Înalta Curte obligă SIIJ să soluţioneze până în ianuarie dosarul foştilor procurori orădeni

Redactia | 17.09.2021

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie obligă SIIJ să soluţioneze până la data de 14 ianuarie 2022 dosarul foştilor procurori DNA Oradea, Ciprian Man și Cristian Ardelean, acuzați de presupuse abuzuri.

Pe aceeași temă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie obligă Secţia Specială să soluţioneze până la data de 14 ianuarie 2022 dosarul foştilor procurori DNA Oradea, Ciprian Man și Cristian Ardelean, acuzați de presupuse abuzuri, potrivit portalului instanței supreme.

Admite contestaţia formulată de contestatorii Ardelean Cristian Marius şi Man Ciprian Florentin privind durata procesului penal ce formează obiectul dosarului nr. 1/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Stabileşte termen la data de 14 ianuarie 2022, până la care procurorul să rezolve cauza ce face obiectul dosarului, precum şi data de 14 martie 2022 până la care nu se va putea formula o nouă contestaţie cu privire la durata procesului în prezenta cauză. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţiei rămân în sarcina statului. Fără cale de atac”, este decizia Iistanţei.

Instanţa Supremă aplică decizia CCR, nu CJUE

Judecătoarea ÎCCJ Elena Cîrnaru a respins însă cererea celor doi procurori de trimitere a cazului la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului general în baza deciziei CJUE din 18 mai 2021, care a constatat că Secţia Specială încalcă legislaţia UE. Practic, cei doi procurori au solicitat aplicarea deciziei CJUE, nu a CCR. Curtea Constituţională a decis că Secţia Specială este legală.

Pe 7 iunie 2021, judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitesti a decis, în urma hotărârii pronunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), că Secția Specială contravine legislaţiei europene şi naţionale. Imediat, a fost luat în vizor de Inspecţia judiciară pentru exercitarea funcţiei cu rea credinţă. Iniţial, un inspector a clasat cazul, dar şeful IJ Lucian Netejoru a schimbat inspectorul. Noul inspector, Carmen Cosma, a exercitat acţiunea disciplinară împotriva judecătorului Stancu şi l-a trimis în faţa Secţiei disciplinare pentru judecători a CSM.

Foștii procurori DNA, Ciprian Man și Cristian Ardelean, acum procurori la Parchetul Tribunalului Bihor, au contestat la Înalta Curte durata prea mare a anchetei efectuate de Secția specială împotriva lor pentru presupuse abuzuri.

Procurorii Man și Ardelean au arătat că Adina Florea de la Secția Specială i-a pus sub urmărire penală în calitate de suspecți pentru șantaj și abuz în serviciu în noiembrie 2019. Ulterior, procuroarea Adina Florea a fost recuzată și înlocuită din dosar cu un alt procuror, care, între timp, a plecat la Inspecția judiciară.

Procuroarea SIIJ, Adina Florea, a deschis o anchetă penală împotriva foștilor procurori DNA Oradea, Ciprian Man și Cristian Ardelean, după ce în presă au apărut înregistrări cu procurorii în care aceștia vorbeau să le facă dosare penale unor judecători ca să intre frica în ei. Judecătorii dispuseseră mai multe soluții care nu erau pe placul procurorilor, cum ar fi achitări controversate. Autenticitatea acestor înregistrari nu a fost stabilită însă, până acum.

Și fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, acum șefă a Parchetului European, este anchetată penal în calitate de inculpat de către procuroarea SIIJ Adina Florea pentru presupuse abuzuri și chiar luare de mită.

Într-un dosar, Kovesi este acuzată că ar fi primit ”mită” de la fostul deputat PSD Sebastian Ghiță constând în plata costurilor de aducere în țară din Indonezia, cu un avion privat, a fugarului Nicolae Popa, fostul directorul FNI, condamnat pentru fraudarea investitorilor. Potrivit Adinei Florea, Kovesi ar fi beneficiat de capital de imagine de pe urma acestei extrădări. Poliția română a precizat însă oficial că a suportat costurile zborului din Indonezia.

Judecătorii au dat un termen şi în cazul Kovesi, însă Secţia Specială nu l-a respectat

Kovesi a cerut și ea Înaltei Curți să o oblige pe Adina Florea să îi soluționeze mai repede așa-zisul dosar, într-un sens sau altul. Instanța supremă i-a aprobat cererea și a obligat Secția Specială să îi soluționeze dosarul lui Kovesi pâna pe 1 aprilie 2021, dar cu toate acestea, Adina Florea nu a finalizat ancheta nici acum.

Într-un alt caz, fosta șefă a DNA este acuzată chiar de constituire de grup infracțional organizat și complicitate la represiune nedreaptă. Din perspectiva SIIJ, Kovesi ”ar fi conspirat” cu foștii procurori DNA Ploiești Mircea Negulescu, zis Portocală, și Lucian Onea să le facă dosare, pe nedrept, foștilor deputați PSD Sebastian Ghiță și Vlad Cosma.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22