INS: Salariile scad, prețurile cresc în primul trimestru al anului între 7% și 10%

Dora Vulcan | 09.02.2018

Pana in luna aprilie, am putea avea parte de noi cresteri de preturi - am putea plati cu pana la 10% in plus pentru alimente si cu peste 7% mai mult pentru carburanti, sustin reprezentantii companiilor din Romania.

Pe aceeași temă

 

 

 

Întreprinzători chestionați de Institutul National de Statistica (INS) au apreciat ca pana in luna martie preturile din comertul cu amanuntul vor continua sa creasca. Noile cresteri de preturi se adauga celor inregistrate pe tot parcursul anului 2017, care au dus rata inflatiei la nivelul record si ne vor afecta pe fiecare dintre noi, dar mai ales pe cei care, incepand cu luna ianuarie a acestui an, au primit salarii mai mici, ca urmare a modificarilor fiscale, scrie ziare.com într-o analiză publicată vineri.

 

 

 

Scumpirile care ne asteapta in perioada urmatoare:

 

 

Carburanti mai scumpi cu peste 7% - Carburantii s-au scumpit continuu incepand cu toamna lui 2017. La finele lunii ianuarie, romanii plateau cu peste 10% mai mult pentru un litru de combustibil, comparativ cu aceeasi perioada din 2017, potrivit unei analize realizate de Ziare.com.

 

Presedintele Asociatiei Benzinarilor Privati din Romania, Adrian Perju, sustine ca majorarile de pret vor continua si vor fi accentuate.

 

"Dupa estimarile mele, pretul mediu al carburantilor va ajunge pana la Paste (8 aprilie - n.red.) la 5,7 lei - 5,8 lei pe litru (in conditiile in care acum pretul este de circa 5,46 lei/litru, cresterea ar fi de peste 7%). E o crestere mare, nu incape indoiala, in conditiile in care preturile combustibililor s-au majorat deja cu pana la 15 bani pe litru fata de luna octombrie a anului trecut.

 

Eu cred ca pretul carburantilor ar trebui sa varieze in functie de valoarea barilului de petrol si raportul leu-dolar. Dar parerea mea este ca si statul are un amestec in aceste scumpiri. Doar statul este principalul beneficiar al majorarii de pret a carburantilor, in conditiile in care el incaseaza mai multi bani din accize", a precizat Adrian Perju.

 

Avand in vedere ca scumpirea carburantilor provoaca majorarea cheltuielilor de transport ale producatorilor si distribuitorilor de bunuri, este de asteptat sa antreneze cresteri de preturi la toate produsele de pe piata.

 

 

Pretul mediu al alimentelor va creste cu 8-10% -  Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, crede ca alimentele se vor scumpi cu 8-10% in urmatoarele luni. Liderul sindical sustine, insa, ca producatorii autohtoni nu sunt responsabili nici pentru scumpirile alimentelor de anul trecut, nici pentru cele care urmeaza pana in primavara.

 

"Scumpirile la energie au determinat cresterea costurilor de productie din industria alimentara. Cresterea pretului la carburanti a scumpit transportul. Iar slabirea leului in fata euro a facut ca importurile de alimente - fata de care suntem dependenti, ca tara - sa coste mai mult. Toate acestea au avut consecinte care astazi se vad la raft. Toate au venit in cascada si au cauzat scumpiri care n-au mai putut fi tinute in frau", a mai apreciat Dragos Frumosu.

 

 

Electricitatea si gazele s-au scumpit deja - ANRE informeaza ca, pana la finele lunii martie, tarifele pe care consumatorii casnici le platesc pentru energia electrica nu se vor majora. O scumpire a electricitatii a avut insa loc in toamna anului trecut. Presedintele de la acel moment al ANRE, Niculae Havrilet, aprecia ca pentru fiecare 100Kwh consumati, un roman va plati, in medie, cu 3,45 lei in plus.

 

Si gazul s-a scumpit pe 10 ianuarie. Potrivit unui raspuns remis de ANRE redactiei Ziare.com, factura unui roman care inregistreaza un consum mediu de 700 Kwh pe luna ar urma sa se majoreze cu 4,8 lei pe an. In februarie si martie, gazul nu se va mai scumpi, informeaza ANRE.

 

Toate aceste scumpiri i-ar putea impovara pe romani, mai ales ca multora dintre ei veniturile salariale le-ar putea scadea in urma transferului de contributii sociale. Iata doar cateva exemple.

 

 

analiza integrală, pe ziare.com

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22