Inadvertenţe în analiza Comisiei de Etica (UVT) legată de teza de doctorat a şefei DNA

E.b. | 21.11.2016

Mai multe rânduri din lucrarea de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, şefei DNA, sunt similare cu alte surse „pentru care nu a fost detectabilă data la care au fost puse în circulaţie”. Aceasta este una dintre concluziile Comisiei de Etică şi Deontologie Profesională din cadrul Universităţii de Vest Timişoara (UVT), screi ziarul Adevarul.

Pe aceeași temă

 

 

Nu se ştie dacă aceste lucrări, similare cu cea a Laurei Codruţa Kovesi, au fost publicate anterior sau ulterior prezentării tezei de doctorat. Surse din cadrul conducerii Universităţii de Vest Timişoara au explicat, conform adevarul.ro, că în analiza Comisiei de Etică şi Deontologie Profesionala a UVT făcută în cazul lucrării de doctorat a şefei DNA, „Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal” (2012), sunt mai multe inadvertenţe.

 

Universitatea de Vest Timişoara a apreciat, joi, după analiza sesizării de plagiat făcute de Mugur Ciuvică în privinţa tezei de doctorat a Laurei Kovesi, că 564 de rânduri din cele 4.705 rânduri sesizate sunt similar.

 

Totusi, surse din cadrul UVT susţin că nu a fost chiar aşa, aceste detalii apar chiar în analiza Comisiei de Etică şi Deontologie Profesională. Potrivit sursei citate, la paginile 22,23, 24 au fost găsite similarităţi de 57 de rânduri - 29+21+7. „Totuşi, nu este detectabilă data la care au fost puse în circulaţie aceste surse”, se arată în raport. 
Chiar dacă nu se cunoaşte dacă similaritatea lucrării lui Kovesi este cu texte apărute anterior sau ulterior publicării, pasajele au fost lăsate pentru a mări numărul de rânduri „similare”, arată adevarul.ro.


Trebuie spus că mai multe texte din lucrarea de doctorat, despre care Mugur Ciuvică a spus că sunt similare cu alte lucrări, au apărut în lucrări publicate după anul 2012, anul în care Koveşi şi-a susţinut doctoratul. De altfel, Ciuvica a susţinut, în momentul în care a făcut plângerea, că rezultatului testului făcut de ONG-ul său cu softul iThenticate a fost o similaritate de 45% , de zece ori mai mult decât concluzia UVT. 
Similaritatea era însă cu lucrări care au apărut în ultimii patru ani, scrie adevarul.ro

 

Analiza UVT punctează în unele cazuri că sunt similarităţi, cum ar fi la paginile 39 şi 40, în cazul cărora „conţinutul se regăseşte pe un site cu data postării ulterioare susţinerii tezei”; iar în cazul celor de la pagina 42 că este vorba de un „citarea unui text oficial: DIICOT”.

 

Comisia a arătat că alte 29 de rânduri ar fi similare, este vorba de aproape o jumătate de pagină, deşi în subsolulul filei se arată explicit de unde sunt citate.

Oficialii nu au explicat ce înseamnă aceste „texte cu caracter general”, dar le-au adăugat la numărul de rânduri considerate similare cu alte lucrări, conform adevarul.ro.

 

 
 CITESTE TOT ARTICOLUL

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22