În buza campaniei electorale, parlamentarii schimbă Codul Penal în defavoarea infractorilor

Laurentiu Gheorghe | 17.06.2020

Deputații au adoptat, miercuri, în unanimitate, un proiect de lege prin care li se refuză eliberarea condiționată deținuților cu condamnări pentru infracțiuni cu violență, pedofilie sau cerșetorie.

Pe aceeași temă

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, în unanimitate, un proiect de lege care prevede că nu beneficiază de liberare condiţionată infractorii condamnaţi pentru omor, viol, corupere sexuală a minorilor, tâlhărie calificată sau exploatarea cerşetoriei.

„Nu beneficiază de liberare condiţionată condamnatul aflat în executarea unei pedepse pentru săvârşirea uneia sau mai multe dintre faptele prevăzute la art.188, 189, 214 – 216, 218 – 221, 234 sau 236”, se arată în proiectul care modifică Codul penal.

Aceste articole se referă la

  • omor,

  • omor calificat,

  • viol,

  • coruperea sexuală a minorilor,

  • tâlhăria calificată,

  • tâlhăria sau pirateria urmată de moartea victimei,

  • folosirea serviciilor unei persoane exploatate,

  • exploatarea cerşetoriei.

Proiectul mai prevede că liberarea condiţionată în cazul detenţiei pe viaţă poate fi dispusă dacă cel condamnat a executat efectiv cel puțin 25 de ani de închisoare. În cazul celor care se află în închisoare, se dispune liberarea condiţionată dacă cel condamnat a executat cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin patru cincimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani.

„În cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 65 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani, sau a cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în alin.(1) lit.b)”, mai spune proiectul de lege.

Proiectul a fost anterior adoptat tacit de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Contextul electoral: Cazul tragic al tinerei de 17 ani care a fost incendiată de un criminal care deși curmase în trecut viețile a cinci oameni, era în libertate – a readus în atenția publicului cele mai dureroase evenimente din România ultimilor ani: modificarea legilor justiției, Caracal și Colectiv.

În motivarea deciziei de liberare a celui condamnat pentru cinci crime la închisoare pe viață, Tribunalul Mehedinți a constat dorința acestuia de a se reintegra în societate:

„Instanța de control judiciar apreciază că perioada executată a fost suficientă pentru reeducarea condamnatului și că acesta, prin participarea activă la programele desfășurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare, și-a format și consolidat o atitudine corectă față de valorile sociale, față de ordinea de drept și față de regulile de conviețuire socială, funcțiile de exemplaritate și eliminare temporară ale pedepsei fiind îndeplinite în cazul său”, se arată în motivarea Tribunalului Mehedinți.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22