Pe aceeași temă
Judecatorii au dispus si confiscarea sumei de 901.526 de euro, ca obiect al infractiunilor de trafic de influenta si spalare a banilor, transmite ziare.com.
Tribunalul Bucuresti a avizat astfel un acord de recunoastere a vinovatiei incheiat de Fenechiu cu procurorii DNA Ploiesti, in cadrul caruia fostul ministru a acceptat sa primeasca o condamnare de 3 ani si 10 luni inchisoare cu executare, precum si interzicerea unor drepturi civile pe o perioada de 3 ani dupa executarea pedepsei.
Potrivit DNA, in perioada 2012 - 2014, Relu Fenechiu, in calitate de deputat, a pretins si a primit de la o firma de software 15% din valoarea unor contracte promovate de Ministerul Justitiei (in valoare de 13.990.059 lei fara TVA) si de o societate farma cu actionar majoritar Ministerul Sanatatii (in valoare de 8.130.721 lei, fara TVA), pentru sprijinul promis si acordat in castigarea si derularea acestor proiecte.
Concret, Relu Fenechiu a primit de la Siveco Romania 620.000 de euro, prin firme controlate de el, intre care una apartine fratelui sau, dar si numerar, pentru a sprijini compania fondata de Irina Socol in castigarea a doua contracte cu Ministerul Justitiei si Antibiotice Iasi.
***
Procurorii anticorupție au inceput in urma cu jumatate de luna urmarirea penala impotriva lui Relu Fenechiu, pentru trafic de influență și participație improprie la infracțiunea de spălare a banilor, pentru o mita de peste 4 milioane de euro.
Procurorii DNA susțin că, în perioada 2008 – 2014, Relu Fenechiu, în calitate de deputat si presedinte al PNL Iasi, a pretins și a primit de la reprezentanții unei societăți comerciale suma de circa 4.300.000 de euro pentru a asigura finanțarea de către Ministerul Educației Naționale a etapei a V-a a Programului „Sistem Educațional Informatizat” (SEI), atribuirea contractului către firma respectivă și derularea acestuia în bune condiții.
Concret, sprijinul acordat de Relu Fenechiu s-a materializat prin intervenția sa la persoane cu funcții de conducere din cadrul Ministerul Educației Naționale, asupra cărora avea influență la acel moment.
O parte din suma de bani pretinsă, respectiv 2.500.000 euro, a fost remisă în numerar suspectului, în două tranșe, printr-un intermediar.
În continuare, mai susțin procurorii DNA, pentru a ascunde adevărata natură a provenienței circuitul financiar al sumelor de bani și beneficiarul real al acestora, Relu Fenechiu a solicitat ca restul banilor să fie virați în conturile a două societăți comerciale în baza unor contracte de consultanță ce atestau operațiuni comerciale fictive.
Oamenii legii mai precizează că semnatarii documentelor nu au avut cunoștință de înțelegerea dintre suspect și reprezentanții societății beneficiare a contractului anterior menționat, întocmind actele la solicitarea acestuia din urmă.
Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției într-un dosar de corupție instrumentat de DNA. În urma acordului, procurorii au dispus confiscarea sumei de 901.526,38 euro.
Totodată, Relu Fenechi a fost condamnat definitiv în data de 30 ianuarie 2014 la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul".