Inițiativa lui Dragnea de a da 500 mil. lei cu dedicație pentru testele „Panorama”, respinsă la vot

Laurentiu Gheorghe | 13.02.2019

Dragnea pierde prima manșă din încercarea de a deturna resurse bugetare pentru vitamina D și testele prenatale. Comisiile parlamentare au respins la vot găselnița liderului PSD.

Pe aceeași temă

Una dintre deciziile surprinzătoare din comisiile reunite de buget-finanțe ale Parlamentului a fost respingerea amendamentului depus de Liviu Dragnea prin care cerea transferul a 295 de milioane de lei din bugetul SRI în bugetul Ministerului Sănătății pentru programele Vitamina D, teste prenatale Panorama și teste de markeri tumorali. Coaliția PSD-ALDE nu a reușit să adune voturile necesare în comisii pentru acest amendament, după ce deputatul ALDE Varujan Vosganian a cerut în timpul dezbaterilor prudență în legătură cu tăierea masivă a bugetului serviciilor, scrie G4Media.ro.

Votul final pe amendamentele la proiectul legii bugetului va fi dat în plen, la finalul acestei săptămâni.

Dragnea se declarase nemulțumit de sumele mari alocate serviciilor secrete în proiectul de buget propus de guvern și ceruse un program național pentru furnizarea de Vitamina D pentru toți copiii.

Inițiativa lui Dragnea s-a transformat într-o serie de amendamente depuse la legea bugetului, amendamente discutate marți noaptea de comisiile reunite de buget-finanțe ale Senatului și Camerei Deputaților.

Parlamentarii au aprobat unul dintre amendamente, care presupune o diminuare de 150 de milioane de lei a bugetului SRI faţă de forma transmisă de Guvern, banii urmând să meargă la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, pentru suplimentarea subvenției de echilibrare către Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Și de la bugetul SIE a fost tăiată suma de 30 de milioane de lei pentru același scop, iar SPP a pierdut 50 de milioane de lei. Tăierile tuturor bugetelor celor trei servicii a venit ca urmare a amendamentului depus de Liviu Dragnea.

În schimb, comisiile de buget-finanţe au respins amendamentul lui Dragnea privind diminuarea bugetului SRI cu suma de 295.000.000 de lei de la capitolul „Ordine publică şi siguranţă naţională”. Banii urmau să alimenteze bugetul Ministerului Sănătății pentru programele care vizau furnizarea de Vitamina D, testele prenatale Panorama și teste de markeri tumorali. Coaliția PSD-ALDE nu a reușit să adune voturile necesare și pentru acest amendament.

Bugetul propus pentru Serviciul Român de Informaţii în 2019 în forma transmisă Parlamentului de către Guvern era de peste 2,4 miliarde de lei, în creştere cu 4,82% faţă de execuţia preliminată din 2018.

Scandalul „Panorama” al testelor prenatale

Cazul testelor prenatale a explodat după ce s-a aflat că Dragnea vrea să dea 500 milioane lei către o firmă americano-israeliană în care este implicat un cetățean israelian implicat în trafic ilicit recoltate de la tinere românce, dezvăluie G4Media.ro. Cazul este confirmat și de fostul premier Victor Ponta care a scris pe Facebook că testele Natera sunt produse de firma americano-israeliană Natera. Testele Panorama sunt comercializate în România de firma AMS 2000 TRADING IMPEX SRL, potrivit site-ului oficial, unul dintre acționarii companiei fiind cel care a făcut obiectul investigației privind traficul internațional de ovule dezvăluit de jurnaliștii de la BBC în 2005.

Liviu Dragnea, președintele PSD și al Camerei Deputaților, a depus un amendament la legea bugetului prin care vrea să aloce bani Ministerului Sănătății pentru a cumpăra teste prenatale ”Panorama”, despre care Victor Ponta a scris

Dragnea a scris în amendamentul la buget că ”Programul Panorama presupune testări prenatale, fiind estimat un număr de 200.000 de paciente anual cu un cost/investigație de 2.500 lei”. La un calcul simplu rezultă suma anuală de 500 de milioane de lei cheltuiți din banii contribuabililor pentru testele produse de firma americană Natera și vândute în România de firma AMS 2000 TRADING IMPEX SRL.

De notat că este extrem de neobișnuit ca într-un act legislativ care privește bugetul să apară numele unui produs sau al unei companii producătoare atunci când vine vorba de achiziții publice. În mod normal, când e prevăzută achiziționarea de bunuri ori servicii, inițiatorul legislației anunță categoria de servicii sau produse vizate (în acest caz, ”teste prenatale”), urmând ca o licitație publică să stabilească furnizorul final. Singurele cazuri în care legislația prevede explicit furnizorul final sunt contractele militare, acestea fiind exceptate de la legislația europeană și națională privind achizițiile.

Unul dintre acționarii AMS 2000 TRADING IMPEX SRL este cetățeanul israelian Yaacov Hof, asociat care a fost și administrator al companiei, potrivit datelor de la Registrul Comerțului. Yaacov Hof a fost în trecut acționarul firmei Global Art, care opera o clinică în România în anii 2000, despre care BBC a arătat că ar fi făcut expert cu ovule și embrioni umani prelevați în România.

Reporterul G4Media.ro a sunat marți atât la Liviu Dragnea, cât și la telefoanele afișate pe site-ul companiei AMS 2000 TRADING IMPEX SRL, dar nimeni nu a răspuns la apeluri până la publicarea articolului

Investigația BBC a fost preluată la acele moment de toată presa din România. Jurnalul Național arăta într-un articol din 2005 că ”specialistii citati de jurnalistii britanici le reproseaza ginecologilor si embriologilor care gestioneaza afacerea Global Art ca recolteaza ovule din Romania, le fecundeaza cu sperma unor barbati din strainatate si, cu embrionii astfel obtinuti, fertilizeaza cupluri care platesc cu bani grei fericirea de a avea copii”.

Jurnalul Național scria la acel moment că ovulele erau recoltate de la tinere sărace, iar afacerea urma să fie investigată atât de Ministerul Sănătății, cât și de procurori.

Și cotidianul Gândul scria în 2005 că ”politistii bucuresteni au obtinut proba traficului cu embrioni umani, facut de fabrica de bebelusi la borcan Global Art. Termenii contractului de asigurare incheiat de reprezentantii acestei firme reconstituie circuitul pe care SRL-ul bucurestean il folosea de ani de zile, fara ca autoritatile sa intervina. Un reportaj al BBC News si imbolnavirea unei tinere de 19 ani, care a donat ovule, la sfarsitul lunii ianuarie, la clinica Global Art, au declansat o ancheta in acest caz. Politistii bucuresteni, impreuna cu angajati ai Directiei de Sanatate Publica si comisari ai Garzii Financiare, au verificat mai multe documente ale firmei Global Art”.

Nu există informații despre dosarul instrumentat de procurori la acel moment, dacă a fost trimis în judecată și dacă au fost pronunțate decizii în instanță.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22