Pe aceeași temă
Institutul National de Statistica (INS) a anuntat, vineri, o crestere economica de 1,9% in trimestrul al treilea din 2014. Potrivit cifrelor prezentate de INS, pe primele noua luni ale anului 2014, Produsul Intern Brut (PIB) a crescut, comparativ cu acelasi interval al anului 2013, cu 2,8%, pe seria bruta si cu 3,1% pe seria ajustata sezonier. Potrivit INS, cele mai importante cresteri vin din industrie, comertul cu amanuntul si din comunicatii, informeaza Hotnews.
Datele revizuite publicate de Institutul Naţional de Statistică arată că economia românească a evitat intrarea în recesiunea tehnică, întrucât PIB-ul din trimestrul întâi a urcat cu 0,5%, comparativ cu o scădere de 0,1% la ultima revizuire anunţată, în timp ce scădere din T2 a fost de numai 0,3%, potrivit Mediafax.
"Industrie, exporturi si consum guvernamental. Acestea ar putea fi motoarele cresterii in trimestrul al treilea", a spus economistul Florin Citu.
Andrei Radulescu, economistul sef al Bancii Transilvania a exprimat un punct de vedere asemanator: “Cresterea a venit din inflexiunea investitiilor".
Victor Ponta: Dumnezeu tine cu oamenii buni
Premierul Victor Ponta a avut, vineri, o prima reactie la cifrele prezentate de Institutul National de Statistica: “Datele oficiale ale INS confirma optimismul nostru. S-a vorbit despre dezastru economic, recesiune, au fost doar vorbe de campanie. Mi-am dorit ca datele oficiale sa arate adevarul, sa arate bine, ca lucrurile sa mearga bine, Dumnezeu tine cu oamenii buni", a sustinut seful Guvernului, potrivit Ziare.com.
Anterior acestui moment, in cadrul dezbaterii televizate organizate de B1 TV, premierul spunea ca: “vineri, INS anunta ca avem crestere economica in trimestrul trei peste 1% si ca in primul trimestru din acest an s-a recalculat si nu am fost niciodata in recesiune tehnica".
Declaratia liderului PSD parea sa arate ca ar avea informatii din interiorul INS, inainte ca datele sa fie anuntate oficial, ceea ce ar pune sub semnul intrebarii neutralitatea institutiei.
Legea de functionare a INS interzice difuzarea datelor statistice oficiale inainte de termenul de diseminare stabilit. In consecinta, seful institutiei, Tudorel Andrei, a negat ca ar fi inmanat date oficiale premierului, cu doua zile inainte de publicarea lor pe site-ul institutiei.
Ulterior, biroul de presa al PSD a transmis, intr-un comunicat remis presei, ca Victor Ponta a prezentat, miercuri, cu ocazia dezbaterii televizate la care a participat, "estimarea proprie cu privire la cresterea economica a Romaniei din trimestrul al III-lea si absenta recesiunii in Romania in baza prognozelor si estimarilor publicate de catre Comisia Europena".
Ce spuneau estimarile initiale
In luna octombrie, INS a publicat date privind evolutia PIB in primele doua trimestre din 2014. Desi a urcat usor estimarile atat pentru primul trimestru (de la -0,2% la -0,1%), cat si pentru al doilea trimestru (de la -1% la -0,9%), Statistica a statuat atunci intrarea in recesiune tehnica a economiei Romaniei.
La acel moment, Bucurestiul parea ca a reintrat in recesiune tehnica la finele primului semestru din acest an, avand doua trimestre consecutive de contractie a PIB, cu cea mai mare scadere economica din UE in al doilea trimestru al anului, de -1%.
Primele date au fost publicate de INS la jumatatea lunii august.
Totodata, INS anuntase initial crestere economica pentru primul trimestru din 2014, dar ulterior si-a revizuit datele, dupa ce Eurostat a informat ca de fapt Romania a inregistrat o scadere.
In curs de actualizare.