Încă o amânare la Curtea Constituțională în cazul completurilor specializate de la Curtea Supremă

Dora Vulcan | 05.06.2019

Curtea Constituțională a amânat pentru data de 3 iulie luarea unei decizii privind completurile specializate de la Curtea Supremă. Este a cincea amânare de dezbatere pe sesizarea făcută de Florin Iordache.

Pe aceeași temă

UPDATE - Curtea Constituțională a amânat pentru 3 iulie pronunțarea pe sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie, obiecție făcută de Florin Iordache.

***

Știrea inițială

Decizia în cazul completurilor specializate ar putea fi pronunțată miercuri de CCR, după patru amânări, timp în care Liviu Dragnea, pentru care a fost sesizată CCR, a fost condamnat de Curtea Supremă.

Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților, a sesizat CCR privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie de la instanța supremă.

O hotărâre favorabilă l-ar fi putut scăpa pe Liviu Dragnea de condamnarea cu executare primită între timp. Curtea Supremă l-a condamnat definitiv pe 27 mai pe Liviu Dragnea la trei ani și șase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de protecție a copilului Teleorman. El a fost încarcerat la penitenciarul Rahova.

Lipsa completurilor specializate de la Curtea Supremă a fost invocată și de avocații fostului președinte al PSD, care au cerut desființarea sentinței de condamnare a lui Dragnea, din prima instanță, și rejudecarea cauzei de un complet specializat în judecarea cazurilor de corupție.

În condițiile condamnării sale, prin sentință definitivă, o decizie prin care CCR ar constata un conflict de natură constituțională între Parlament și instanța supremă nu ar mai putea fi folosită în beneficiul lui Dragnea, nemaiexistând nicio cale de atac a sentinței definitive de condamnare, în schimb ar pune în pericol zeci de dosare de corupție, judecate de completurile de cinci judecători și nu de completuri specializate.

Iordache a sesizat CCR în luna martie, după ce Liviu Dragnea l-a lăsat pentru o săptămână președinte la Camera Deputaților.

În sesizarea sa, Iordache a invocat un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) pe Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, pe tema completurilor specializate.

Iordache a susținut că toate procesele de corupție din prima instanță de la Curtea Supremă ar fi trebuit judecate de completuri specializate în fapte de corupție și că. prin refuzul de a aplica legea 78/2000 și de a constitui completuri specializate pe corupție, Curtea Supremă "a sfidat Parlamentul și a încălcat statul de drept".

Articolul 29, alineatul (1) din Legea 78/2000 prevede că, "pentru judecarea în prima instanță a infracțiunilor prevăzute în prezenta lege, se constituie completuri specializate”.

Judecătorul Cristina Tarcea, președinte al Curții Supreme spune, însă, că toate completurile Curții Supreme sunt specializate în corupție și că instituției i se cere acum "să pună cu mâna" judecătorii.

Ea a mai spus că în fiecare an, începând cu 2005, toate completurile de la secția penală au fost specializate în fapte de corupție.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22