Informatizarea Fiscului, amânată până în 2018. Actualul sistem, necentralizat și depășit

Tudor Despina | 20.01.2016

Contribuabilii trebuie să aștepte cel puțin doi ani până un nou sistem informatic va fi implementat, cel actual fiind depășit moral.

Pe aceeași temă

 

Anunțul a fost făcut de șeful Fiscului, Gelu Diaconu, la Interviurile Europa FM.  Actualul sistem este mult prea învechit și nu vor mai fi investiți alti bani în el. Șeful ANAF spune că sistemul va funcționa la cote de avarie până la activarea celui nou.

 

”Pe programul pe care îl derulăm împreună cu Banca Mondială de implementare a unui sistem informatic de gestiune a veniturilor statutului, suntem la jumătatea acestui program, și noi nu mai putem aloca resurse bugetare decât pentru, să spunem, asigurarea funcționării sistemului actual la avarie, până la momentul înlocuirii lui totale. Termenul, în opinia mea, ușor optimist este sfârșitul anului 2018. Procesul de achiziție se va finaliza în acest an. Programul va costa circa 100 de milioane de euro” a declarat Gelu Diaconu, potrivit sursei citate.

 

Scheme de fraudare a bugetului

 

Asta susține ANAF că are în analiză, fiind vorba de cazuri în care sunt implicați mari contribuabili. Anuntul a fost facut vinerea trecută de seful Fiscului, Gelu Diaconu vorbind despre “o cazuistica bogata privind fraudarea bugetului de stat cu sute de milioane de euro de catre firme din categoria marilor contribuabili”. Declaratiile sefului ANAF vin in contextul in care investitorii privati din economie, reuniti in Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR), s-au plans de recentele actiuni ale Fiscului.

 

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei si-a exprimat la finalul săptămânii trecute sustinerea pentru cresterea colectarii taxelor si combaterea evaziunii, insa mai crede si ca recentele actiuni ANAF privind inregistrarea in scopuri de TVA sunt decuplate de la realitatea economica.

 

"Putem intelegem reactia Colitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, insa doar din perspectiva termenului scurt impus marilor contribuabili pentru a aduce documente suplimentare. Astazi, termenul a fost prelungit cu 30 de zile, decizia privind clarificarea acestei probleme fiind comunicata CDR inca din cursul zilei de ieri.  Avem instrumentata o cazuistica bogata privind fraudarea bugetului de stat cu sute de milioane de euro de catre firme din categoria marilor contribuabili, motiv pentru care mentinerea acestei proceduri este imperios necesara", a venit replica lui Gelu Diaconu.

 

"Clientii onesti ai consultantilor din CDR sunt beneficiarii directi ai relaxarii fiscale, consecinta a diminuarii evaziuniii fiscale, diminuare ce se datoreaza in mare masura si acestei proceduri, fapt cunoscut de consultantii fiscali ai acestora, familiarizati cu dimensiunea si metodele de evaziune fiscala in domeniul TVA. Intentionam ca in zilele urmatoare sa prezentam opiniei publice cazuri si scheme de fraudare a bugetului de stat de catre firme din categoria marilor contribuabili" mai precizeaza seful Fiscului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22