Inițiativa „Fără penali” s-a blocat în Comisia juridică. Nu va mai putea fi votată în 6 decembrie

Laurentiu Gheorghe | 10.11.2020

Liderilor senatorilor USR Radu Mihail a declarat marți că inițiativa cetățenească „Fără penali” „a devenit prizonieră în Comisia Juridică. Am insistat ca să fie votată miercuri în plenul Senatului”.

Pe aceeași temă

Comisia pentru constitutionalitate si cea juridica au avut marti pe ordinea de zi, de la ora 10.00, pentru a da un raport, privind initiativa „Fara penali in functii publice”, conform site-ului Senatului.

Liderul senatorilor USR Radu Mihail a declarat ca initiativa cetateneasca „Fara penali in functii publice" a primit raport din partea Comisiei de constitutionalitate, insa „a devenit prizoniera" unor oameni ca Serban Nicolae sau Carmen Dan in Comisia juridica. El a adaugat ca la sedinta de marti a Comitetului liderilor a insistat ca proiectul sa fie votat in plenul de miercuri al Senatului, chiar daca nu are raport de la Comisia juridica. „Raspunsul a fost ca exista o cutuma care nu permite asa ceva”, a adaugat senatorul USR care a precizat ca acelasi lucru va cere partidul si la sedinta forului legislativ.

„Astazi (marti - n.r.) am mai avut un episod din epopeea luptei pe care o ducem de a avea initiativa <>, pentru care au semnat un milion de oameni, introdusa in Constitutie. Comisia de constitutionalitate a acordat raport favorabil, dar in cea juridica legea a devenit prizoniera unor oameni ca Serban Nicolae sau Carmen Dan, care au refuzat sa o includa pe ordinea de zi. Data fiind simplitatea initiativei, am insistat in Comitetul liderilor sa fie votata, miercuri, in plen, fara raport. Raspunsul a fost ca exista o cutuma care nu permite asa ceva. Mi se pare penibil sa explici unui milion de oameni, care au semnat si asteapta sa mearga la referendum, ca din cauza unei cutume o lege atat de simpla, verificata de Curtea Constitutionala, care a trecut prin Camera Deputatilor, sa nu poate fi votata de Senatul Romaniei. USR va continua sa faca presiune maine dimineata in Comitetul liderilor si vom cere acelasi lucru, ca in plen sa fie inclusa pe ordinea de zi. Din punctul meu de vedere, Senatul e suveran si poate decide sa voteze o lege care nu avea raport", a afirmat Radu Mihail, intr-o conferinta de presa sustinuta marti la Parlament.

El a explicat si de ce George Dirca a fost prezent la Biroul permanent si a asigurat cvorumul de sedinta alături de senatorii PSD. Mihail a spus ca era necesara prezenta colegului din USR pentru ca initiativa „Fără penali" sa poata primi votul decizional al Senatului, pentru ca referendumul sa poata avea loc pe 6 decembrie.

"Prezenta USR in Biroul permanent este legata de faptul ca in aceasta saptamana e singura saptamana ca Fara penali va fi introdusa in plen. Prezenta a fost legata de faptul ca trebuie neaparat sa deblocam initiativa . Singurul motiv pentru care George Dirca a fost prezent la acea sedinta e ca a decis din 2018 ca «Fara penali» e o initiativa extraordinar de importanta, cred ca cea mai importanta pentru USR. Avem sansa in aceasta saptamana sa o transformam in realitate. Drept pentru care am participat pentru a ne asigura ca «Fara penali» ajunge sa fie votata (în Senat – n.r.) si sa poata fi votat referendumul pe 6 decembrie", a completat liderul senatorilor USR.

El a adaugat: „Cum va puteti imagina ca USR se joaca cu semnaturile unui milion de oameni negociind cu PSD?! Asa ceva nu s-a intamplat. In Comisia juridica, PSD a blocat initiativa. Sunt zvonuri care vor sa arunce indoiala asupra unei initiative foarte importante pentru societatea romaneasca".

Comisia de constitutionalitate a acordat marti raport favorabil pentru initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei Romaniei "Fara penali in functii publice", dar Comisia juridica, coraportoare pentru acest proiect, nu s-a pronuntat inca.

Senatorul USR Nicu Falcoi, presedintele comisiei de constitutionalitate, a trimis joia trecuta o noua solicitare catre comisia juridica a Senatului in care a cerut urgentarea procesului legislativ in cazul initiativei cetatenesti de revizuire a Constitutiei "Fara penali in functii publice". Formatiunea cere ca scrutinul sa aiba loc in 6 decembrie.

USR a precizat ca initiativa trebuie votata intre 9-12 noiembrie pentru ca referendumul sa fie organizat odata cu alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.

Liderul senatorilor USR Radu Mihail a solicitat in sedinta de martea trecuta a Biroului permanent al Senatului urgentarea punerii in circuitul parlamentar a initiativei cetatenesti de revizuire a Constitutiei cunoscuta sub denumirea "Fara penali in functii publice". El a subliniat ca a informat, saptamana trecuta, conducerea forului legislativ ca ca aceasta este blocata nejustificat si ca termenul pana la care comisia de constitutionalitate si comisia juridica ar fi trebui sa depuna raportul era 29 iulie a.c.

Pe 14 iulie, Camera Deputatilor a adoptat, in calitate de prim for sesizat, initiativa cetateneasca "Fara penali in functii publice". Au fost 295 de voturi "pentru" si o abtinere.

Initiativa "Fara penali in functii publice" prevede introducerea unui alineat in Constitutie la articolul 37 care spune ca: "Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii".

Dupa dezbaterile in comisiile reunite, initiativa urmeaza sa fie supusa votului plenului Senatului. In cazul in care ea primeste votul favorabil a doua treimi din numarul senatorilor, Guvernul ar urma sa organizeze referendumul de modificare a Constititiei in 30 de zile.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22