Inspecția judiciară, „coada de topor” a PSD-ALDE împotriva magistraților incomozi

Redactia | 26.08.2018

Mandatele șefilor Inspecției judiciare, judecătorul Lucian Netejoru și procurorul Gheorghe Stan zis Giani, vor fi prelungite săptămâna viitoare de Consiliul Suprem al Magistraturii, dominat de o majoritate PSD-ALDE, susține G4Media citând surse din CSM.

Pe aceeași temă

 

 

Mandatele lui Netejoru și Stan încetează pe 1 septembrie așa că majoritatea din plenul CSM vrea să îi mențină pe cei doi la conducere ca interimari până la intrarea în vigoare a noii legi a CSM, care schimbă condițiile de selecție a șefilor IJ, au explicat sursele G4Media.ro

 

Gruparea PSD-ALDE din CSM este organizată în jurul judecătoarei Lia Savonea, soția avocatului Mihai Savonea, fost șef de cabinet al PSD-istului Cătălin Voicu, condamnat între timp pentru corupție, ministrul Justiției Tudorel Toader și reprezentanți ai unei așa zise societăți civile, obișnuiți ai Antenei3, ca Victor Alistar.

 

”Inspecția Judiciară (IJ) se ocupă de hărțuirea magistraților incomozi în loc de sancționarea uscăturilor din sistem” – este concluzia amară la care a ajuns unul dintre magistrații cu care a stat de vorbă G4media în legătură cu actualul management al IJ. ”Inspecția a devenit o coadă de topor a Puterii PSD-ALDE împotriva judecătorilor și procurorilor care îi deranjează”, a completat el.

 

”Faptul că este un instrument de hărțuire în primul rând este indicat și de procentul lor de achitări de aproape 50 % !? Adică, IJ face acțiuni disciplinare împotriva magistraților fără rezultat în mai bine de jumătate dintre cazuri. Singurul rezultat este că hărțuiesc magistrații. Ăsta este și scopul!”, au explicat judecătorii și procurorii cu care a stat de vorbă G4media.

 

Pe lângă susținerile de acest fel ale magistraților, faptele vorbesc de la sine. Imediat ce un magistrat deschide gura sau acționează împotriva intereselor Puterii PSD-ALDE este luat în vizor de Inspecția Judiciară. Cel mai recent caz este cel al procurorilor militari Ionel Corbu și Bogdan Pîrlog. Ei au deschis dosarul violențelor jandarmilor și apoi IJ s-a autosesizat împotriva lor. Nu înainte însă ca ministrul Justiției Tudorel Toader să dea semnalul în acest sens. Vezi aici.

 

Înainte au fost nenumărate alte cazuri. Alexandra Lăncrănjan, procurorul care îl anchetează pe liderul PSD Liviu Dragnea, Marius Bulancea și Paul Dumitriu, procurorii din dosarul OUG 13, însăși fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, judecătoarea Camelia Bogdan care l-a condamnat pe mogulul Dan Voiculescu – sunt doar cazurile cele mai notorii.

 

Însuși liderul PSD Liviu Dragnea a cerut Inspecției judiciare să verifice conducerea Parchetului general pe motiv de protocoale cu SRI.

 

Cum s-a ajuns în situația ca CSM să prelungească mandatele lui Netejoru și Stan la șefia IJ ca interimari. CSM nu a putut organiza concurs pentru ocuparea posturilor de inspector șef și inspector șef adjunct ai IJ, cu 3 luni înainte de expirarea mandatelor celor doi pe 1 septembrie 2018, întrucât regulamentul de organizare a concursului a fost suspendat ca urmare a acțiunii în instanță a unei inspectoare de la IJ, Bogdana Orășeanu, au explicat sursele G4Media.ro.

 

Aceasta a atacat la Curtea de Apel București regulamentul de concurs din 2012 pe motiv că din comisia de examinare fac parte și procurori și judecători. Inspectoarea Orășeanu a argumentat că ar vrea să se înscrie la concurs pentru postul de șef al IJ, dar ar vrea să fie selectată pe baza unor proceduri ”legale”, potrivit legii 317 a CSM, nu în baza unui regulament ”care ar adăuga la lege”.

 

Potrivit legii, CSM face selecția șefilor IJ, or potrivit regulamentului atacat, din comisia de concurs fac parte și reprezentanți ai Institutului Național al Magistraturii, Parchetului General și Inaltei Curți, ceea ce ar fi nelegal, a susținut inspectoarea Orășeanu. Inițial, o judecătoare de la CAB, Mihaela Răcnea, nu i-a dat câștig de cauză, însă până la urmă, judecătorul Victor Hortolomei de la CAB a suspendat regulamentul de concurs, așa că acesta nu poate avea loc până la o decizie definitivă de anulare a lui.

 

Interesant e că judecătorul Hortolomei de la Secția Contencios a CAB este cel care a anulat și hotărârea CSM prin care Consiliul a încetat detașarea procuroarei Oana Schmidt Hăineală ca secretar de stat în Ministerul Justiției și a obligat CSM la plata unor daune morale, acest ultim capăt de cerere find total neobișnuit, au explicat sursele G4media.

 

În realitate, prin toate aceste lupte de culise se încearcă tergiversarea procedurii de selecție a șefilor IJ și menținerea lor la conducere, prin interimat, până când ar urma să intre în vigoare și cea de treia lege a Justiției, cea privind CSM. Potrivit legii modificate, din comisia de concurs sunt eliminați reprezentanții PG și ICCJ și rămân doar judecători membri CSM care au activat cel puțin o zi la o curte de apel, precum judecătoarele CSM Lia Savonea, Simona Marcu și Nicoleta Țânț.

 

Modificările legii 317/2004 privind CSM au fost atacate de șeful statului la CCR la sfârșitul lunii iulie. Este ultima cale de atac a președintelui. Dacă legea trece de CCR, președintele este obligat să o promulge în 10 zile.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22