Pe aceeași temă
Un total de 316 ore au fost lucrate in plen de senatori si deputati in prima sesiune parlamentara. Asta inseamna 39 de zile in activitate, in ultimele cinci luni, potrivit Mediafax.
Ritmul lent de lucru al alesilor s-a vazut si in munca depusa, deputatii si senatorii lasand in urma restante de peste 700 de proiecte si initiative legislative.
Prima sesiune parlamentara din anul 2015 a inceput in luna februarie si s-a incheiat la finalul lunii iunie. Intr-un interval de cinci luni de zile, deputatii si senatorii au lucrat in plen un total de 316 ore.
La un program mediu de opt ore pe zi, cum au majoritatea bugetarilor, ar insemna ca senatorii si deputatii au petrecut doar 39 de zile, din ultima jumatate de an, pentru dezbaterea si votarea proiectelor legislative.
O parte a acestui timp a fost petrecut insa de senatori si deputati pentru declaratii politice si adresarea de intrebari si interpelari membrilor Guvernului. Alte 17 ore au fost lucrate de senatori si deputati in 11 sedinte de plen reunit.
Senatorii au adunat mai multe ore de dezbateri decat colegii deputati, in ciuda faptului ca au lucrat in mai putine sedinte de plen.
Astfel, senatorii au participat, de la inceputul anului, la 58 de sedinte de plen, totalizand aproape 157 de ore de activitate (19 zile de munca la un program de 8 ore), in timp ce deputatii au lucrat doar 142 de ore in plen (mai putin de 18 zile de munca la un program de 8 ore) in 62 de sedinte.
Totusi, deputatii au avut si cele mai multe sedinte de plen suspendate fie din lipsa de cvorum, fie din cauza ca la lucrari nu au participat reprezentantii Guvernului pentru raspunsurile la intrebarile si interpelarile alesilor.
In aceste conditii, membrii Parlamentului au intrat in concediul de vara cu o cantitate semnificativa de restante: peste 700 de proiecte asteapta solutii din partea comisiilor de specialitate din Camera si Senat pentru a intra la votul final.