Pe aceeași temă
UPDATE: Circa 2000 de persoane au participat, sâmbăta, la marşul intitulat "Lupta pentru Basarabia". Ei au cerut politicienilor asumarea ca proiect de ţară a unirii României cu Republica Moldova. Acum, unioniștii nu vor să plece din centrul Capitalei, unde au instalat corturi
Tinerii de peste Prut au vrut să forţeze cordonul făcut de jandarmi în apropiere de Guvern şi să depăşească zona permisă. S-au îmbrâncit cu forţele de ordine, iar cinci demonstranţi au fost luaţi pe sus de trupe şi duşi la audieri.
Mai mulţi manifestanţi au revenit în Piaţa Universităţii pe seara, unde au amplasat corturi şi au anunţat că intenţionează să rămână peste noapte.
"O parte din manifestanţi au ales să revină în Piaţa Universităţii. Nu mai este un protest autorizat însă jarmdameria a rămas în zona", a declarat un reprezentant al Jandarmeriei Bucureşti, adăugând că manifestarea neautorizată va fi permisă câtă vreme nu se ocupa "cai de comunicaţii", nu escaladează şi asculta indicaţii jandarmilor.
Mai mulţi politicieni au participat, sâmbătă, la marşul "Luptă pentru Basarabia", organizat de Platforma Unionistă "Acţiunea 2012". Printre ei s-au aflat Codrin Ştefănescu, Eugen Tomac.
Întrebat despre faptul că manifestanţii au amplasat corturi, reprezentantul Jandarmeriei a declarat că nu este permisă această acţiune pe spaţiul public, precizând că li se va recomanda să ridice corturile instalate.
Aproximativ 300 de persoane s-au adunat în Piaţa Universităţii, unde au fost aduse şi corturi. Manifestanţii în favoarea unirii României cu Republica Moldova şi-au anunţat intenţia de a sta în piaţă până când vor fi chemaţi la discuţii de premierul Dacian Cioloş.
Platforma Unionistă "Acţiunea 2012" cere premierului Dacian Cioloş şi liderilor PSD, PNL, PMP, ALDE şi USR să îşi asume unirea ca proiect de ţară, termenul fiind duminică, ora 14.00.
Ministrul de Interne, Dan Tudorache, a cerut un raport complet despre intervenția Jandarmeriei.
Printre cei reţinuţi a fost şi George Simion, liderul Platformei unioniste „Acţiunea 2012”. El a fost declarat de două ori persona non grata în Republica Moldova, dar interdicţia i-a fost ridicată de fiecare dată.
Manifestanţii susţin că n-au făcut nimic greşit.
Jandarmii spun însă altceva - mai mulţi manifestanţi ar fi încercat să se abată de la traseul autorizat.
Cei cinci manifestanţi ridicaţi de jandarmi au fost eliberaţi după ce poliţiştii i-au audiat şi amendat pe fiecare cu 3.000 de lei.
UPDATE: Cinci persoane participante la marșul "Luptă pentru Basarabia", care se desfășoară sâmbătă în Capitală, au fost ridicate de către jandarmi și conduse la secția de poliție, au precizat oficiali din cadrul Jandarmeriei București. Potrivit sursei citate, persoanele respective au încercat să rupă cordonul de jandarmi, transmite Agerpres.
Cele câteva mii de manifestanţi au pornit de la Piaţa Unirii, pe traseul Piaţa Universităţii - Piaţa Victoriei, urmând să revină în Piaţa Universităţii, transmite News.ro. Incidentele au izbucnit în momentul în care participanţii la marş au vrut să intre pe Calea Victoriei.
Nemulţumiţi că nu sunt lăsaţi că îşi continue marşul, unii dintre protestatari s-au îmbâncit cu jandarmii. Citiva dintre aceştia au fost ridicaţi de forţele de ordine, care i-au dus la maşinile Jandarmeriei pentru a fi legitimaţi.
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat că manifestanţii au fost opriţi de jandarmi să intre pe Calea Victoriei pentru că nu aveau autorizaţie să meargă pe acel traseu până în Piaţa Universităţii. El a precizat că reprezentanţii Jandarmeriei au discutat cu organizatorii marşului să respecte traseul din autorizaţia de protest.
Printre ei sunt mulţi tineri, dar şi vârstnici, unii dintre ei îmbrăcaţi în costume naţionale şi purtând drapele tricolore. Pe tot traseul ei au scandat "Basarabia e România" şi "Chişinău şi Bucureşti, două inimi româneşti". La marş se află şi vicepreşedintele USR Clotilde Armand.
La marşul organizat de Platforma unionistă Acţiunea 2012 participă peste 2.000 de persoane din Chişinău, Cluj, Timişoara, Craiova, Braşov, Bacău, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Târgovişte şi Constanţa.
Participanţii la marş cer măsuri imediate pentru unirea României cu Republica Moldova, înfiinţarea unui minister al Reunificării şi adoptarea în Parlament a unei declaraţii de unire.
"Avem nevoie de acţiuni ferme din partea clasei politice din România în relaţia cu Republica Moldova. Avem nevoie ca politicienii să asculte mesajul românilor de peste Prut. Cel mai bun proiect de ţară pe care îl poate avea România, după aderarea la NATO şi integrarea europeană, este Unirea. Ne-am săturat de tergiversări şi ignoranţă. Vrem fapte, mai ales că anul 2018 ne bate la uşă”, a declarat George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012.