Pe aceeași temă
Comisia a fost formata in Iunie 2015 la propunerea sefului Senatului Calin Popescu Tariceanu si dispune acum de “indicatori” pentru “masurarea calitatii democratiei” in tara.
Cei treizeci de indicatori sunt grupati in opt sectiuni tematice: Domnia legii, Procesul electoral, Raspunderea constitutionala, Raspunderea institutionala, Participarea politica, Competitia politica, Libertatea, Egalitatea si solidaritatea.
Membrii comisiei si-au asumat, fiecare in parte, coordonarea cate unei teme sau directii de analiza si evaluare, potrivit Hot News.
"Incepand cu jumatatea lunii Noiembrie, Comisia va organiza regulat consultari si dezbateri publice cu reprezentanti ai institutiilor publice, ai presei, mediului academic si societatii civile pentru fiecare dintre ariile tematice avute in vedere pentru elaborarea Raportului final si a recomandarilor legislative ce vor fi prezentate Senatului in luna Octombrie 2016" se arata intr-un comunicat.
Anuntul privint infiintarea comisiei in cauza a fost facut de Tariceanu in 8 Iunie, in contextul atacurilor la adresa Justitiei si a scandalului urmaririi penale a premierului Ponta.
La acel moment, presedintele Senatului a depus la Biroul Permanent solicitarea privind infiintarea “Comisiei speciale pentru evaluarea starii de democratie si a statului de drept in Romania”.
Comisia promovata de Calin Popescu Tariceanu ar urma sa fie formata din noua membri si sa depuna un raport la noua luni de la constituire.
Solicitarea in cauza:
"Obiectivul Comisiei este acela de a prezenta Senatului si, prin intermediul acestuia, societatii romanesti un tablour analitic si obiectiv atat al calitatii practicilor si institutiilor democratice al separatiei, echilibrului si controlului reciproc. In calitatea sa de camera superioara a Parlamentului, Senatul se poate impune ca cea mai prestigioasa si moderata instanta de reflectie asupra unei tematici ce este considerata de toate partile implicate in dezbaterea publica ca fiind de maxima acutalitate si importanta.
Misiunea Comisiei este aceea de a prezenta Senatului un raport detaliat insotit de recomandari de lege ferenda (expresie folosita pentru a denumi solutii de reglementare care se preconizeaza sau se recomanda a fi adoptate de legiuitor - n.r.) si, acolo unde va fi cazul, de a elabora propuneri legislative in temeiul articolului 77 alin (3) din Regulament.
Exista in prezent mai multe metode de masurare a calitatii democratiei sau de clasificare a natiunilor pe o scara democratica, toate utilizate exclusiv de entitati private. Acese modele opereaza cu un numar variabil de indicatori si se bazeaza pe culegere de opinii si pe identificarea perceptiilor sociale cu privire la caracterul democratic al unor institutii sau practici.
Pe baza acestei experiente de masurare acumulata in literatura de specialitate, Comisia isi va constitui proprii indicatori si propriul model de analiza. Cu titlu de exemplu, printre indicatori ar putea fi: participarea si reprezentarea politica, densitatea si intensitatea retelelor de asociativitate, libertatea de exprimare, respectul fata de minoritatile de orice natura, gradul de acceptabilitate a pluralismului, raportul dintre viata privata si securitatea colectiva, capacitatea de reglare a erorilor si abuzurilor institutionale, responsabilitatea politica, transparenta deciziilor guvernamentale, calitatea deliberarii institutionale si a dezbaterii publice, independenta si impartialitatea sistemului judiciar, rigoarea si rationalitatea procedurilor, controlul parlamentului asupra executivului, controlul civil asupra institutiilor de forta, consistenta drepturilor si libertatilor individuale precum si a garantiilor constitutionale, formele si eficacitatea controlului cetatenesc asupra tuturor institutiilor si puterilor statului.
Metodele de lucru ale Comisiei vor fi: documentarea, culegerea de date din surse publice, consultari cu societatea civila, mediul academic si reprezentanti ai institutiilor, organizarea de dezbateri publice."
O luna mai tarziu, in Iulie, Curtea Constitutionala decidea ca infiintarea acestei comisii nu incalca Legea Fundamentala a tarii, asta dupa ce liberalii au sesizat constituirea acesteia, considerand-o neintemeiata.