În sfârșit! Curtea de Conturi controlează Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad

Brîndușa Armanca | 14.09.2021

Curtea de Conturi are de scotocit serios prin finanțele universității patronate de rectorița plagiatoare Ramona Lile.

Pe aceeași temă

O „atenționare” privind viitorul Universității „Aurel Vlaicu” (UAV) din Arad semnată de fostul rector Lizica Mihuț și publicată de CriticArad semnala recent risipa de bani și imaginea grav deteriorată a instituției în contextul „celei mai slabe admiteri din ultimii 30 de ani”. La conducere se află încă Ramona Lile, în așteptarea unui răspuns de la Consiliul de Etică a Managementului Universitar (CEMU) dacă mai poate îndeplini funcția de rector, în condițiile sancțiunilor primite de la Consiliul Național de Etică (CNESDTI) pentru plagiat multiplu: degradare din grad universitar, mai multe interdicții pentru cinci ani. Cererea transmisă de ministrul educației în 6 aprilie a.c. ar putea avea un răspuns în următorul plen al CEMU, programat pentru 27 septembrie.

Revista 22 urmărește de mai mulți ani acest caz simptomatic pentru sistemul nostru de învățământ academic, viciat de plagiate, de impostură, de lipsa performanțelor în cercetare. Universități de stat sau private au devenit feude unde conducerile, în frunte cu rectorul, dispun de bani cum doresc, recompensând obediența, iar nu performanța. Și se oferă bani mulți, așa cum am consemnat consultând declarațiile de avere: în 2020, rectorița plagiatoare ducea acasă din bani publici peste 7.500 de euro pe lună, iar prorectorii, în jur de 5.000-6.000 de euro lunar. În ciuda semnalelor noastre, Agenția Națională de Integritate nu a sancționat încă nedepunerea declarațiilor de avere și de interese a doamnei Lile aferente anului 2019.

La întrebarea ce poate fi secret în declarațiile ascunse, va răspunde după toate probabilitățile Curtea de Conturi, care a ocolit universitatea în ultimii opt ani, situație excepțională, dacă vedem că la universitățile publice controlul de fond vine cel târziu o dată la doi-trei ani. Doamna Claudia Boghicevici, lector la UAV, membră în consiliul Curții de Conturi, a negat repetat că ar avea un amestec în tardivitatea controlului. Deși nu am primit răspuns la adresa noastră 15214/17.06.2021, pe site-ul Curții de Conturi am găsit programarea pentru septembrie-octombrie 2021 a unui „audit financiar asupra contului anual de execuție a bugetului de stat de la Ministerul Educației”.

Sunt multe necunoscute în cheltuirea banilor publici. „Să reținem că utilitățile în anul universitar 2020-2021 au fost, în medie, pentru toate spațiile UAV, cuantificate în euro, peste 20.000 (douăzeci de mii) de euro lunar, în condițiile, în care, în prezent, sunt 2 imobile goale, la care se adaugă noi spații de asemenea goale”, semnala fostul rector. Situația miilor de ore suplimentare, la plata cu ora, în condiții de pandemie, necesită o atenție specială, aceasta fiind un canal de scurgere a banilor în plăți nejustificate. Mai ales când orele nu se țin. Există o serie de enigme de descifrat: cum se pot face laboratoare online la inginerie? De ce se depășește numărul de norme la plata cu ora față de numărul permis de lege? Curtea de Conturi are de scotocit serios prin cheltuielile suspecte ale hotelului Akademos, proprietate a UAV, transformat în casă de bătrâni și dat pe mâna unui ONG care încasează sume de minimum 3.000 de lei pe lună de persoană, din care universitatea nu primește nimic. Mai mult, plătește utilitățile și reparațiile de orice fel. Angajările fictive, pentru care Dragnea face pușcărie, nu sunt o excepție la Universitatea „Aurel Vlaicu din Arad, finanțată anul trecut de la Ministerul Educației cu peste zece milioane de euro. Dar despre acestea, pe larg într-o anchetă viitoare.

Până atunci, pe rolul instanței de contencios administrativ de la Curtea de Apel Timișoara se află două cauze conexate cu termen de judecată pe 23 septembrie. Doamna rector Ramona Lile a dat în judecată atât Ministerul Educației, care i-a aplicat sancțiunile dispuse de CNESDTI, cât și Ministerul Cercetării de care ține Consiliul Național de Etică. Curtea i-a respins suspendarea actului administrativ al sancțiunii în Dosarul 631/59/2021 și a dispus conexarea dosarului 1131/59/2021, unde se cerea anularea aplicării sancțiunii de către MEC, cu dosarul 815/59/2021, care solicita anularea sancțiunii date de CNESDTI.

Pe surse aflăm că doamna rector, acuzată de șase plagiate după o analiză riguroasă a CNESDTI, ar fi cerut Senatului ca universitatea să îi deconteze cheltuielile cu avocații, ceea ce ar fi încă o ilegalitate. Întrebat telefonic de Revista 22, prorectorul Alexandru Popa a declarat că toate informațiile de interes public se găsesc pe site și că nu poate confirma informația decât „față în față”. Pe site-ul https://uav.ro/ nu se regăsește nicio informație despre hotărârile Senatului din 2021. De altfel, site-ul omite numeroase alte informații utile atât angajaților, cât și publicului. Cum ar fi destinația banilor obținuți prin înstrăinarea Fabricii de ceasuri, cumpărată în trecut la o licitație de UAV și vândută de actuala conducere. //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22