Pe aceeași temă
“Credem că aprecierile pozitive legate de principalele instituții menționate în raport sunt rezultatul unei activități susținute a acestora pentru a preveni și combate corupția. Eforturile unor instituții precum ANI sau DNA au rezultat într-un număr semnificativ de cazuri de corupție sau probleme de integritate identificate, care au vizat oficiali de la toate nivelurile, fie că vorbim de primari, parlamentari sau miniștri.
Ca și în cazul rapoartelor anterioare, activitatea Parlamentului ridică cele mai multe critici din punctul de vedere al integrității și al respectării procedurilor legale. Pe de o parte, Parlamentul este responsabil pentru faptul că mai multe acte normative care ar putea finaliza procesul de implementare a Noului Cod Penal trenează de mai bine de doi ani în procedura de dezbatere, în timp ce anumite modificări controversate au avut prioritate. Pe de altă parte, parlamentarii au contribuit la blocarea mai multor proceduri legate de ridicarea imunității parlamentare și au refuzat punerea în aplicare a unor decizii ale instanțelor de judecată, care ar fi condus la terminarea mandatelor unora dintre membrii Parlamentului.
Deși au existat poziții publice, atât în 2016, cât și anii trecuți, care consideră că Mecanismul de Cooperare și Verificare ar trebui eliminat, considerăm că acesta reprezintă o garanție pentru continuarea reformelor în domeniul justiției din România. Eliminarea unui instrument extern de audit, obiectiv și independent ar putea conduce la o blocare a progreselor înregistrate de România în ultimul deceniu”, se spune într-un comunicat al Inițiativei pentru Justiție Curată din care fac parte organizațiile Expert Forum (EFOR), Freedom House România și Centrul Român de Politici Europene (CRPE).
***
Ministrul Justiției a insistat miercuri, după prezentareaultimul raport MCV pe existența unor premise pentru încheierea Mecanismului de Cooperare și Verificare.
Raluca Prună: “Raportul e în general bun. Se înscrie în seria ultimelor două rapoarte, care arată progrese. Comisia punctează progrese în sistemul judiciar. E confirmat un parcurs ascendent semnalat în 2014-2015. Putem spune că, în ansamblu, sistemul judiciar a dat dovadă de profesionalism. Datorăm aceste progrese profesioniștilor din sistemul judiciar. Există premise destul de clare ca într-un orizont de timp apropiat acest mecanism să nu mai fie necesar”, a spus ministrul Justiției.
Angajamentul României pentru consolidarea statului de drept e ireversibil, crede și președintele Iohannis. Raportul publicat miercuri de Executivul comunitar reconfirmă pentru al treilea an consecutiv progresele pe care statul român le face în reforma justiției și lupta anti-corupție.
“România se află pe o direcție ascendentă în îndeplinirea obiectivelor din cadrul MCV, angajamentul țării noastre pentru consolidarea statului de drept și independența justiției fiind unul ireversibil”, transmite Administrația Prezidențială.
“Președintele României constată că există, în prezent, o abordare convergentă la nivel european cu privire la progresele semnificative înregistrate de România în combaterea corupţiei. Aceste evaluări se regăsesc şi în raportul GRECO, publicat de Consiliul Europei pe 22 ianuarie a.c.
Raportul dat publicității astăzi de către Comisia Europeană arată că principalele instituţii din domeniul judiciar şi de integritate au continuat să obțină rezultate impresionante în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt. Se confirmă astfel sustenabilitatea eforturilor autorităților române și determinarea de a face reformele necesare pentru societatea românească.
Preşedintele României susține cu aceeași hotărâre continuarea demersurilor în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei și își exprimă convingerea că anul 2016 va consolida progresele înregistrate, în beneficiul cetăţenilor”, mai arată Palatul Cotroceni.
Raportul MCV 2016
Comisia Europeană a publicat miercuri cel mai recent raport MCV pentru România. "În ansamblu, sistemul judiciar român a continuat să dea dovadă de profesionalism. Acțiunile întreprinse de principalele instituții judiciare și de autoritățile cu responsabilități de integritate în vederea combaterii corupției la nivel înalt au oferit în continuare rezultate impresionante", se arată într-un comunicat al CE.
Comisia remarcă faptul că menținerea acestei tendințe este un semn că România realizează progrese durabile în direcția îndeplinirii obiectivelor MCV dar, ca şi anul trecut sunt critici la adresa Parlamentului în ceea ce priveşte neridicarea imunităţilor la cererea DNA, în 2015.
Raportul MCV pentru anul 2015 realizat de Comisia Europeana constata "progrese sustinute, ce par durabile", in mai multe domenii, si care tin in special de "actiunile intreprinse de principalele institutii judiciare si de integritate", dar subliniaza ca "persista un sentiment puternic ca progresele realizate trebuie consolidate si fundamentate pe baze si mai sigure, precum si multe chestiuni legislative restante si indoieli cu privire la consensul politic pe care se sprijina reforma".
Ca de obicei, raportul critica Parlamentul, unde deciziile cu privire la faptul de a permite sau nu organelor de urmarire penala "sa ii trateze pe parlamentari ca pe niste cetateni obisnuiti sunt in continuare lipsite de criterii obiective".
"Exista masuri imbunatatite de combatere a coruptiei generale, dar nu la scara si cu vointa politica necesara pentru a remedia aceasta problema, care este recunoscuta pe scara larga drept o problema sistemica", mai arată documentul.
Freedom House România
Centrul Român de Politici Europene (CRPE) - See more at: http://www.justitiecurata.ro/mcv-garantia-continuarii-reformelor/#sthash.XVTzdxLl.dpuf
Freedom House România
Centrul Român de Politici Europene (CRPE) - See more at: http://www.justitiecurata.ro/mcv-garantia-continuarii-reformelor/#sthash.XVTzdxLl.dpuf