Initiative impotriva GDS

Marilena Stancu | 09.01.2008

Pe aceeași temă

Initiativa modificarii Legii nr. 350/2006, Legea tinerilor, a apartinut unui numar de 42 de deputati si senatori din toate partidele parlamentare. Proiectul a fost depus, la Senat, in data de 9 mai 2007, in numele initiatorilor de liderul grupului PRM din Camera Deputatilor. Expunerea de motive, prin care initiatorii argumenteaza necesitatea adoptarii acestor modificari, are 13 randuri si se refera doar la faptul ca este "necesar un plus de precizari in ceea ce priveste Fundatia Nationala pentru Tineret, pentru a nu se putea crea confuzii intre aceasta institutie si eventuale alte structuri cu denumire identica sau apropiata". In realitate insa, modificarile aduse schimba anumiti termeni juridici, astfel incat patrimoniul viitorului Consiliu National al Fundatiilor pentru Tineret (CNFT) se imbogateste si cu imobilele care la un moment dat s-au aflat "in posesia UTC". Astfel, lista imobilelor care vor face parte din patrimoniul CNFT include si cladirea din Calea Victoriei 120, care nu s-a aflat niciodata in proprietatea UTC. Curioasa este atitudinea presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, care a condus sedinta din 11 decembrie 2007, cand au fost adoptate aceste modificari. Potrivit stenogramei, Bogdan Olteanu o intreaba pe reprezentanta Comisiei pentru invatamant, Lia Olguta Vasilescu, fost deputat PRM, daca "proiectul acesta de lege are vreo legatura cu sediul faimos". Raspunsul pe care-l primeste este negativ. "Faimosul" sediu este imobilul din Calea Victoriei 120 in care functioneaza Grupul pentru Dialog Social si redactia revistei 22. Atitudinea lui Bogdan Olteanu este curioasa din mai multe puncte de vedere: 1) este unul dintre cei 42 de initiatori ai proiectului de lege, astfel incat stia la ce se refera modificarile; 2) guvernul a trimis parlamentului punctul sau de vedere in legatura cu aceste modificari, sustinand ca nu este de acord cu initiativa legislativa. Printre motivele enumerate de guvern se afla si necesitatea clarificarii regimului juridic al imobilelor care vor ajunge la CNFT, dand ca exemplu chiar imobilul din Calea Victoriei 120 si amintind istoricul acestei cladiri; 3) pregatirea juridica a presedintelui Camerei Deputatilor exclude o necunoastere a termenilor juridici introdusi in acest proiect de lege. Evitand sa numeasca exact sediul GDS si sa prezinte efectele modificarilor aduse Legii tinerilor, ceea ce probabil ar fi condus la dezbateri reale in sedinta din 11 decembrie, presedintele Camerei Deputatilor a reusit sa treaca prin plen, cu votul deputatilor din toate partidele politice, un proiect dezavuat chiar si de guvern. Prezentam in continuare o parte din documentele oficiale privind initiativa legislativa a celor 42 de deputati si senatori de modificare a Legii 350/2006, prin care se incearca inca o data evacuarea GDS din imobilul din Calea Victoriei 120.

 

Stenograma sedintei Camerei Deputatilor din 11 decembrie 2007 - extrase

 

Domnul Bogdan Olteanu : Punctul 16: Proiectul de lege pentru modificarea Legii tinerilor nr. 350/2006.

Rog initiatorul sa prezinte proiectul mai intai.

Doamna Lia Olguta Vasilescu : Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea Legii tinerilor nr. 350/2006, pentru a clarifica situatia Fundatiei Nationale pentru Tineret pentru a nu se mai putea crea confuzii intre aceasta institutie si eventual alte structuri cu denumire identica.

 Despre ce este vorba mai exact: exista un proiect de lege referitor la Fundatia Nationala pentru Tineret, care Fundatie Nationala pentru Tineret trebuia sa preia tot patrimoniul fostei UTC. In momentul in care legea era in Parlamentul Romaniei, asta insemnand in urma cu patru ani, cineva, o sleahta de escroci, ca altfel nu pot sa le spun, s-au dus si s-au inregistrat cu denumirea respectiva si au pus mana pe o parte din patrimoniul fostei UTC, in conditiile in care a existat o instanta in Romania care, si dupa aparitia legii, cand s-a vazut foarte clar ce inseamna Fundatia Nationala de Tineret, adica este constituita din fundatiile judetene de tineret, constituite conform Decretului nr. 150/1990, deci nu orice ONG putea lua aceasta denumire. Ei bine, instanta respectiva a dat dreptate acestei "fundatii nationale pentru tineret" care s-a autodenumit asa, si a pus mana pe fondurile fostei UTC care se aflau la Banca Comerciala Romana.

Asadar, pentru a putea sa recuperam acest patrimoniu si pentru a fi foarte clar cine este continuatorul de drept al fostei UTC, de fapt toate organizatiile de tineret politice si apolitice dupa 1990, am considerat necesar sa modificam acest proiect de lege. Asa cum v-am spus, a trecut in unanimitate la Comisia pentru invatamant si eu am convingerea ca va trece si de plenul Camerei Deputatilor, pentru ca este absolut obligatoriu sa recuperam un patrimoniu la care am contribuit cu totii.

Domnul Bogdan Olteanu: Stiu ca nu e foarte procedural, dar am sa pun totusi o intrebare. Proiectul acesta de lege are vreo legatura cu sediul faimos? N-are nicio legatura, nu vizeaza acea chestiune. Am inteles.

Domnul deputat Petru Andea, la dezbateri generale.

Domnul Petru Andea : Sigur, completand raspunsul la intrebarea dumneavoastra, va avea legatura dupa ce Consiliul National al Fundatiei pentru Tineret isi va intra in drepturi. Este un proverb conform caruia "boala lunga stim unde duce", multi tineri au ajuns maturi sau chiar au imbatranit asteptand o reglementare in ceea ce priveste patrimoniul fostei Uniuni a Tineretului Comunist. Din punctul de vedere al Grupului PSD, noi consideram ca initiativa legislativa este necesara pentru ca, intr-adevar, corecteaza nu ceea ce a facut, cum se spunea, un grup de escroci, ci un grup de tineri intreprinzatori. Ca atare, initiativa legislativa este justificata si intr-adevar corecteaza o initiativa, n-as spune condamnabila, dar in orice caz in afara cadrului legal care s-a incercat pe seama vechii propuneri din Legea tineretului. Grupul PSD sustine aceasta initiativa legislativa.

Domnul Bogdan Olteanu: Alte interventii la dezbateri generale.

Nu mai sunt.

 

Supunerea la votul final:

 

Domnul Bogdan Olteanu : Punctul 14: Proiectul de lege pentru modificarea Legii tinerilor nr. 350/2006.

Legea are caracter ordinar; suntem Camera decizionala.

Va rog sa votati.

(Conform afisajului, se inregistreaza 217 deputati prezenti; 201 voturi pentru, doua voturi impotriva, 7 abtineri; 7 voturi neexprimate).

Va multumesc. Proiectul de lege a fost adoptat.

 

In numarul viitor, revista 22 va prezenta lista initiatorilor proiectului de modificare a Legii nr. 350/2006, precum si fragmente din avizul negativ dat de guvern acestei initiative legislative, in care se face trimitere la imobilul din Calea Victoriei 120. Legea adoptata de Camera Deputatilor a fost trimisa la Cotroceni pentru promulgare.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22