Inspectia Judiciara, despre declaratiile politice: Traian Basescu nu a afectat independenta Justitiei. Monica Macovei a afectat independenta procurorilor

T.d. | 09.12.2014

Pe aceeași temă

Traian Basescu nu a afectat independenta Justitiei, prin declaratiile in privinta dosarului Microsoft. Constatarea a fost facuta de Inspectia Judiciara (IJ). In schimb, IJ considera ca Monica Macovei a afectat independenta procurorilor, prin declaratiile facute in cazul sechestrului de la rafinaria Petrotel Ploiesti, potrivit Ziare.com.

Inspectorii judiciari au stabilit ca afirmatiile presedintelui nu fost de natura sa afecteze independenta judecatorilor si a procurorilor, avand in vedere ca acestea pot fi incadrate in limitele discursului politic, a precizat purtatorul de cuvant al IJ, Tamara Manea.

Consiliului Superior al Magistraturii a decis sesizarea Inspectiei Judiciare, dupa ce, in 13 octombrie, Traian Basescu a declarat la Realitatea TV, raspunzand unei intrebari, ca in dosarul Microsoft vor mai aparea surprize, inclusiv persoane. Membrii plenului CSM urmeaza sa stabileasca joi daca isi vor insusi concluziile raportului IJ.

Seful statului a negat ca in dosarul Microsoft s-au primit dosare de la FBI. "Cea mai complexa informatie am avut-o in 2009 legata de posibila fraudare si acea informatie intr-o maniera mult mai in detaliu a fost transmisa DNA si de acolo a inceput usor, usor", a afirmat presedintele Traian Basescu, precizand ca informarea a venit de la serviciile romanesti.

Intrebat daca vor mai fi surprize in acest dosar, Basescu a spus: "Da, vor mai fi".

Intrebat daca e vorba inclusiv despre persoane, presedintele a replicat scurt: "Inclusiv persoane".
 

Ce spune IJ despre Monica Macovei

In schimb, declaratiile Monicai Macovei in cazul sechestrului de la rafinaria Petrotel Ploiesti au afectat independenta procurorilor, constata IJ.

Macovei a spus, la acea data, ca premierul Victor Ponta si procurorul-sef al Romaniei au pus presiune asupra procurorilor pentru ridicarea sechestrului de la rafinaria Petrotel Ploiesti

Inspectoii judiciari au stabilit ca Monica Macovei a adus atingere independentei sistemului prin faptul ca a acreditat ideea ca procurorul general al Romaniei ar fi exercitat presiuni asupra procurorilor care instrumentau dosarul cunoscut sub numele de "Lukoil".

"Trebuie sa se cerceteze ceea ce se scrie in presa ca Victor Ponta a primit apartamente luxoase de la Lukoil sau prin interpusi sau alte bunuri. Familia Nitu lucreaza impotriva justitiei, lucreaza cu politicul. Sotia sa a facut presiune pe procurori pentru a ridica sechestrul la Lukoil. Ea e sefa acelor procurori care lucreaza la caz. Ponta poate fi judecat pentru obstructionarea justitiei, pentru complicitate. El l-a ales pe Putin si este tradare nationala", este afirmatia facuta de Macovei, care i-a determinat pe inspectorii judiciari sa intocmeasca acest raport si sa ajunga la concluzia in cauza.
 

Cazul Lukoil

Procurorii au facut, in 2 octombrie, perchezitii la sediile mai multor companii apartinand Lukoil, inclusiv la rafinaria din Ploiesti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscala si restul din spalare de bani.

Parchetul Curtii de Apel Ploiesti anunta ca au fost facute 23 de perchezitii la sediile Petrotel-Lukoil Ploiesti, Lukoil Energy&Gas Romania, Lukoil Lubricants East Europe, Agentia Lukom-A-Romania si TP LOG Services, toate din Ploiesti.

In 3 octombrie, la o zi de la perchezitii, Lukoil a oprit productia rafinariei din Ploiesti.

De asemenea, Parchetul Curtii de Apel Ploiesti a decis punerea sub sechestru asigurator a produselor rafinariei Petrotel-Lukoil aflate in depozitele si conductele Oil Terminal, pana la concurenta sumei de 1,039 miliarde lei. Informatia a fost transmisa de Oil Terminal Bursei de Valori Bucuresti.

In acest context, Lukoil a anuntat ca rafinaria Petrotel-Lukoil si-a incetat activitatea de productie si comerciala, ca urmare a sechestrului aplicat pe materii prime si titei de catre organele de urmarire penala, motiv care a si provocat aparitia afirmatiilor premierului.

In 7 octombrie, Lukoil a anuntat ca sechestrul pe conturile bancare si stocurile comerciale de produse ale Petrotel-Lukoil, dispuse ca masuri asiguratorii zilele trecute, au fost ridicate, precizand ca rafinaria incepe procedurile de pregatire pentru pornirea normala a instalatiilor tehnologice.

In aceeasi zi, directorul general al SC Petrotel-Lukoil SA Ploiesti, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmarit penal pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22