In mandatul lui Teodor Paleologu, plăţi ilegale de 26 de milioane €. Lucrari de constructii incadrate la drepturi de autor

Fara Autor | 03.12.2010

Pe aceeași temă

În anul 2009, ministerul condus de Theodor Paleologu a încadrat lucrări de construcţii la drepturi de autor, potrivit  unui raport al Corpului de Control al prim-ministrului, scrie Adevarul. Raportul arata ca au fost platite in mod ilegal, prin aceasta formula, 26 milioane de euro, inclusiv pentru  înlocuirea instalaţiilor sanitare, schimbarea instalatiilor electrice si sanitare sau a aparatelor de aer condiţionat.





Potrivit raportului Corpului de control al primului ministru, preluat de Adevarul, la 25 noiembrie 2008, Muzeul Naţional de Istorie „Grigore Antipa" a semnat un contract de cesiune de drepturi de autor în valoare de 13 milioane de euro. Banii au fost platiti in cursul anului 2009, iar in contract au fost amestecate lucrari care puteau fi incadrate in categoria drepturilor de autor, cu unele pentru care, potrivit legislatiei, ar fi trebuit sa se organizeze licitatii, cum sint lucrarile de constructii.
Contractul prevedea, printre altele, dezafectarea spaţiilor expoziţionale existente, realizarea sistemelor de ambalare pentru bunurile muzeale şi manipularea acestora, realizarea unor sisteme termice şi de climatizare, a unor instalaţii electrice de curenţi tari şi slabi, a unor sisteme de incendiu şi instalaţii video sau amplasarea de platforme pentru persoane cu dizabilităţi. Mai mult, potrivit contractului citat de Adevarul „instalaţiile sanitare existente vor fi înlocuite cu unele moderne pentru asigurarea unei funcţionalităţi şi a unui confort optim şi corespunzător destinaţiei acestora".





Controlorii guvernamentali considera ca încadrarea la drepturi de autor a permis muzeului să atribuie contractul prin procedura de achiziţie cu o singură sursă.





Un alt caz care apare semnalat in raportul Corpului de control al primului ministru este cel de la  Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei. In 25 noiembrie 2009,  a fost  încheiat un contract în valoare de 13 milioane de euro pentru amenajare muzeala, incadrarea la drepturi de autor fiind ilegala.





Este vorba despte reorganizarea expozitiei muzeului printr-o serie de lucrari cum ar fi: înlocuirea sau refacerea finisajelor interioare la pardoseală, pereţi şi tavane, înlocuirea elementelor de tâmplărie de la uşi şi ferestre, dar şi asigurarea climatizării spaţiului interior cu echipamente de ultimă generaţie.





Contractul mai prevedea amplasarea de ecrane informatice interactive (display cu touch screen) corelate cu softuri de grafică 3 D. Echipa de control consideră că încadrarea acestor acţiuni în categoria drepturi de autor încalcă legea. „În conformitate cu prevederile articolului 7 din legea nr. 8/1996 nu rezultă că obiectul ce constituie dobândirea drepturilor de autor poate include în actul de creaţie unele lucrări cu caracteristici preponderente în domeniul construcţiilor", au constatat controlorii.





Un punct de vedere similar formulase şi ANRMAP, înainte de semnarea contractului. ANRMAP precizase că proiectul respective se încadrează în legislaţia uzuală pentru achiziţiile publice, şi nu la drepturi de autor - pentru că un contract care include lucrări de ambele tipuri (de exemplu construcţii plus drepturi de autor) nu poate fi încadrat la drepturi de autor.




Ministerul Culturii este ordonator principal de credite, angajarea cheltuielilor ce depasesc suma de 125.000 euro, fiind aprobata de ministru. Teodor Paleologu, a delegat insa aceasta competenta secretarului general  Mircea Cristian Staicu.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22