In incercarea de a combate frauda electorala, STS va scana cartile de identitate la urmatoarele alegeri. Liberalul Mihai Voicu sustine ca sistemul a fost testat deja

T.d. | 23.04.2015

Pe aceeași temă

Intr-o incercare de combatere a fraudei electorale, la urmatoarele alegeri cartile de identitate vor fi scanate, a spus presedintele Comisiei pentru Cod Electoral, deputatul liberal Mihai Voicu. Potrivit acestuia, sistemul implica echipamente achizitionate deja de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS).

Intr-o interventie radio, Mihai Voicu a spus ca STS a testat scanerele inca de acum doi ani, echipamentele urmand a fi folosite la alegerile locale din 2016. Modificarea legislativa in acest sens a fost aprobata deja de Senat, urmand ca si deputatii sa dea un vot.

Pe de alta parte, parlamentarii vor vota, pana la sfarsitul acestei sesiuni, Legea votului prin corespondenta.

Deputatul Mihai Voicu spune, la Interviurile Europa FM, ca romanii aflati in strainatate vor trebui sa se preinregistreze la Autoritatea Electorala, dupa care vor primi acasa buletinul de vot si o declaratie pe proprie raspundere, potrivit HotNews.

Pana in acest moment, senatorii au votat 3 din cele 5 legi electorale, iar ele vor intra pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor in urmatoarele saptamani, pentru a putea fi promulgate pana in luna iunie. In acest fel, urmatoarele alegeri locale si generale, care vor avea loc in 2016, vor putea fi organizate dupa noi reglementari.
 

Ce spune seful STS

Sistemul despre care vorbeste Mihai Voicu a fost prezentat public inca de la inceputul lunii martie 2015. Atunci, directorul STS Marcel Opris vorbea despre prevederile noului sistem.

Proiectul, arata Opris, prevede scanarea cartii de identitate si identificarea si introducerea CNP-ului intr-un sistem electronic. Seful STS a vorbit la acel moment despre existenta unei vointe politice unanime in privinta unui asemenea sistem.

"Modalitatea de lucru folosita este cea care a fost dezvoltata in 2010 si, in eventualitatea introducerii unui asemenea sistem de vot, se vor cauta solutiile tehnologice si solutiile procedurale care sa fie valabile pentru un exercitiu electoral desfasurat in anul 2016 si dupa aceea. De asemenea, prin intermediul specialistilor STS am facut o ampla actiune de investigare in ultimii ani sa vedem cat de mare ar fi efortul pentru a introduce un asemenea sistem", a declarat Marcel Opris.

El a precizat ca nu se va cunoaste identitatea alegatorului.

"Exclus. Dar numarul de alegatori si unde au votat, asta este o informatie pe care toata lumea trebuie sa o stie. (...) Ne gandim la o panoplie de masuri astfel incat sa intarim acest exercitiu de democratie fara a face risipa de resurse si parada de mijloace tehnice", a subliniat Opris.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22