In mandatul Elenei Udrea la ministerul Dezvoltarii exista o practica generalizata privind spaga de 10% din contracte (motivarea magistratilor)

T.d. | 10.02.2015

Pe aceeași temă

In perioada mandatului Elenei Udrea la sefia Ministerului Dezvoltarii Regionale exista o practica generalizata de a “intoarce” 10% din banii alocati intr-un contract, arata judecatorii Curtii de Apel Bucuresti (CAB) in motivarea arestarii lui Tudor Breazu, colaborator al Elenei Udrea. Concret, societatea care castiga licitatia se vedea nevoita, potrivit cutumei descrise de magistrati, sa plateasca o spaga de 10 procente catre reprezentantii Ministerului Dezvoltarii sau indirect prin intermediari.


Procurorii DNA au explicat in fata judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti cum functiona circuitul mitei la Ministerul Dezvoltarii in mandatul Elenei Udrea, dupa cum urmeaza:

  • În cauză se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea mai multor infracţiuni  de corupţie în legătură cu obţinerea şi folosirea fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului în perioada 2010 – 2012.
  • Din probele administrate în cauză a rezultat că finanţarea diferitelor proiecte derulate în perioada respectivă se realiza exclusiv cu aprobarea ministrului Udrea Elena Gabriela, în lipsa unor criterii obiective aplicabile în toate situaţiile.
  • Astfel, reprezentanţii societăţilor comerciale care executau lucrări finanţate de minister depindeau de „bunăvoinţa” persoanelor cu funcţii de conducere din minister pentru a evita intrarea în incapacitate de plată datorită întârzierii decontărilor.
  • Din declaraţiile persoanelor audiate în cauză rezultă că aceste împrejurări au dat naştere unei cutume în baza căreia reprezentanţii societăţilor comerciale care primeau finanţări de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului sau de la companii subordonate acestuia „întorceau” un procent de 10% din sumele primite către persoanele cu funcţii de conducere din aceste instituţii.
  • Funcţionarea mecanismului a fost posibilă datorită unor persoane care nu lucrau în cadrul ministerului şi acţionau ca intermediari, punând la dispoziţie instrumentele necesare realizării unor circuite financiare complexe, care să dea o aparenţă de legalitate operaţiunilor prin care sumele de bani erau transferate în patrimoniul funcţionarilor.
  • Pentru a îngreuna stabilirea unei legături între firmele care executau lucrările şi beneficiarii faptelor de corupţie, se realizau transferuri repetate, în baza unor operaţiuni fictive de consultanţă, deşi serviciile nu erau în realitate prestate, arata procurorii anticoruptie, potrivit Gandul.

Judecatorii puncteaza in motivare ca Tudor Breazu este cel care se ocupa de mai multe site-uri ale Elenei Udrea, el fiind parte dintr-un mecanism complex prin care se incerca disimularea spagilor. Magistratii afirma ca spaga, in acest caz, era mascata in spatele unor contracte de consultanta imobiliara, singura problema fiind ca nimeni nu cumpara sau vindea nimic. Potrivit sursei citate, sumele transmise prin acest mecanism sunt foarte mari. Magistratii explica:

►“Astfel, în cauză, generalizarea la nivelul administraţiei publice a unui comportament prin care se stabileşte o legătură directă, aproape automată, între plăţile efectuate din fondurile publice şi perceperea unui comision de 10% de către persoanele care conduc autorităţile contractante reprezintă un fenomen extrem de periculos pentru buna funcţionare a statului, fenomen ce nu ar putea avea loc în lipsa unor persoane dispuse să ascundă faptele de corupţie prin punerea la dispoziţia persoanelor implicate a unor instrumente sofisticate care să ascundă natura tranzacţiilor şi beneficiarii finali.

Inculpaţii au comis fapta în mod organizat, prin crearea unui circuit financiar complex, implicând mai multe societăţi comerciale şi tranzacţii fictive, ticluirea de înscrisuri pentru a le da o aparenţă de legalitate”, puncteaza judecatorii.

Elena Udrea se afla marti de peste sapte ore in sediul DNA, unde este audiata in dosarele “Microsoft” si “Gala Bute”.

Udrea a declarat, la intrarea in sediul DNA, ca va face declaratii in dosarul Microsoft. Cererile DNA privind incuviintarea arestarii preventive si inceperea urmaririi penale fata de deputatul Elena Udrea au fost votate luni de Camera Deputatilor.

Deputatii au avut in vedere sase solicitari ale procurorilor anticoruptie fata de Udrea: in trei cazuri se cere arestarea, doua solicitari vizeaza inceperea urmaririi penale, in timp ce o cerere are in vedere extinderea urmaririi penale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22