Inceput de an tumultuous în Europa: Președintele Italiei demisioneaza, alegeri anticipate în Grecia

Fara Autor | 01.01.2015

Pe aceeași temă

Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano (89 de ani), şi-a anunţat demisia în discursul de sfârşit de an, justificând decizia prin vârsta înaintată şi cerând continuarea reformelor, informează Corriere della Sera, în ediţia online, citată de Mediafax.

 

"Profit de această ocazie pentru a-mi anunţa demisia, din cauza vârstei înaintate; nu mai pot ignora semnele de slăbire", a declarat Napolitano, care are 89 de ani, în discursul de sfârşit de an.

 

"Vârsta înaintată îşi arată efectele - limitări şi dificultăţi - asupra sarcinilor pe care le are un şef de stat. Reformele trebuie continuate, iar alegerea viitorului preşedinte al Italiei este un test de maturitate pentru clasa politică", a adăugat Napolitano.

 

"Am dat tot ce am avut mai bun în toţi aceşti ani în care au fost şef al statului, în scopul vindecării rănilor care au adus atingere unităţii naţionale", a mai spus Napolitano, care a fost nouă ani preşedinte al Italiei.

 

Grecia, alegeri parlamentare anticipate

 

În Grecia, Parlamentul urmează să fie dizolvat, după ce a eșuat luni 29 ianuarie, pentru a treia oară, să aleagă un președinte.

 

Premierul Antonis Samaras a anunţat că-i va cere actualului preşedinte, Carolos Papoulias, să convoace alegeri legislative anticipate pe 25 ianuarie.

 

Bursele au reacționat luni, imediat, fiindcă alegerile anticipate ar putea aduce la putere o coaliție cu Syriza, partidul de stânga ce a promis că va stopa măsurile de austeritate și va reveni la cheltuielile bugetare existente înainte de izbucnirea crizei datoriilor. În opinia liderului Syriza, Alexis Tsipras, problema Greciei nu tine de competitivitatea economiei sale, ci de consumul puternic slăbit în anii de austeritate.

 

O asemenea perspectivă îngrijorează nu numai piețele, ci și pe reprezentanții Troicăi și pe liderii europeni care au susținut idea sprijinirii financiare a Greciei în toți acești opt ani.

 

Nu este și cazul germanilor, care au acuzat mereu ca Atena nu face suficiente eforturi pentru reformare.

 

Michael Fuchs, vicepreşedintele grupului creştin-democrat (CDU, partidul Angelei Merkel) din Bundestag, a declarat într-un interviu publicat în ultima zi a anului 2014, de publicația Rheinische Post: “Nu mai există niciun potential de șantaj politic. Grecia nu mai prezintă un risc sistemic pentru euro”.

 

Declarația este un avertisment adresat alegătorilor eleni, după ce un sondaj publicat recent a arătat că Syriza ar putea ieși pe primul loc la alegerile anticipate de pe 25 ianuarie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22