Inca un scandal la Casa Albă. JURNALIST de la Fox News INTERCEPTAT de serviciile secrete americane

Fara Autor | 21.05.2013

Pe aceeași temă

Abia s-a stins scandalul declanşat de interceptarea telefonică a convorbirilor ziariştilor de la agenţia Associated Press (AP) şi Casa Albă a trebuit să treacă în defensivă în faţa dezvăluirii altuia: supravegherea electronică a unui jurnalist de la Fox News pe fondul unor scurgeri de informaţii legate de Coreea de Nord, scrie Evenimentul zilei.

 



Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama a refuzat să se pronunţe despre “ancheta în curs".

“Împărtăşesc întru totul- şi cred că este cazul celei mai mari părţi a americanilor - convingerile preşedintelui potrivit cărora trebuie să avem o presă capabilă să efectueze jurnalism de investigaţie şi că trebuie să apărăm primul amendament" al Constituţiei, care stipulează libertatea de expresie", a dat asigurări Jay Carney la întâlnirea cotidiană cu presa.

“Cred, de asemenea, că este cu adevărat important - şi cred că membrii celor două partide (democrat şi republican) au spus-o deja - să facem astfel ca scurgerile de informaţii să nu fie tolerate pentru că ele pot pune în pericol vieţi şi ameninţa securitatea noastră naţională", a adăugat Carney, insistând asupra faptului că nu se poate pronunţa asupra unui “caz specific", transmite AFP, potrivit EVZ.

De altfel, Barack Obama a și avertizat săptămâna trecută că nu își va cere scuze pentru un caz care vizează securitatea națională a SUA.

În ediţia sa duminicală, Washington Post a dezvăluit - bazându-se pe documente - că un corespondent al canalului de televiziune Fox News, James Rosen, a fost vizat în 2010 de o anchetă referitoare la scurgeri de informaţii despre Coreea de Nord, în care era implicat un responsabil de la Departamentul de Stat.

Cotidianul a afirmat că parchetul federal a utilizat informaţiile cardului magnetic de acces al lui Rosen la Departamentul de Stat, a obţinut înregistrări ale convorbirilor sale telefonice pentru a izola originea scurgerilor şi chiar a obţinut un mandat pentru a-i accesa e-mail-ul privat.

Dezvăluirea acestui caz are loc la o săptămână după ce AP anunţase că înregistrările convorbirilor de pe 20 dintre liniile sale telefonice, la Washington şi New York, utilizate de o sută de jurnalişti în două luni, fuseseră confiscate la cererea parchetului federal.

Pentru a calma controversa, care se adaugă la cazul Benghazi şi la scandalul fiscului, Casa Albă a anunţat reluarea în Congres a unei legi pentru protecţia jurnaliştilor, care fusese criticată în trecut de apărătorii libertăţii presei pentru combaterea fără limite a scurgerilor de informaţii confidenţiale.

Actuala administraţie a trimis în judecată de două ori mai mulţi oficiali americani suspectaţi că au furnizat presei informaţii secrete decât toate administraţiile precedente la un loc.

În iunie 2009, Rosen a publicat un material în care susţinea că citează surse CIA din Coreea de Nord avertizând că noi sancţiuni ONU împotriva regimului de la Phenian vor duce la noi teste nucleare efectuate de armata nord-coreeană. FBI a monitorizat toate mişcările jurnalistului care l-au dus la un expert din Departamentul de Stat, Stephen Jin Woo-kim, unul din puţinii specialişti care tocmai primiseră acces la un raport legat de Coreea de Nord. Sursa şi jurnalistul dezvoltaseră chiar un cod secret de comunicare, după cum se arată în raportul final întocmit de agentul FBI care l-a monitorizat pe Rosen şi la care Washington Post a avut acces.

Sursa: Evenimentul zilei

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22