem printre puţinele ţări unde există o astfel de măsură. Polonia va introduce un sistem automatizat, dar România a optat pentru mecanismul manual de plată. Reprezentanţii ministerului Finanţelor susţin implementarea nu ar trebui să implice costuri suplimentare mari pentru firme.
Antreprenorii susţin că nici ANAF nu şi-a pus la punct sistemul informatic şi că vor fi blocaje. Conducerea Fiscului admite că sunt probleme, dar promite că sistemul va funcţiona.
”Problemele sunt legate de numărul de personal, de pregătirea colegilor noştri. Şi de sistemul IT. Acest sistem IT de care vorbim de la înfiinţarea ANAFului şi ne mişcăm foarte greu”, spune Daniel Florin Anghel, vicepreședinte al Fiscului.
Mai mult, Fiscul promite să despăgubească firmele cărora nu le va răspunde solicitărilor în termen de trei zile. Sistemul de plată a TVA într-un cont separat va fi implementat opţional de la 1 octombrie şi va deveni obligatoriu de la 1 ianuarie 2018.