Pe aceeași temă
Acesta este rezultatul analizelor de laborator, a declarat luni, pentru HotNews.ro, purtătorul de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu, Raluca Alexandru. 15 bebeluși sunt în acest moment internați. Pentru 4 bebeluși, analizele sunt în lucru, ei fiind de asemenea suspecți de infecție.
Cele mai recente două cazuri s-au prezentat ieri la Spitalul Grigore Alexandrescu - doi bebeluși care au fost internați.
Ministerul Sănătății a anunțat, vineri seară, că "primele rezultate ale probelor lucrate în laboratorul Direcției de Sănătate Publică evidențiază prezența stafilococului auriu pe suprafața unui scutec al unui copil internat într-un salon de normoponderali, precum și prezența germenilor mezofili și hemolitici într-un salon de lehuze."
"Direcția de Sănătate Publică București a anunțat Ministerul Sănătății că, în data de 28 noiembrie 2018, inspectorii sanitari au recoltat mai multe probe igienic-sanitare și exudate nazale din Spitalul Clinic de Obstretică-Ginecologie 'Panait Sîrbu'.
Astfel, au fost recoltate 40 de probe AMF (aeromicrofloră), 5 probe de ape sterile, 20 teste de salubritate din mai multe săli de operație, saloane, secții ATI, blocuri operatorii, precum și 10 exudate nazale de la medici și asistente medicale, 10 teste igienic-sanitare de pe mâini tot de la medici și asistente medicale, 10 teste de sterilitate recoltate din diverse truse medicale.
Primele rezultate ale probelor lucrate în laboratorul DSPMB evidențiază prezența stafilococului auriu pe suprafața unui scutec al unui copil internat într-un salon de normoponderali, precum și prezența germenilor mezofili și hemolitici într-un salon de lehuze.
Probele pozitive vor fi trimise la Institutul National de Cercetare Dezvoltare "Cantacuzino" pentru serotipare și lizotipare, mai precizau reprezentanții Ministerului.
Maternitatea Giulești susținea vineri că bebelușii cu stafilococ auriu nu s-ar fi infectat în spital
Vineri, cu puțin timp înainte ca Ministerul Sănătății să anunțe rezultatele controlului de la Maternitatea Giulești, reprezentanții maternității susțineau, într-o conferință de presă la sediul spitalului, că bebelușii născuți în ultimele săptămâni la Giulești și internați ulterior la Spitalul Grigore Alexandrescu cu stafilococ auriu nu ar fi luat bacteria din spital. "Din aceste cazuri, este posibil ca 3 cazuri să aibă legătură cu maternitatea Giulești. Când s-au externat de la noi din maternitate nu aveau culturi pozitive. Dacă exista o minimă suspiciune că acei copii nu sunt în regulă, nu erau externați", a declarat vineri epidemiologul spitalului, Sergiu Tasinschi.
Mai mult, reprezentanții maternității consideră "pripite" măsurile luate de Direcția de Sănătate Publică și cer DSP să analizeze "cu celeritate probele, astfel încât maternitatea să își reia activitatea în cel mai scurt timp", ei atrăgând atenția că este vorba despre maternitatea cu cel mai mare număr de nașteri din București
Pe de altă parte, reprezentanții maternității au dat asigurări, în conferința de presă de vineri, că "depunem toate eforturile să depășim această situație".
"În toată Uniunea Europeană, infecțiile nosocomiale sunt definite. Acea directivă spune că o infecție nosocomială poate fi definită dacă un copil infectat într-un spital se internează în termen de 48 de ore în alt spital. Din aceste 13 cazuri, este posibil ca 3 cazuri să aibă legătură cu maternitatea Giulești. Media de internare la Grigore Alexandrescu a fost între 7 și 21 de zile de externare de la noi. Când s-au externat de la noi din maternitate nu aveau culturi pozitive. Dacă exista o minimă suspiciune că acei copii nu sunt în regulă, nu erau externați", susținea epidemiologul maternității Giulești.