Pe aceeași temă
Nu se ştie dacă aceste lucrări, similare cu cea a Laurei Codruţa Kovesi, au fost publicate anterior sau ulterior prezentării tezei de doctorat. Surse din cadrul conducerii Universităţii de Vest Timişoara au explicat, conform adevarul.ro, că în analiza Comisiei de Etică şi Deontologie Profesionala a UVT făcută în cazul lucrării de doctorat a şefei DNA, „Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal” (2012), sunt mai multe inadvertenţe.
Universitatea de Vest Timişoara a apreciat, joi, după analiza sesizării de plagiat făcute de Mugur Ciuvică în privinţa tezei de doctorat a Laurei Kovesi, că 564 de rânduri din cele 4.705 rânduri sesizate sunt similar.
Totusi, surse din cadrul UVT susţin că nu a fost chiar aşa, aceste detalii apar chiar în analiza Comisiei de Etică şi Deontologie Profesională. Potrivit sursei citate, la paginile 22,23, 24 au fost găsite similarităţi de 57 de rânduri - 29+21+7. „Totuşi, nu este detectabilă data la care au fost puse în circulaţie aceste surse”, se arată în raport.
Chiar dacă nu se cunoaşte dacă similaritatea lucrării lui Kovesi este cu texte apărute anterior sau ulterior publicării, pasajele au fost lăsate pentru a mări numărul de rânduri „similare”, arată adevarul.ro.
Trebuie spus că mai multe texte din lucrarea de doctorat, despre care Mugur Ciuvică a spus că sunt similare cu alte lucrări, au apărut în lucrări publicate după anul 2012, anul în care Koveşi şi-a susţinut doctoratul. De altfel, Ciuvica a susţinut, în momentul în care a făcut plângerea, că rezultatului testului făcut de ONG-ul său cu softul iThenticate a fost o similaritate de 45% , de zece ori mai mult decât concluzia UVT.
Similaritatea era însă cu lucrări care au apărut în ultimii patru ani, scrie adevarul.ro.
Analiza UVT punctează în unele cazuri că sunt similarităţi, cum ar fi la paginile 39 şi 40, în cazul cărora „conţinutul se regăseşte pe un site cu data postării ulterioare susţinerii tezei”; iar în cazul celor de la pagina 42 că este vorba de un „citarea unui text oficial: DIICOT”.
Comisia a arătat că alte 29 de rânduri ar fi similare, este vorba de aproape o jumătate de pagină, deşi în subsolulul filei se arată explicit de unde sunt citate.
Oficialii nu au explicat ce înseamnă aceste „texte cu caracter general”, dar le-au adăugat la numărul de rânduri considerate similare cu alte lucrări, conform adevarul.ro.