In Senat se cere ancheta si desecretizarea documentelor SUA privind inchisorile CIA

Tudor Despina | 05.10.2015

Prezenta delegatiei Comisiei LIBE din Parlamentul European la Bucuresti, la finalul lunii Septembrie, pe tema presupusei existente a unor inchisori CIA, are primele urmari publice. In Senatul Romaniei se cere o noua comisie parlamentara in aceasta privinta.

Pe aceeași temă

 

Formata din Tanja Fajon, Eva Joly, Laura Ferrara, Jeroen Lenaers si Barbara Spinelli, delegatia LIBE (Libertati civile, justitie si afaceri interne) s-a aflat la Bucuresti in perioada 24-25 Septembrie.

 

Ei au urmarit sa ia contact cu fosti inalti decidenti in statul roman care ar putea avea cunostinta despre situatia inchisorilor CIA. Fostul presedinte Ion Iliescu, fostul sef al SRI Ioan Talpes, procurorul general Tiberiu Nitu, dar si parlamentari si reprezentanti ai societatii civile urmau sa intre in contact cu membrii comisiei LIBE, la acel moment.

 

Parlamentul European a reluat ancheta privind existenta unor inchisori CIA in mai multe state membre ale Uniunii Europene ca raspuns la dezvaluirile facute de Senatul Statelor Unite la inceputul acestui an. Informatiile prezentate in Senatul SUA indicau presupuse transporturi si detentii ilegale de prizonieri coordonate de CIA in unele state membre UE.

 

Acum, ca urmare a prezentei delegatiei PE la Bucuresti, in Parlament apar primele urmari. Presedintele Comisiei de Aparare din Senat a cerut conducerii camerei superioare a Legislativului infiintarea unei noi comisii parlamentare de ancheta asupra presupusei existente a unor centre de detentie CIA pe teritoriul Romaniei.

 

De altfel, liberalul Marius Obreja a punctat necesitatea solicitarii oficiale de desecretizare a documentelor cuprinse in raportul Senatului SUA si care privesc in mod direct tara noastra.

 

In scrisoarea transmisa Biroului Permanent al Senatului, Marius Obreja arata, in urma intalnirii avute cu delegatia LIBE, partea romana a concluzionat ca “este nevoie de o colaborare mai stransa pentru inlaturarea tuturor suspiciunilor referitoare la incalcarea drepturilor omului".

 

Delegatia romana a afirmat ca nu exista dovezi suplimentare fata de raportul Comisiei speciale de ancheta a Senatului care a functionat in perioada 2006-2008, insa delegatia LIBE a afirmat ca este nevoie de reluarea cercetarilor, "ca urmare a recentelor informatii cuprinse in raportul Senatului american referitor la tehnicile ilegale de interogatoriu ale CIA".

 

"Delegatia LIBE a intrebat daca s-au facut demersuri oficiale pentru desecretizarea documentelor care nu au fost date publicitatii din raportul elaborat de Comisia senatoriala a SUA si care ar cuprinde inclusiv numele tarilor care au gazduit inchisori secrete ale CIA" se arata in documentul semnat de Obreja si citat de Hot News.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22