Inceputurile Hexi Pharma, girate de Sorin Oprescu

Dora Vulcan | 06.05.2016

Afacerea Hexi Pharma a inceput pe cheltuiala Spitalului Universitar, adica a statului roman. Intre 1994 si 2005, firma a functionat intr-un spatiu de 100 de metri patrati primit, gratis, in incinta farmaciei spitalului. Contractul a fost semnat de Sorin Oprescu, directorul Spitalului Universitar.

Pe aceeași temă

 

 

In 1994, Hexi Pharma - la vremea respectiva Universitar Farma - a primit de la Spitalul Universitar spatiu gratuit pentru activitatea de producere de medicamente, plata facturilor pentru utilitati si acoperirea a 20% din cheltuielile de productie.



Digi24 a obtinut, in exclusivitate, contractul semnat de Sorin Oprescu, directorul Spitalului Universitar, si de Ion Mateescu, director, si Virgil Condrea, sef de productie al Universitar Pharma. 

 

In timp ce spitalul platea cea mai mare parte a cheltuielilor, firma care avea sa se transforme in Hexi Pharma avea putine obligatii. Trebuia sa colaboreze cu laboratorul institutiei sanitare, pentru a-si stabili productia de medicamente in functie de necesitatile spitalului.

 

Insa contractul nu impune vreo cota de produse care ar fi ajuns, gratuit, la bolnavi. Precizeaza doar ca Universitar Pharma "va asigura in primul rand necesitatile spitalului la produsele la care vor exista solicitari".

 

Singura cheltuială rămasă firmei este de 80% din costurile de producţie. În ceea ce priveşte profitul, acesta se împarte tot în proporţie de 20-80. Adică, Spitalul Universitar, care pune la dispoziţie spaţiul şi achită majoritatea cheltuielilor, primeşte 20%. 80% ajung la patronii Universitar Pharma.

 

 

Sorin Oprescu nu-si aminteste nimic si se scutura de responsabilitate

 

Această societate, iniţial a avut ca obiect principal de activitate comercializarea produselor farmaceutice şi medicamente. Cu privire la faptul că această societatate, iniţial a avut sediul social în Spitalul Universitar, Sorin Oprescu nu-si aminteste nimic. El invoca perioada lungă de timp care a trecut, de peste 22 de ani.

 

"Însă cert e că dacă lucrurile au stat aşa a existat o comisie, alţi factori decidenţi, care să fi acordat sediul social şi punct de lucru unei farmacii la vremea respectivă, nu această societate despre care faceţi dumneavoastră vorbire astăzi. Nu este dicizia lui singulară de a înfiinţa această farmacie în Spitalul Universitar”, a declarat pentru Digi24 Viorel Mocanu, avocatul lui Sorin Oprescu.

 

Sediu gratuit in spitalul Universitar

 

Compania Hexi Pharma, care se află în mijlocul acestui scandal, a funcţionat ani de zile în Spitalul Universitar, cu un sediu primit gratuit de la spital şi cu întreţinerea plătită tot de spital. Adică facturile la gaze, electricitate şi apă curentă. La vremea respectivă, în 1994, Hexi Pharma se numea altfel: „Universitar Farma" şi primea sediu gratuit în spital de la Sorin Oprescu, proaspăt instalat manager al Universitarului. Iar înţelegerea a ţinut atât cât medicul a condus spitalul de la conducerea căruia pleca în 2006, informeaza Digi 24.

 

15 Decembrie 1994. Farmaciştii Virgil Condrea, în vârstă de 61 de ani şi Ion Mateescu în vârstă de 70 de ani, depun la Registrul Comerţului o cerere de înregistrare a societăţii comerciale „Universitar Farma".

 

Sediul social declarat - un apartament din cartierul 1 Mai din Capitală. Obiectul de activitate: depozitare, preparare şi eliberare de medicamente, activitate de producţie medicamente şi activităţi de import - export în domeniul farmaceutic.

 

Pe 27 decembrie 1994, cei doi farmacişti depun un contract de asociere.

 

Consiliul de administraţie al Spitalului Universitar, condus de proaspătul director Sorin Oprescu, acceptă înfiinţarea unei farmacii-laborator private în incinta instituţiei. Potrivit contractului, care poartă semnatura lui Sorin Oprescu, spitalul pune la dispoziţie un spaţiu delimitat din perimetrul farmaciei existente, cu funcţionalitate separată, cu suprafaţa de aproape 100 de metri pătraţi, complet utilat.

 

Spitalul Universitar se angajează să suporte în totalitate facturile la energie electrică, apă şi gaze, dar şi 20 la sută din costurile de producţie. Şeful de producţie al noii societăţi „Universitar Farma" este Virgil Condrea, tatăl lui Dan Alexandru Condrea.

 

Dan Condrea intră în acţionariatul „Universitar Farma" în 1996, la vârsta de 21 de ani, pe vremea când era student la Facultatea de Medicină „Carol Davila" din Capitală.

 

În 2005, societatea îşi schimbă numele în Hexi Pharma, aflată zilele acestea in mijlocul unui scandal fără precedent privind contrafacerea dezinfectantilor folositi in aproape toate spitalele din Romania - compania detinand monopolul de piata - fapt dezvaluit de jurnalistii coordonati de Catalin Tolontan, de la Gazeta sporturilor. 

 

***

 

Joi seara, premierul a declarat sanatatea obiectiv strategic al actului de guvernare in urmatoarele luni si a anuntat, prin purtatorul sau de cuvant, o seri masuri imediate ce vor fi luate de guvern.



"Pentru a clarifica, mentine si recastiga increderea in sectorul sanitar, Executivul va considera din acest moment Sanatatea prioritatea numarul unu in urmatoarele luni a actului de guvernare", a spus purtatorul de cuvant al Guvernului.

 

Premierul a decis sa trimita Corpul de control la Comisia nationala pentru produse biocide de pe langa Ministerul Santatii, comisie care stabileste caietele de sarcini si criteriile de utilizare a dezinfectantilor in spitale. 

 

"Vrem sa stim daca criteriile au fost respectate si daca s-au respectat toate standardele pentru procedurile de acreditare si dezinfectie", a explicat Suciu, precizand ca "rezultatele acestor controale vor fi trimise Parchetului", care a inceput deja o ancheta in cazul dezinfectantilor din spitale. "Tot in ceea ce priveste masurile pe termen scurt, Executivul pregateste o hotarare de guvern pentru a aloca fonsduri pentru acreditarea unui laborator de testare a acestor substante", a mai spus Suciu. Este inadmisibil sa nu avem o analiza specializata a acestor substante, a spus Suciu. De asemenea, a mai mentionat purtatorul de cuvant al Guvernului, premierul Dacian Ciolos i-a cerut ministrului Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, "sa implementeze accelerat programul de masuri impotriva infectiilor nosocomiale anuntat saptamana trecuta".

 

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22