ING: Salariile bugetarilor au avut creștere dublă față de cele din privat, anul trecut

Iulian Popescu | 08.02.2016

Veniturile angajaţilor la stat au crescut cu 24,7% în decembrie 2015, în timp ce în sectorul privat, cu doar 10,7%, și există riscul ca Parlamentul să împingă noi creșteri salariale în sectorul public sau să facă mai multe promisiuni pe salariul minim, potrivit unui studiu ING.

Pe aceeași temă

 

Măririle succesive ale salariului minim, combinate cu majorările sectoriale (educație și sănătate), au dus la majorări de 24,7% în sectorul bugetar, în timp ce salariile celor care lucrează în mediul privat au crescut, în medie, cu puțin peste 10% de procente, conform unui studiu dat publicităţii de ING Bank.

 

Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în sectorul serviciilor, respectiv 14,3%, ceea ce reflectă o cerere domestică puternică, apreciază analiștii băncii, iar cele mai mici - în sectorul industrial, adică 6.1%.

 

Analiștii se așteaptă ca tendințele de creștere a salariilor în sectorul public să se mențină în acest an și avertizează că decalajele dintre productivitate și salarii vor pune presiune pe inflație, în sensul creșterii acesteia.

 

Riscurile anului electoral

 

“Simțim că riscurile sunt pentru o și mai rapidă creștere a salariului mediu în acest an, pentru că Parlamentul ar putea încerca să împingă noi creșteri salariale în sectorul public sau să facă mai multe promisiuni pe salariul minim”, mai arată economiștii ING Bank.

 

Pericol pentru competitivitate

 

ING avertizează că tendința de creștere a salariilor nu va face bine României pe termen lung, dacă nu este însoțită de reforme, pentru că va lovi în competitivitate și va duce la inflație.

 

„Creșterile salariale nu fac bine competitivității pe termen lung dacă nu sunt acompaniate de reforme structurale în educație sau infrastructura de transport, care ar crește productivitatea. Problema complicată e că, în timp ce guvernul tehnocrat ar putea ținti astfel de reforme, trebuie să balanseze interesele politicienilor în favoarea unor măsuri populiste înainte de alegerile din 2016 (...) Divergența tendințelor între salarii și creșterile de productivitate este de natură să mențină inflația de bază sub presiune ascendentă, de la niveluri care sunt deja de mult crescute față de țările din regiune”, explică analiștii ING Bank.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22