Pe aceeași temă
Premierul desemnat, Ludovic Orban, a propus pentru al doilea executiv pe care îl conduce, aceeași listă de miniștri. Votul de investitură va avea loc în 24 februarie în plenul Parlamentului. Vot la care vicepremierul Raluca Turcan a spus că liberalii vor fi prezenți dar nu vor participa la vot. Ea a mai spus că miniștrii liberali vor folosi audierile din comisii pentru a-și prezenta bilanțul activității din primele trei luni de mandat.
Unul dintre cei mai vizați din Guvernul Orban, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a scris duminică pe Facebook că luni, la audierile din comisiile parlamentare, va dezvălui de ce PSD a amânat creșterea pensiilor de la 1 ianuarie pentru 1 septembrie, atât în 2019, cât și în 2020.
„Bomba din audierea mea de mâine. Aflăm de ce PSD a amânat creșterea pensiilor de la 1 ianuarie pentru 1 septembrie atât în 2019, cât și în 2020. #RomaniiTrebuieSaStie”, a scris, duminică seara, Florin Cîțu, pe Facebook.
Anterior postării prin care promite, luni, devăluiri despre pensii, Florin Cîțu postase câteva date economice comparative între perioada pre-Dragnea și post-Dragnea:
„Trebuie să vă aduc aminte cum arăta România înainte să o distrugă Dragnea, Vâlcov și restul grupării PSD-iste și cum au lăsat-o când i-am dat jos.
Rata inflației în 2016 - 0,54% (ATENȚIE minus, da? ). PSD a crescut inflația la 5,40% și CEA MAI MARE rată a inflației din UE trei ani la rând.
Dobânzi în 2016 - pe termen scurt, mai puțin de un an, dobânzile erau la 0,2% (zero virgulă doi !!!), iar la termen lung, zece ani, erau în jur de 3,6%. PSD a crescut dobânzile la CEL MAI MARE NIVEL DIN UE: termen scurt 3,56% și termen lung ATENȚIE: 5,38%!!!
Prețul pentru un litru de benzină/motorină în septembrie 2017 era 4,68/4,46 lei. PSD a crescut prețul pentru un litru de benzină/motorină la peste 6 lei.
Deficitul comercial a crescut de la 10 miliarde euro la 17,2 miliarde euro. PSD a OMORÂT producția internă și exporturile și a ÎNCURAJAT importurile. Nu-i așa că în public spuneau altceva? Mint și manipulează cum respiră.
Aceastea sunt câteva efecte ale guvernării PSD. Efecte care au influențat NEGATIV TOATĂ populația României și pe care PSD trebuie să și le asume și să le explice.
PSD trebuie să le explice românilor de ce i-a sărăcit prin prețuri și dobânzi mai mari și de ce a încurajat importurile și a omorât producția internă și exporturile”, a scris Florin Cîțu pe pagina sa de Facebook.
La rândul său, în debutul ședinței de guvern de săptămâna trecută, premierul Ludovic Orban le-a spus colegilor săi miniștri, despre audieri:
„Vreau să fiţi la înălţime, avem trei luni de mandat în care am reparat multe din stricăciunile provocate de guvernările habarniste şi rău intenţionate PSD timp de 3 ani de zile. Avem cu ce ne prezenta în faţa comisiilor, nu trebuie să vă pese de votul efectiv, că nu ne judecă parlamentarii născuţi din pixul lui Dragnea, pesedişti sau de alte culori. Acolo important e - audierile vor fi publice - să arătaţi foarte clar ce aţi găsit, ce prostii au făcut cei de dinaintea noastră, cum am reparat ce am putut repara şi, mai ales, care e viziunea noastră şi soluţiile pentru rezolvarea fiecărei probleme”, le-a transmis Orban ministrilor.
Programul audierii miniștrilor în comisiile parlamentare:
Luni, 17 februarie
9.00 – Ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela va fi audiat, luni, în comisiile reunite pentru apărare la ale Camerei Deputaților și Senatului.
12.00 - Ministrul de Finanțe Florin Cîțu va fi audiat, luni, în comisiile reunite de buget ale Camerei Deputaților și Senatului.
13.00 – Ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloș va fi audiat în comisiile reunite pentru afaceri europene ale Camerei Deputaților și Senatului.
14.00 – Ministrul Apărării Naționale Nicolae Ciucă va fi audiat, luni, în comisiile reunite pentru apărare la Camerei Deputaților și Senatului.
Marți, 18 februarie
9.00 – Ministrul Economiei Virgil Popescu va fi audiat, marți, în comisiile economie, pentru industiri și pentru energie reunite ale Parlamentului.
10.00 – Ministrul Dezvoltării Ion Ștefan va fi audiat, marți, în comisiile reunite pentru administrație publică ale Parlamentului
12.00 – Ministrul Tineretului și Sportului Ionuț Stroe va fi audiat, marți, în comisiie reunite pentru învățământ ale Parlamentului.
13.00 – Ministrul Justiției Cătălin Predoiu va fi audiat, marți, în comisiile reunite juridică, pentru cercetarea abuzurilor, pentru constituționalitate și drepturile omului ale Parlamentului
14.00 – Ministrul Educației Monica Anisie va fi audiată, marți, în comisiile reunite pentru învățământ ale Camerei Deputaților și Senatului
15.00 – Ministrul de Externe Bogdan Aurescu va fi audiat, marți, în comisiile reunite de externe și pentru românii din afara granițelor țării ale Parlamentului.
16.00 – Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu va fi audiat, marți, în comisiile reunite pentru cultură ale Camerei Deputaților și Senatului
Miercuri, 19 februarie
9.00 – Ministrul Agriculturii Adrian Oros va fi audiat, miercuri, în comisiile reunite pentru agricultură ale Parlamentului
10.00 – Ministrul Sănătății Victor Costache va fi audiat, miercuri, în comisiile reunite pentru sănătate ale Parlamentului.
12.00 – Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Costel Alexe va fi audiat, miercuri, în comisiile reunite pentru mediu ale Camerei Deputaților și Senatului.
13.00 - Ministrul Muncii Violeta Alexandru va fi audiată, miercuri, în comisiile reunite pentru muncă și pentru drepturile omului ale Parlamentului.
15.00 – Ministrul Transporturilor Lucian Bode va fi audiat miercuri, în comisiile reunite pentru transporturi și pentru comunicații ale Camerei Deputaților și Senatului.