In timp ce Monica Macovei face o paralela intre declaratiile lui Iohannis la CSM si discursul PSD, realizatorul Antena 3 Radu Tudor il lauda pe presedinte: Salut viziunea profund diferita de cea a lui Basescu

T.d. | 06.01.2015

Pe aceeași temă

Radu Tudor, jurnalist si realizator TV la Antena 3, are cuvinte de lauda la adresa discursului sustinut de Klaus Iohannis, marti, la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Radu Tudor vorbeste, totodata, de “basistii din presa” pe care ii caracterizeaza ca fiind “sobolani ai dosarelor”. Asta in conditiile in care Monica Macovei, una dintre sustinatoarele lui Iohannis in turul II al alegerilor prezidentiale, l-a criticat pe seful statului pentru declaratiile facute in sedinta CSM.

Discursul de astazi al lui Klaus Iohannis este unul de referinta in privinta atitudinii noului presedinte al Romaniei in raport cu institutiile judiciare. Sunt multe lucruri noi ce diferentiaza mult abordarea fata de mandatele lui Traian Basescu. Viziunea celor doi difera profund”, scrie Radu Tudor pe blogul personal.

Realizatorul Antena 3 mai arata ca nu vrea sa idealizeze “doctrina Iohannis”.

Dupa aceste afirmatii in care noul presedinte, cel care numeste procurorii si judecatorii acestei tari, reaseaza justitia pe locul ei constitutional in arhitectura statului, au sarit in sus basistii din presa. Acesti sobolani ai dosarelor au simtit mirosul deratizarii, s-au zbarlit ca rozatoarele infuriate la omul cu vermorel”, mai scrie Radu Tudor.

Timp de 10 ani, Basescu a transformat relatia presedinte-institutii de forta (judiciare, justitie, servicii) intr-una de tip consumator-chelner. A tratat puterea judecatoareasca in maniera discretionara, bolnava, marcata de obsesii de putere si rafuieli personale. Corul de ofiteri acoperiti si spagari de la baroni din presa basista a fost ani de zile hranita cu mii de pagini de “stenograme” scurse de la DNA”, mai noteaza sursa citata.

Omul nu era nici macar trimis in judecata cand aceste scursuri infiltrate in media desfasurau campanii bolnavicioase, cu accente paranoice, asupra inamicilor lui Basescu ce au intrat 10 ani in malaxorul mecanismului basist de putere. Multe figuri publice au fost distruse din punct de vedere al imaginii si al reputatiei inaintea oricarei decizii definitive a justitiei. Nimeni nu a facut vreo reparatie atunci cand unii dintre ei au castigat procesele. Asta s-a si dorit, executia lor sumara, in public. Cazul sotilor Barsan, magistrati de elita, este doar unul dintre ele”, mai spune acesta.

Radu Tudor il dojeneste pe Iohannis pentru ca “e tentat inca sa mai gireze oameni de-ai lui Basescu” dar “saluta” ceea ce el numeste “o viziune diferita profund de cea a lui Basescu”.

Cand face lucruri ce merita apreciate, Iohannis trebuie incurajat, pentru a indrepta strambatatea imensa facuta in deceniul basist. Cand greseste, cu siguranta il voi critica fara nici o rezerva”, mai scrie Radu Tudor si incheie:

Vad insa ca sobolanii dosarelor urla ca <Iohannis vrea sa puna botnita presei>. Adica sunt disperati ca presedintele cere sa se revina la mecanismele normale, institutionale si firesti intr-o democratie. Ceea ce provoaca imense convulsii rozatoarelor deceniului abia incheiat”.
 

“Declaratiile lui Iohannis seamana cu ce ne spune PSD”

Declaratiile facute de presedintele Klaus Iohannis la CSM, in special cele referitoare la ridicarea MCV si pedepsirea scurgerii in presa a unor informatii din dosare penale, au declansat critici dure.

Monica Macovei, care si-a indemnat alegatorii sa-l voteze in turul II de la prezidentiale pe Klaus Iohannis, dupa ce acesta a acceptat conditiile candidatei independente, s-a aratat intrigata de declaratiile facute de seful statului la prima sedinta a CSM din anul 2015.

 “Sunt surprinsă și am întrebări despre cum vede președintele Iohannis mersul Justiției. Seamănă cu ce ne spune PSD-ul. El spune că las-o mai moale. Ce înseamnă supra-putere? Să nu anchetez miniștri și parlamentari? Eu așa înteeleg, că asta vrea să spună prin să nu devină supra-putere.

Este normal ca oamenii să știe ce politicieni sunt anchetați, ce politicieni sunt corupți. Nu e scurgere de informații, ci informarea publicului.

În scrisoarea pe care i-am trimis-o înainte de turul 2 și pe care el a semnat-o, am scris ca MCV-ul să nu se ridice. Sunt surprinsă. O să urmăresc foarte atent ce face și ce zice.

Sunt împotriva ca procurorul general să fie parte din CSAT, pentru că este membru al puterii judecătorești, nu e ca președintele, premierul sau miniștrii. Poate fi supus la presiuni politice. Nu are ce să caute un magistrat în CSAT.

Ridicarea MCV îmi dă fiori reci, dar îi bucură pe baroni. Dacă nu era MCV, DNA nu mai exista, la fel și ANI”, a spus europarlamentarul Monica Macovei, la B1 TV. 

Presedintele Iohannis a atras marti atentia ca Justitia este a treia putere in stat, nu o supraputere, si  cerut CSM sa “ia atitudine, la modul cel mai serios” atunci cand informatii din dosare penale aflate in curs de anchetare ajung in presa.

Iohannis a mai sustinut marti ca presedintele CSM ar trebui sa fie membru CSAT, iar CSM, Inalta Curte de Casatie si Justitiei si Parchetul General sa aiba drept de initiative legislative.

Potrivit Constitutiei, cele trei institutii nu au drept de initiative legislative, dar o astfel de modificare este dorita de noul procuror general, Marius Tudose, si de premierul Victor Ponta.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22