Pe aceeași temă
Florentin Scaletchi, presedinte al Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului (OADO), a fost arestat in urma unui flagrant pe 1 noiembrie si acuzat de trafic de influenta si de luare de mita. Politia a identificat mai multe persoane care i-au dat bani lui Scaletchi pentru a interveni in favoarea lor. Presedintele OADO respinge acuzatiile si se considera "detinut politic 100%" - arestat "din ordinul lui Basescu".
Site-ul OADO (www.oado.ro) elogiaza personalitatea lui Florentin Scaletchi, "liderul si sufletul acestei organizatii". Scurta biografie il prezinta drept un "spirit independent si iubitor de libertate" care ajunge, "evidentiindu-se in activitatea depusa (...), cel mai tanar comandant de nava din Europa, la vremea respectiva". Omite insa un mic detaliu, probabil foarte important pentru evolutia carierei viitorului presedinte OADO: tanarul Scaletchi era nepotul primului ministru in functie - Constantin Dascalescu.
Intreaga poveste a arestarii sale de catre autoritatile comuniste pare a fi desprinsa din filmele de actiune. Tentativa de deturnare a navei, al carui comandant era, este echivalata cu un act de disidenta in incercarea de a i se crea imaginea unui opozant al regimului. Astfel, Florentin Scaletchi, "cu fiecare zi, cunoscând si mai bine realitatile din tara si din strainatate, isi consolideaza convingerile ca, in România, trebuie sa se produca o schimbare de substanta si ca regimul comunist trebuie sa fie aruncat la lada de gunoi a istoriei". Se hotaraste sa plece din tara, "dar nu oricum". In 1985 confectioneaza doua manifeste imense, lungi de 100 de metri si late de 4 metri, care urmau sa fie arborate de o parte si de alta a navei, al caror mesaj trebuia "sa faca cunoscuta Europei drama pe care o traia poporul roman". Porneste din Constanta si, in ciuda faptului ca trebuia sa ajunga la Braila, intoarce nava in directia Turcia, hotarat fiind sa nu se mai intoarca in tara. Este obligat de catre echipaj se revina asupra deciziei. La revenirea in port este arestat.
Condamnat initial la moarte, Consiliul de Stat i-a comutat sentinta in 25 de ani de inchisoare. Este eliberat pe 22 decembrie 1989.
Florentin Scaletchi este membru fondator al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania si al Asociatiei de Luptatori in Revolutia din Decembrie 1989, Club 22, "fiind unul dintre cei care s-au distins in zilele Revolutiei". A devenit presedinte al Comisiei Legislative, Juridice si a Drepturilor Omului din cadrul CFSN, iar in perioada 1992-1993 a fost ales senator in judetul Braila pe lista PSDR.
Florentin Scaletchi a dorit sa faca parte si din Consiliul Suprem al Magistraturii, inscriindu-se pe unul din cele 2 locuri destinate reprezentantilor societatii civile. Senatul Romaniei i-a respins candidatura pe motiv ca nu indeplinea vechimea de 18 ani in campul juridic.
Dupa arestarea din noiembrie 2006, Scaletchi a declarat in fata instantei ca se afla "in carti" pentru sefia SRI, dar ca picat in dizgratie ca urmare a nemultumirilor serviciilor secrete in legatura cu activitatea sa de "militant pentru drepturile omului". Drept razbunare, i s-ar fi inscenat actuala arestare.
OADO
Povestea infiintarii OADO suna in felul urmator: cat timp Florentin Scaletchi a fost inchis, International Society for Human Rights (ISHR) a intreprins activitati in favoarea sa, fiind considerat un disident. Dupa Revolutie, presedintele ISHR l-a invitat la Frankfurt, unde i-a propus lui Scaletchi infiintarea in Romania a unei sucursale ISHR pe care urma sa o puna sub conducerea sa. Sedinta de constituire a filialei a avut loc pe 20 aprilie 1990, iar pe 26 mai 1990 aceasta este inregistrata la Judecatoria Sectorului I sub numele de Sectiunea Romana a Societatii Internationale pentru Drepturile Omului si autorizata de Guvernul Romaniei. In februarie 1995, isi schimba numele in Organizatia pentru Apararea Drepturilor Omului, pentru ca in luna mai a aceluiasi an sa devina independenta.
In mai 2005, Comitetul ONU pentru Organizatii Non-Guvernamentale a propus OADO pentru acordarea "statutului consultativ special" pe langa Consiliul Economic si Social (ECOSOC). O luna mai tarziu, pe 21 iulie, Consiliul Economic si Social a confirmat nominalizarea.
Florentin Scaletchi a fost si realizator de emisiuni TV avand ca tema drepturile omului. Printre invitati s-au aflat Vadim Tudor, Adrian Paunescu, Gheorghe Funar, diversi colonei, in general persoane care nu aveau nici o legatura cu respectarea drepturilor omului.
Veniturile OADO se realizeaza pe seama cotizatiilor platite de membrii acesteia si a unor sponsorizari anuale in valoare de mai multe miliarde ROL. Sponsori ai ONG-ului sunt: Petrom, KW Invest SRL, Hotel Alexandros, RO STAR, Jidvei, BCR si Fox.
In 2000, guvernul CDR al Romaniei condus de Mugur Isarescu a dat o Hotarare de Guvern prin care recunoaste OADO statutul de "organizatie de utilitate publica", actul fiind semnat si de Valeriu Stoica, pe atunci ministru de Justitie. In consecinta, OADO beneficiaza de atunci si de finantare de la stat.
In afara sediului din str. Vasile Bacila, OADO mai are in proprietate si un hotel de 3 stele in statiunea Mamaia. Situat la cateva zeci de metri de faleza, acesta este deschis tot anul si ofera spre inchiriere 5 garsoniere cu bucatarie, 4 apartamente, 26 de camere duble. La parter functioneaza un restaurant cu bucatarie proprie, precum si o terasa cu o capacitate de deservire de aproximativ 200 de persoane. Hotelul a fost inchis la scurt timp dupa arestarea lui Florentin Scaletchi.
Asistenta OADO nu se acorda oricui si in nici un caz nu se face in mod dezinteresat, in ciuda a ceea ce sustine organizatia. Un bun exemplu este cel al lui Neculai Lazar, despre care s-a scris recent in presa. In 2004 acesta a apelat la ajutorul OADO in combaterea sentintei primite. I s-au cerut 10 milioane de lei vechi. A putut sa plateasca doar jumatate, reusind cu greu sa il convinga pe Florentin Scaletchi sa accepte doar aceasta suma. Cu toate acestea, nici un reprezentant OADO nu a intervenit in favoare sa si abia acum, dupa 2 ani de zile si izbucnirea scandalului, OADO i-a returnat banii primiti.
Altii insa beneficiaza de ajutorul OADO. Cine sunt acestia? Florentin Scaletchi a cerut cercetarea lui Omar Hayssam in libertate pe considerente umanitare, invocand boala acestuia, si a reusit sa il mute intr-o celula cu detinuti de aceeasi religie. A intervenit si in favoarea lui Ovidiu Tender, sustinand ca i-au fost incalcate drepturile.
Tot Scaletchi a facut cerere de inteventie in numele OADO in cazul fostului director SRI Prahova, colonelul Corneliu Paltanea, sustinand eliberarea acestuia. Paltanea fusese arestat la sfarsitul anului 2005 si acuzat alaturi de un fost subaltern al sau - Daniel Bucur - de luare de mita, instigare si complicitate la santaj, asociere in vederea comiterii de infractiuni. In octombrie 2006, CNSAS a decis in unanimitate ca Paltanea a facut politie politica.
Sever Muresan a fost aparat in dosarul Dacia Felix de un reprezentant al OADO - Maria Cazan. De altfel, OADO a intervenit si in procesul dintre conducerea Complexului de Vinificatie Jidvei si Toader Ignat, fost director al acestuia, acuzat impreuna cu niste colaboratori ai sai de pagubirea firmei cu aproximativ 85 de miliarde de lei vechi. Dupa incheierea procesului in favoarea firmei Jidvei, aceasta a devenit finantator al OADO.
Cu putin inainte de alegerile locale din 2004, OADO impreuna cu Comisariatul pentru Societatea Civila au sarit in apararea lui Marian Vanghelie, pe atunci anchetat de catre DNA.
OADO a participat la monitorizarea alegerilor si a fost observatorul catre care s-au indreptat cele mai multe suspiciuni, reprezentantii Aliantei D.A. considerand OADO ca fiind o organizatie apropiata de PSD. Florentin Scaletchi a sustinut atunci ca are 40.000 de observatori in cele aproximativ 18.000 de sectii de votare din tara, asta in ciuda faptului ca la acea data OADO avea in jur de 6.000 de membri.
Florentin Scaletchi nu a fost niciodata acceptat de celelalte organizatii ale societatii civile. Emisiunile sale si de altfel intreaga sa cariera in "apararea drepturilor omului" s-au facut, dupa cum se poate vedea, mereu pe alte filiere, urmarindu-se scopuri mai putin nobile decat cele declarate.
In noiembrie a.c., procurorii anticoruptie au instituit un sechestru pe 50.000 de euro pe bunurile apartinand lui Scaletchi. In ultima scrisoare "din celula" transmisa presei, Scaletchi ramane sfidator, in ciuda celor 8 capete de acuzare, si se autointituleaza "erou", "pentru ca a rezistat si rezista denuntand mizeria in care ne scufundam".
Se pare ca nu numai OADO este mijloc de acoperire pentru multi indivizi certati cu legea. O astfel de organizatie este si Societatea Internationala pentru Drepturile Omului (SIDO) din Constanta. Vicepresedintele acesteia, George Vergil Bosanceanu, a fost cercetat pentru acuzatii de proxenetism si evaziune fiscala. (Vlad Modoran)
RADU FILIPESCU
Tentatii in societatea civila
In ce imprejurari l-ati cunoscut pe Florentin Scaletchi?
La inchisoare la Aiud. Scaletchi era sau cu "tradare", sau cu "subminarea economiei nationale", nu mai tin minte. Era capitan de nava si, in loc sa urmeze traseul Constanta-Tulcea, a plecat cu acel vapor spre Turcia. El a justificat ulterior ca a fost un protest impotriva regimului comunist. Pedeapsa primita a fost, in orice caz, foarte mare, exagerat de mare si a atras atentia organizatiilor pentru drepturile omului.
Cum va explicati evolutia lui, dupa 1990?
E initiativa dvs., a revistei, acest interviu. N-as fi vrut sa discut despre un fost coleg de detentie. Implicarea lui intr-o organizatie pentru drepturile omului poate sa fie ceva asteptat. La un moment dat, i-am reprosat, la una din intalnirile pe care le-am avut, ca intr-o emisiune a lui despre drepturile omului l-a invitat pe Corneliu Vadim Tudor.
A avut multi invitati dubiosi.
El cumva s-a incadrat prin activitatea lui intr-o zona foarte discutabila. El n-a facut parte din nici un fel de alianta, din cate stiu, a ONG-urilor, nu a fost partener cu Alianta Civica, cu Comitetul Helsinki, cu Pro Democratia, cu alte organizatii de prestigiu. In schimb, a avut o sustinere care i-a permis sa fie tot timpul moderatorul unei emisiuni de televiziune.
Are un patrimoniu destul de consistent Organizatia pentru Apararea Drepturilor Omului si sunt multe persoane cu conexiuni in lumea politica, in administratie, Ministerul de Interne, care sunt in conducerea OADO. Cum a fost posibil totusi asa ceva?
Trebuie sa-i intrebati pe respectivii. Dar nici societatea civila nu e lipsita de riscuri si problema e a membrilor si a celor care participa in aceste organizatii, sa se controleze.
Acest episod nu dovedeste faptul ca societatea civila nu produce anticorpi, nu poate sa izoleze astfel de cazuri?
Parerea mea e ca el, ca organizatie, era izolat fata de celelalte organizatii ale societatii civile care au avut niste demersuri onorabile si credibile. Suportul lui a venit din alte parti. Faptul ca a avut emisiune la televiziune, acces la fonduri inseamna ca a fost o organizatie sustinuta.
Era o voce a societatii civile, fara ca oamenii obisnuiti care se adresau diverselor ONG-uri, acuzand abuzuri din partea structurilor statului, sa stie ca OADO e un fel de SRL.
Nu e normal sa ai drept scop a te certa sau a verifica o alta organizatie. In mod normal, si in societatea civila e bine sa existe niste cai de control sau de autocontrol. Iar in momentul in care el a ajuns sa faca trafic de influenta, e foarte bine ca procuratura a indentificat un astfel de caz. Exista tentatii in toate zonele, si in zonele guvernamentale, si in cele private sau ale societatii civile.
Cazuri precum cel al lui Scaletchi mai exista in societatea civila?
Nu stiu daca este unic. E important sa existe aceste mecanisme de autoreglare, dar si de reglare exterioara a societatii civile. Nu e exclus ca in societatea civila sa mai apara astfel de cazuri. Repet, totusi, ca organizatia lui Scaletchi si Scaletchi au avut un suport nu dintr-o zona civica. El nu mi s-a parut ca a fost rezultatul unui demers colectiv al societatii civile, ci mi se pare ca a fost o organizatie creata pe undeva artificial. ( A.G.)
Conducerea organizatiei
• Mihai Stan - fost colonel in cadrul Serviciului D (Dezinformare) al Securitatii. In 1990 devine prim-adjunct al directorului SRI de atunci, Virgil Magureanu, si joaca un rol important in reorganizarea serviciilor de informatii. El este destituit in vara lui 1991 in urma scandalului Berevoiesti, cel mai probabil pentru modul defectuos in care a organizat distrugerea celor 7 tone de documente ale Securitatii. Mai tarziu, a fost numit sef al Directiei Relatii Internationale din Fondul Proprietatii Private. In 1996 a fost reactivat de presedintele Romaniei, Ion Iliescu, si promovat la gradul de general, devenind seful Centrului de Documentare Operativa al SPP. In urma scandalului "Tigareta II", este din nou destituit. In prezent, Mihai Stan este director general OADO.
• Nicolae Spiroiu - colonel de armata in 1989; comandantul unitatii motorizate care a mutat arhiva CC al PCR din sediul Comitetului Central in depozitele armatei. Inaintat in gradul de general-maior; ministru al Apararii in perioada 1991-1994. In prezent, este inalt comisar OADO. Conform generalului Spiroiu, Scaletchi este "un om curat" caruia i s-a intins o capcana, cel mai probabil din cauza faptului ca a facut o cerere de a fi numit in CSM.
• Constantin Matei - fostul sef al IJP Ialomita, destituit in urma unui scandal de corupere sexuala si abuz in serviciu.
• Constantin Codita - fost comandant al IJP Gorj si Dolj; demis dupa ce s-au aflat legaturile sale de prietenie cu Genica Boerica, unul dintre capii lumii interlope din Craiova.
• George Velicu - face parte si el din conducerea OADO Dolj; fost general de brigada la Comandamentul Teritorial al Jandarmeriei Oltenia, el a fost acuzat la randul sau de legaturi cu infractori.
• In conducerea OADO se mai afla si generalul Ionel Craciun (fost comandant al pompierilor militari si consilier al ministrului de Interne in guvernarea PSD 2000-2004), Florin Sandu (fostul inspector general al Inspectoratului General al Politiei Romane), precum si Constantin Constantin (condamnat la 3 ani pentru talharie si acuzat de proxenetism, lipsire de libertate, instigare la prostitutie si nerespectarea regimului armelor).
• La intalnirile OADO au mai participat Bebe Ivanovici si Mihai Marian Eftimescu, judecator, membru al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
• In lipsa lui Scaletchi, Consiliul Director al OADO l-a mandatat pe Gelu Voican Voiculescu (la acea data comisar OADO) pentru a conduce temporar organizatia, iar Stefan Mitroi, redactor-sef la Monitorul drepturilor omului, a fost numit purtator de cuvant al OADO si responsabil cu relatiile publice.