Inalta Curte judeca astazi primul termen in procesul premierului Victor Ponta

Paul Cristescu | 21.09.2015

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că a fixat pentru astazi, la ora 12.00, primul termen în dosarul "Turceni-Rovinari", în care premierul Victor Ponta este acuzat de fapte de corupţie.

Pe aceeași temă

 

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Victor Ponta, alături de alte patru persoane, dosarul fiind înregistrat joi la Înalta Curte de Casație și Justiție. DNA a propus menținerea măsurilor preventive și asigurătorii dispuse în timpul cercetării, relateaza Romania Libera.

 

Magistratul Cristina Rotaru care trebuia să analizeze dosarul premierului, vineri, în cameră preliminară, s-a abţinut, ea fiind judecătorul care în dosarul "Trofeul calităţii" a decis, în opinia separată, achitarea lui Adrian Năstase.

 

Victor Ponta, trimis in judecata pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată si spălare de bani

 

DNA a anuntat intr-un comunicat ca premierul este urmarit penal pentru savarsirea infractiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată si spălare de bani. Ponta este de asemenea acuzat de conflict de interese, din cauza numirii lui Dan Sova in functia de ministru.

 

Procurorii DNA arata, in primul cap de acuzare, ca avocatul Victor Ponta ar fi emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei, in urma incheierii unei convenții de conlucrare profesională între SCA „Șova și Asociații” și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, acestea fiind decontate de societatea lui Sova. Procurorii arata insa ca sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, deoarece Ponta nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Ponta i-a cerut lui Sova să întocmească rapoarte de activitate juridică pentru activitatea pretins a fi prestată de el întocmindu-se astfel, în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008. Ponta a folosit o parte din sumele obținute pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București si a mai beneficiat de dreptul de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10 achitat partial de societatea lui Sova.

 

In al doilea cap de acuzare procurorii DNA arata ca premierul Victor Ponta l-a desemnat pe Dan Șova, în luna august 2012, în funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcția de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor și în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condițiile în care Ponta a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Șova, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) și dreptul de folosința gratuită a unui autoturism.

 

CITITI SI: Premierul Victor Ponta, trimis in judecata de DNA pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală si spălarea banilor. Iohannis îi cere din nou demisia. Ponta, atac la procurorul de caz

 

DNA sesizeaza CSM

 

Vineri, Direcția Națională Anticorupție a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii după afirmațiile făcute joi de premierul Ponta la adresa procurorului de caz din dosarul Rovinari-Turceni. În unanimitate, Adunarea Generală a DNA a cerut verificarea unei posibile atingeri a independenței justiției.

 

Trimis în judecată, joi, premierul României a reacționat pe Facebook:

 

Singura problemă a țării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând și imaginând fapte și situații neadevărate din urmă cu zece ani”, a scris Ponta pe Facebook.

 

Afirmația făcută a determinat Direcția Natională Anticorupție să sesizeze CSM:

 

“La data de 18 septembrie 2015, în cadrul Adunării Generale a Procurorilor, constituită la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, în legătură cu propunerile de modificare și completare a Legii 303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, a fost inclus pe ordinea de zi și subiectul privind aceste declarații lansate în spațiul virtual de către premierul României.

 

Cu această ocazie, prin votul unanim exprimat, cei 90 de procurori prezenți la Adunarea Generală a Direcției Naționale Anticorupție au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să analizeze dacă afirmațiile respective sunt de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său”, transmite DNA într-un comunicat.

 

Instituția anticorupție consideră că afirmațiile făcute de Victor Ponta sunt cu atât mai grave dată fiind funcția deținută de acesta, fiind de natură să submineze și să aducă atingere instituției în care își desfășoară activitatea procurorul, precum și independenței sistemului judiciar”.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22